'Glæd jer': Han bliver værre end Blatter

Sheik Salman fra torturstaten Bahrain er favorit til at blive FIFA's nye præsident - trods et rædselsfuldt CV

Sheik Salman til højre er favorit til at overtage FIFA efter Sepp Blatter. Det kan blive meget grimt. Foto: AP
Sheik Salman til højre er favorit til at overtage FIFA efter Sepp Blatter. Det kan blive meget grimt. Foto: AP

ZÜRICH (Ekstra Bladet): Hvis du hører til dem, der savner Sepp Blatter og hans måde at lede FIFA på, så bare rolig. Den mand, der ser ud til at skulle afløse ham, er kun endnu værre.

Med godt to dage til afstemningen på fredag i Hallenstadion i Zürich, hvor FIFA’s 209 medlemslande skal vælge nye præsident, ligner den 50-årige sheik Salman fra Bahrain stadig den helt store favorit. Og så siger jeg bare velbekomme.

Men måske er sheiken, hvad fodbolden har brug for lige nu. For han vil om nogen kunne lægge FIFA i graven, og så kan vi måske for alvor begynde på en frisk.

MED SHEIK Salman ved roret vil sponsorerne flygte fra FIFA, og der vil ustandseligt opstå klammerier med de dele af fodboldverdenen, som hylder demokratiske principper og som mener, at der skal være gennemskuelighed i beslutninger, aftaler, kontrakter, pengestrømme og så videre. Og at man i øvrigt skal overholde menneskerettighederne.

Alt det som sheiken ikke står for.

Vi kan bare tage den parodi af en valgkamp, som de fem præsidentkandidater har ført de seneste tre-fire måneder.

Ikke på et eneste tidspunkt har de været samlet til en fælles debat. Både engelsk og amerikansk TV havde tilbudt at lave valgaftener, men sheiken ville ikke. 

I efteråret var han sammen med de øvrige kandidater inviteret til København for at møde de nordiske forbund og den nordiske presse. Som den eneste dukkede sheiken ikke op. 

Sammen med EU-parlamentet og organisationen NewFifaNow blev sheiken inviteret til en høring i Bruxelles. Han meldte straks fra.

Han ville helst have undværet valghandlingen på fredag. I stedet har han foreslået at de fem kandidater kunne mødes i baglokalet og tale sig tilrette, således at kun en stillede op. På den måde ville ingen tabe ansigt. Det må være en speciel arabisk måde at tænke demokrati på.

Kaos truer: Kandidat vil have aflyst FIFA-valget

SAMTLIGE STORE medier i verden, herunder en lang række tv-stationer, som har produceret fremragende dokumentarudsendelser om de kaosagtige tilstande i FIFA, har bedt sheiken om at stille op til interview. Han har stort set afvist dem alle.

Senest tysk tv, som havde grebet fat i flere af de kritiske historier, som også har været afdækket i Ekstra Bladet: Anklagerne om at styret i Bahrain i 2011 smadrede fredelige demonstranter i forbindelse med Det Arabiske forår.

Omkring 150 sportsfolk blev fængslet, og mange af dem blev udsat for tortur. På det tidspunkt var sheik Salman, som er en del af den regerende kongefamilie, præsident for Bahrains fodboldforbund.

SALMAN ER af menneskerettighedsorganisationer anklaget for at have siddet i en komite, der ved hjælp af videooptagelser udpegede de sportsfolk, der havde deltaget i de fredelige demonstrationer. Mange af demonstranterne blev allerede der groft molesteret af tilkaldte lejesoldater fra Saudi-Arabien.

Selv afviser sheik Salman gennem sine advokater alle anklagerne. Også selv om flere af hans egne landsholdsspillere er stået frem på tv og har fortalt, hvordan de blev mishandlet i fængslet. I stedet for at stille op til interview pudser Salman det engelske advokatfirma Shillings på de medier, der vover at fremture.

I DAG ER sheiken præsident for Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, og vicepræsident i FIFA. For at kunne stille op til præsidentvalget i FIFA har Salman og de fire øvrige kandidater gennemgået et såkaldt integritetstjek. At han ikke blev vraget allerede der, viser noget om den magt, han besidder i FIFA.

Fire stjerner til Blatters banemand

Han burde være smidt ud på hoved og røv, alene på grund af de mange anklager og beviser på overgreb på Bahrains idrætsfolk. Man kan da ikke have en præsident for FIFA, som ikke tager afstand fra tortur og som modsætter sig, at sagerne fra 2011 bliver undersøgt af uvildige instanser.

Men der er flere grunde til, at sheiken aldrig skulle være sluppet igennem integritetstjekket.

I 2009 blev et dokument lækket til medierne i Bahrain. Her fremgik det, at sheik Salman angivelig havde misbrugt FIFA-midler, som var bevilget til de såkaldte Goaludviklingsprojekter.

Pengene var ifølge lokale aviser i stedet blevet brugt af sheik Salman som valgkampmidler i hans forsøg på at blive valgt til FIFA’s eksekutivkomité.

Han tabte med to stemmer (23-21) til den daværende præsident i AFC, sheik Mohammed Bin Hammam fra Qatar. Bin Hammam blev senere kendt som manden, der sikrede, at Qatar fik VM i fodbold i 2022.

DET VAR avisen Al Bilad, der bragte nyheden om, at sheik Salman havde misbrugt FIFA-penge. Avisen refererede til et brev fra Bahrains fodboldforbund. Et brev som var lækket af en person i Bahrains regeringsapparat.

Ifølge avisen havde fodboldforbundet henvendt sig til myndighederne og bedt om økonomisk støtte, fordi sheik Salman havde brugt en sum, der svarede til fire gange budgettet i Bahrains fodboldforbund, til sin valgkamp mod Bin Hammam. 

Opfinder journalister: Så beskidt er FIFA-valgkampen

Goalpengene fra FIFA skulle have været brugt til et nyt hovedkvarter til Bahrains fodboldforbund og en ny træningsbane til landets ungdoms- og kvindehold. Men i stedet blev pengene overført til flere af sheik Salmans kampagnemedarbejdere og brugt på dyre gaver i et forsøg på at købe stemmer.

DA NYHEDEN blev lækket, kritiserede Bahrains fodboldforbund den person, som havde lækket brevet, og Al Bilad blev kritiseret for at have trykt nyheden, men forbundet nægtede aldrig, at misbruget af FIFA-pengene havde fundet sted.

Alligevel er sheik Salman sluppet igennem FIFA’s integritetstjek og er nu favorit til at afløse Blatter som præsident.

Og hvordan er det kommet så vidt? Dybest set skyldes det, at de fleste i FIFA helst vil have, at det fortsætter som før. Med store årlige udbetalinger, med rejser på første klasse, overnatninger på de bedste hoteller og mad og sprut ad libitum. 

Det er også et system, der inviterer til korruption, hvilket Blatter har været eminent til at se igennem fingre med.

Sheik Salman var en af Blatters varmeste støtter, og Blatter har stadig stor magt i FIFA’s verden. Hvis Blatter selv kunne stille op, var der næppe tvivl om, at han ville vinde.

Indgår milliardaftale: Putin kan afgøre FIFA-valget

NU BLIVER DET i stedet en kopi, der tager over, men med det fokus der er på FIFA fra de schweiziske myndigheder, fra FBI, fra EU-Parlamentet og fra menneskerettighedsorganisationer og internationale fagforeninger, vil presset på fodboldforbundet blive enormt. Med Sheik Salman ved roret bliver FIFA trukket helt ned i sølet.

Det anfægter tilsyneladende ikke et flertal i foretagendet. Selv om der er meget spin i valgkampen, så tyder alt på, at sheiken får støtte fra de fleste lande i Asien og Afrika, og i sidste uge meddelte Vladimir Putin, at han støtter Salman. Selv om den russiske præsident ikke har stemmeret på kongressen, så kender han man mange, der har. Putins udmelding kommer til at splitte Europa, og derfor er det svært at tro, at Salman kan tabe valget.

Men man siger jo, at det skal gøre ondt, før det gør godt. FIFA kommer til at føle megen smerte.