Grådig diktator: Den magtbegærlige FIFA-præsident

Portræt: Efter tre måneder i stolen er Gianni Infantino ved at overhale selv Sepp Blatter i magtfuldkommenhed

En afslappet Infantino på tribunen i Basel i selskab med den fungerende UEFA-præsident Villar Llona og den spanske elefantdræber, eks-kongen Juan Carlos. I baggrunden med hånden på panden anes grækeren Theodoridis, en nær ven af Infantino og måske den nye UEFA-præsident. Foto: AP
En afslappet Infantino på tribunen i Basel i selskab med den fungerende UEFA-præsident Villar Llona og den spanske elefantdræber, eks-kongen Juan Carlos. I baggrunden med hånden på panden anes grækeren Theodoridis, en nær ven af Infantino og måske den nye UEFA-præsident. Foto: AP

PÅ OVERFLADEN ser det ud til, at Gianni Infantino har indført nye tider i FIFA. Selv forsøger han at signalere det, når der er kameraer i sigte. Som forleden ved Europa League-finalen i Basel, hvor Sevilla lammetævede Liverpool. 

På VIP-tribunen sad den skaldede FIFA-præsident storsmilende, uden slips og med åbenstående skjorte. Hvor frisk og afslappet. 

Den slags var aldrig gået i Sepp Blatters tid.

I VIRKELIGHEDEN er Infantino alt andet end en moderne leder. I stedet har han strammet grebet om FIFA, og efter kongressen i sidste uge i Mexico City bliver han kaldt for en grådig diktator, der har begået forræderi over for reformprocessen i FIFA.

Det er tre måneder siden, schweizeren tog over efter Blatter, men det har ikke medført et nyt FIFA. Tværtimod gik det fra slemt til værre, da Infantino i Mexico godt støttet af sin bestyrelse tiltog sig mere magt, end selv Blatter nogensinde har haft.

INDTIL SIDSTE lørdag var den respekterede Domenico Scala leder af FIFA’s uafhængige revisionskomite. Uafhængig er måske så meget sagt i FIFA-regi, men Scala og hans folk havde trods alt spillet en væsentlig rolle i det forløb, der førte til Blatter og Michel Platinis udelukkelse fra al fodbold.

Scala stod også bag fyringen af FIFA’s generalsekretær Jerome Valcke, der havde handlet med VM-billetter på den sorte børs. Scala havde med andre ord været med til at rydde op og reformere FIFA.

Artiklen fortsætter under billedet

Scala blev vred og sagde sit job op i protest. Foto: AP
Scala blev vred og sagde sit job op i protest. Foto: AP
 

Det stoppede brat, da Scala for en uge siden i protest sagde sit job op med øjeblikkelig virkning. Årsagen var, at Infantino på kongressen i Mexico City havde fået forsamlingen til at stemme for et forslag, der betyder, at Infantino og hans bestyrelse alene kan beslutte, hvem der skal ansættes og fyres i FIFA. Al magt er taget fra de uafhængige komiteer.

HVIS VI skal op på den store klinge, kan vi tale om et regulært kup. Juraprofessor Mark Pieth, som tidligere har arbejdet med reformer i FIFA, og den tidligere FIFA-præsidentkandidat prins Ali fra Jordan kalder manøvren for Blatterisme og forræderi.

Selv siger Domenico Scala, at det nu bliver muligt for Infantino og bestyrelsen at hindre efterforskningen af medlemmer i deres egen kreds. 

Infantino sidder med andre ord på flæsket. Bestyrelsen, som før hed eksekutivkomiteen, består for en stor dels vedkommende af nikkedukker, medløbere og folk, der for længst burde være smidt ud på grund af deres lange fingre. De gør, som Infantino vil have det.

Artiklen fortsætter under billedet

Infantino har taget magten. Han kan lide det. Foto: AP
Infantino har taget magten. Han kan lide det. Foto: AP
 

SÅDAN VAR det i hvert fald i Mexico, hvor Scala følte sig tvunget til at gå, og hvor Infantino uden noget jobopslag ansatte en ny generalsekretær som afløser for billethajen Jerome Valcke.

Det var også stik imod den procedure, som Scala havde ønsket i forbindelse med nyansættelser, og fremgangsmåden har i hvert fald ikke meget med åbenhed at gøre. 

ENDNU ER det ikke lykkes for Infantino at give en fornuftig forklaring på, hvorfor han ville af med Scala, men en del tyder på, at det skyldes penge. Som leder af revisionskomiteen skulle Scala spille ud med et lønforslag til FIFA’s præsident. 

To millioner dollar, eller godt 13 millioner kroner om året, lød forslaget fra Scala. I følge Mark Pieth, som stadig følger FIFA tæt, var Infantino langt fra tilfreds. Og så sent som i torsdag forlød det, at Infantino stadig ikke har underskrevet sin kontrakt. Han vil have mere i løn.

ER DEN GLATTE schweizer grådig? Ja, en del tyder på det. I et opsigtsvækkende interview tidligere på ugen med den franske sportsavis L’Equipe, sagde Michel Platinis tidligere rådgiver William Gaillard, at da Platini i sin tid udskiftede Scot David Taylor som generalsekretær i UEFA med Gianni Infantino, gik man fra en person, som arbejdede for UEFA og europæisk fodbold til en, som alene var drevet af personlige ambitioner.

– Infantino er magtbegærlig, og Platini har fået storhedsvanvid. Platini forsøgte vi at få tilbage på sporet. Det lykkedes ikke. Infantino er snu og dygtig. En Mini-Blatter, sagde Gaillard til L’Equipe. 

MEN SÅ DYGTIG ER han heller ikke. Alle laver fejl. Også Infantino. Og det må have løbet ham koldt ned ad ryggen, da schweizisk politi i kølvandet på afsløringerne af Panama-papirerne ransagede UEFA’s kontorer i Nyon.

Infantinos navn var nævnt i papirerne. Sammen med en af de indtil videre 40 personer som er anklaget i den store FIFA-korruptionssag, som FBI og politiet i Schweiz er ved at rulle op.

Både UEFA og Infantino har stædigt fastholdt, at de intet har haft at gøre med de mange mennesker i FIFA-skandalen. Det har de så alligevel.

Hugo Jinkis er af FBI anklaget for at have udbetalt millioner i bestikkelse for at sikre sig TV-rettigheder til FIFA-turneringer.

DA INFANTINO  var generalsekretær i UEFA, solgte han tv-rettigheder over hele verden til guldægget Champions League. Han underskrev blandt andet andet en kontrakt med selskabet Cross Trading, ejet af Hugo Jinkis, om rettighederne til at vise Champions League i Equador. 

Det anfægtede tilsyneladende ikke Infantino, at Cross Trading ikke var en tv-station, men et skuffeselskab som gemte sig i skattely på Niue, en lille ø i Stillehavet med blot 1.500 indbyggere. Prisen lød på 750.000 kroner.

Infantino siger, at han ikke havde lavet forhandlingerne med skuffeselskabet. Den del havde UEFA’s partner, Team Marketing, stået for. Han havde blot skrevet under.

DET BESYNDERLIGE er, at skuffeselskabet straks solgte rettighederne videre til et sydamerikansk tv-selskab for godt to millioner kroner. Næsten det tredobbelte af den oprindelige pris.

Mønsteret kender vi fra FIFA-komplekset, hvor FIFA-gangstere har fået returkommission for at sælge tv-rettighederne billigt til blandt andet Hugo Jinkis, der så har lavet en formue på at sælge dem videre.

Jeg påstår ikke, at Infantino har handlet på samme måde. Men sagen er med til at understrege, at han på ingen måde er kompetent til at lede FIFA.

At han underskriver en tv-kontrakt med et skattelyselskab, som ikke råder over et eneste kamera, er i sig selv alarmerende. Men at han også sælger fodboldens rettigheder til tre gange under markedsprisen, er direkte diskvalificerende.

DEN NYE GENERALSEKRETÆR

Fatma Samoura skifter til en helt ny boldgade, når hun tiltræder i FIFA. Med mindre vi skal se hendes udnævnelse som nødhjælp. Foto: AP
Fatma Samoura skifter til en helt ny boldgade, når hun tiltræder i FIFA. Med mindre vi skal se hendes udnævnelse som nødhjælp. Foto: AP
 

I det, som Gianni Infantino kalder det nye FIFA, er det i følge ham selv meningen, at generalsekretæren skal stå for den daglige drift, mens præsidenten mere skal have en tilbagetrukket rolle som en art bestyrelsesformand.

Sådan ser det nu ikke ud efter Infantinos magtspil på kongressen i Mexico, men FIFA fik trods alt en ny generalsekretær. Og ydermere en kvinde, hvilket er historisk i den forsamling.

Ingen anede tilsyneladende, at udnævnelsen var på vej. Stillingen havde ikke været slået op, og ingen kendte da heller senegaleseren Fatma Samba Diouf Samoura som om en måneds tid tiltræder som generalsekretær på FIFA-strasse i Zürich.

I fodboldverdenen er hun totalt ukendt, hvilket kan være en fordel. Til gengæld har hun 21 års erfaring fra sit arbejde i FN. Lige nu arbejder Fatma Samoura med udviklingshjælp i Nigeria, hvor hun er chef for 2000 medarbejdere.

Tidligere har hun gjort tjeneste for FN i Djibouti, Cameroun, Guinea og Madagaskar. Som Infantino taler hun fransk, engelsk, spansk og italiensk.

DEN DYRE NORSKE STRATEG

Kjetil Siem er en mand, der forstår at slå ud med armene. Foto: AP
Kjetil Siem er en mand, der forstår at slå ud med armene. Foto: AP
 

Efter kongressen i Mexico City rejste Gianni Infantino hjem til hovedkvarteret i Zürich, hvor han ansatte den 55-årige nordmand, Kjetil Siem, som sin strategiske rådgiver.

Siem var ellers fuldt beskæftiget som generalsekretær i Det Norske Fodboldforbund, NNF, men han havde ikke noget mod et jobskifte.

De seneste måneder har den norske avis VG boret i økonomien i NNF og journalisterne fandt ud af, at Siem sidste år brugte 490.000 norske kroner af forbundets penge på fly, hotel, mad og drikke. Og det var ikke på McDonald.

Efter ansættelsen hos Infantino skrev satirikere i Norsk Radio, at FIFA’s talentspejdere var imponeret over Siems rejseafregninger

– De var på et højt internationalt niveau.

Kjetil Siem har tidligere været direktør for Den Sydafrikanske Premier League.

Nordmanden er i følge den norske journalist Andreas Selliaas kendt som en hård kritiker af Domenico Scala, og Siem trak overskrifter i 2014, da han sagde, at FIFA’s daværende præsident Sepp Blatter var en rollemodel.

SINDI TAGER OVER EFTER SCALA

Sindi Mabaso-Koyana får et stort job, men uden indhold. Foto: AP
Sindi Mabaso-Koyana får et stort job, men uden indhold. Foto: AP
 

Da Domenico Scala i vrede trak sig som formand for FIFA’s såkaldte uafhængige revisionskomite, skyndte Gianni Infantino sig straks at udpege hans afløser.

Valget faldt på den sydafrikanske forretningskvinde Sindi Mabaso-Koyana som igennem en årrække har beskæftiget sig med alt fra mineindustri over finanssektoren til logistik og kunst. Hun har tidligere været partner i revisionsfirmaet Ernst Young, og skulle således have styr på skillingerne. 

I Sydafrika hører hun til blandt de 20 mest magtfulde forretningskvinder. I fodboldmæssig sammenhæng er hun ukendt.

Nok får Mabaso-Koyana Scalas job, men hun får ikke hans beføjelser. Hun er en stækket fugl, som risikerer kun at sidde til pynt på en udsat pind i FIFA.

DEN KROATISKE FODBOLDPROFESSOR

Boban skal lære Infantino lidt om spillet på banen. Foto: AP
Boban skal lære Infantino lidt om spillet på banen. Foto: AP
 

Der er ingen tvivl om, at Gianni Infantino er ved at sætte sit eget hold i FIFA. Seneste ansættelse er den tidligere kroatiske stjerne, Zvonimir Boban som har fået tjansen som Intantinos fodboldrådgiver.

Boban var en elegant midtbanestrateg, som havde sin storhedstid i AC Milan i årene frem mod årtusindeskiftet. Fire mesterskaber og en Champions League-titel blev det til. Med landsholdet vandt Boban bronze med Kroatien ved VM i Frankrig i 1998.

De seneste år har taget en universitetsuddannelse i historie. Han har desuden fungeret som sportsjournalist og tv-kommentator på både italiensk og kroatisk tv. Han har ry for at være en fremragende analytiker.

Til højre ses præsidenten for sportmarketing Infront, Philippe Blatter. Han trykker hånd med firmaets nye ene-ejer, Wang Jianlin, der er bestyrelsesformand i Wanda Group. De to kommer til at præge fodbolden de kommende år på den store fodbold-politiske scene. (Foto: All Over Press) Jan Jensen Dette håndtryk indikerer magtskifte i fodboldverdenen

Nu stivner smilet. Platini er færdig. Foto: AP Jan Jensen 'Råddenskaben består i UEFA'

Den magtfulde Sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait beskyldes for at have udelukket sit eget land fra international sport. Foto: AP Sport Magtfuld FIFA-sheik beskyldes for at tage sporten som gidsel

Infantino i sejrens stund. Fra i morgen venter virkeligheden på ham i FIFA's rådne kultur. Foto: AP Jan Jensen Præsidentvalg ændrer intet: Derfor fortsætter FIFA i Blatter-sporet

19 kommentarer
Vis kommentarer