Godt du ikke er med, Kevin

Bahrains Formel 1 bliver kørt i et spor af blod

Kevin behøver ikke at tage hjelmen på. Han står heldigvis udenfor, når Bahrains Formel 1 afvikles i weekenden. Foto: Jan Sommer
Kevin behøver ikke at tage hjelmen på. Han står heldigvis udenfor, når Bahrains Formel 1 afvikles i weekenden. Foto: Jan Sommer

AdTech AdNormalt ønsker jeg Kevin Magnussen alt det bedste i denne Formel 1-verden, men lige i den kommende weekend gør det absolut ikke noget, at han står udenfor. Formel 1-cirkusset er nået til Bahrain, hvor kørerne er blevet gidsler i et sygt og blodigt spil, som de kun har meget lidt indflydelse på.

Ingen af kørerne bryder sig om, at uskyldige mennesker bliver arresteret, torteret og slået ihjel. Men det sker, og det kun få kilometer fra den bane i hovedstaden Manamas, hvor næste afdeling køres på søndag.

Amnesty International afslørede i går, at de grove overtrædelser af menneskerettighederne i Bahrain fortsætter på fjerde år. I 2011 førte overgrebene til store demonstrationer med mange dræbte og sårede. Dengang blev løbet aflyst. Men siden er det trods mange protester blevet afviklet hvert år. For pengene er store.

- Når verdens øjne i weekenden atter er rettet mod Bahrain, vil de færreste være klar over, at der bag regimets image som en progressiv stat med respekt for menneskerettighederne, gemmer sig en langt mere dyster sandhed. Fire år efter den fredelige opstand fortsætter undertrykkelsen og sikkerhedsstyrkernes overgreb. Bahrains myndigheder skylder at vise, at løfterne om reformer er mere end tom retorik, siger Said Boumedouha fra Amnestys Mellemøst-kontor.

En 17-årig dreng, som Amnesty har talt med, fik flået kinden op og brækkede kæben, da et hylster fra en tåregasgranat ramte ham under et fredeligt protestoptog i december 2014. Han fortæller, at han efterfølgende blev arresteret, og at en politimand placerede sin fod på hans hoved og sagde: ”Jeg slår dig ihjel i dag”.

Drengen blev taget med på politistationen, hvor han fik bank, indtil han skrigende af smerte faldt bevidstløs om. Han blev løsladt uden sigtelse, men blev senere arresteret igen under et politiraid. Andre anholdte beskriver, hvordan de har fået tæsk og tortur og er blevet truet til falske tilståelser.

Amnestys rapport fremhæver dusinvis af sager, hvor tilbageholdte er blevet slået, brændt med cigaretter, seksuelt udnyttet, udsat for elektriske stød på kønsdelene, voldtaget med et plastikrør i endetarmen, brændt med et strygejern og frataget mad og søvn.

Bahrain er et af de mange diktaturer ved Den Persiske Golf. Landet styres suverænt af kongefamilien med Sheik Hamad Al-Khalifa i spidsen, og regimet bryder sig ikke om demokrati eller blot fundamentale menneskerettigheder. Under det arabiske forår i 2011 forsøgte oppositionen at få lempet styrets jerngreb om landet. Men selv fredelige demonstrationer blev slået ned med hård hånd.

Fremtrædende aktivister som Nabeel Rajab og den danske statsborger Zainab al-Khawaja er blevet straffet for at skrive kritisk om kongefamilien på Twitter og for at rive et billede af kongen i stykker. Nabeel Rajab blev fængslet igen 2. april for at skrive om den tortur, der finder sted i Bahrains fængsler. Han har tidligere afsonet to års fængsel for at kritisere styret på Twitter.

Se også: Amnesty opfordrer Thorning til at lægge pres på Bahrain

Mange af Bahrains idrætsudøvere har deltaget i oprøret, og de har også fået kærligheden at føle. Mindst 150 atleter og idrætsledere, herunder tre spillere fra Bahrains fodboldlandshold, har været arresteret, og flere har været udsat for tortur.

Bahrain er på alle måder et beskidt styre, som alt for mange desværre hylder. Således også vores egen 75-årige dronning Margrethe, der helt uhørt tildelte Sheik Al-Khalifa Storkorset af Dannebrog i 2011. Hun kunne havde trukket ordenen tilbage efter blodbadet, ligesom Formel 1-folkene kunne aflyse og holde sig væk. Ved ikke at reagere er de med til at give et brutalt styre et skær af legitimitet.

Desværre vælger motorsportens chefer at lukke øjnene. Formel 1 er en milliardforretning, og Bahrains kongefamilie køber sig til goodwill ved at investere i sporten. Kongefamilien ejer sågar halvdelen af Kevin Magnussens hold, McLaren, og derfor er det svært at forestille sig, at Formel 1-familien boykotte Bahrain.

Alle lukker øjnene og tager glad mod pengene. Regimet i Bahrain betaler gerne de mange hundrede millioner kroner, det koster at hente Formel 1-cirkusset til byen. I det her tilfælde er der blot tale om blodpenge.

12 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere