Grådige FIFA skaber tvivl om VM: Afslag på afslag

En række byer i USA og Canada vil overraskende ikke være vært for slutrunden

FIFA's præsident Gianni Infantinio må erklende, at der er byer i USA, som ikke ønsker hans besøg. Foto: AP
FIFA's præsident Gianni Infantinio må erklende, at der er byer i USA, som ikke ønsker hans besøg. Foto: AP

BEGÆRLIGE ledere i fodboldens verdensforbund FIFA har fået bolden lige i kuglerne i det forspil, der skal ende med at placere VM-slutrunden i 2026.

Her har et fælles nordamerikansk bud fra USA/Canada/Mexico længe været storfavorit, men der er kommet støj på linjen, efter at en række af de tænkte værtsbyer i USA og Canada har trukket sig på grund af FIFA’s grådighed.

FIFA HAR forlangt skattefrihed, fritagelse for lokale arbejdsmarkedsregler og love og dertil en lang række andre ordninger, der vil betyde, at alle udgifter tilfalder værtsbyerne, mens FIFA selv tager sig af indtægterne.

Det lyder unægtelig som noget, vi har hørt før, og som naive sjæle i fodboldens verden måske har troet var et overstået kapitel efter de mange arrestationer af FIFA-gangstere i 2015. 

MEN NEJ. Igennem årtier og igennem flere verdensdele har FIFA trukket et spor af skandaler efter sig. Det kommende VM i Rusland er resultatet af en afstemning blandt griske mennesker i FIFA’s eksekutivkomite tilbage i december 2010. Det var de samme personer, som tildelte VM-slutrunden i 2022 til fodbold-ulandet Qatar.

Artiklen fortsætter under billedet

Qatar skal være vært for VM i 2022. Foto: AP
Qatar skal være vært for VM i 2022. Foto: AP
 

Her stopper det altså ikke. VM i 2026 mærker også FIFA’s sult efter penge, også selv om slutrunden endnu ikke er placeret. Det sker først på FIFA’s kongres i Moskva den 13. juni. Her står et forenet bud fra USA/Canada/Mexico overfor Marokko.

DET FÆLLES nordamerikanske bud har længe været favorit. Den tidligere præsident for USA’s fodboldforbund Sunil Gulati var i 2016 en af arkitekterne bag valget af Gianni Infantino som ny FIFA-præsident. Infantino afløste den skandaliserede Sepp Blatter.

Jeg var selv til stede ved kongressen i Zürich, hvor Infantino blev valgt, og snakken gik lystigt om den pris, Gulati og USA havde forlangt for deres støtte. Amerikanerne følte stadig, at de blev snydt for VM i 2022, som Qatar løb med, og derfor ville de ikke risikere også at miste slutrunden i 2026.

LÆNGE SÅ det ud til, at USA sammen med deres to partnere ville kunne køre sejren hjem helt uden konkurrence. Men i 11. time kom Marokko på banen. Det nordafrikanske land har fire gange tidligere uden held søgt om VM, og mange, herunder Sepp Blatter, har allerede været ude med offentligt støtte til marokkanerne.

USA/Canada/Mexico er gået sammen under navnet United 2026, men fællesskabet er begyndt at smuldre.

CHICAGO, hvor åbningskampen ved VM i 1994 blev spillet, vil ikke være med. Chicago, som desuden er hjemsted for USA’s fodboldforbund, vil ikke have FIFA inden for dørene.

Borgmester Rahm Emanuel tænker på sine skatteborgere. Han mener, det er umuligt at gennemskue, hvad det vil koste at være værtsby, og desuden har det vist sig, at FIFA ikke har været til at forhandle med.

Artiklen fortsætter under billedet

FIFA har før fået det røde kort. Her i en demonstration mod VM i Qatar. Foto: AP
FIFA har før fået det røde kort. Her i en demonstration mod VM i Qatar. Foto: AP
 

DET FREMGÅR  af FIFA’s krav, at de ønsker skattefrihed i værtsbyerne i 10 år, og FIFA vil have lov til at importere og eksportere fremmed valuta helt uden restriktioner. FIFA forlanger også, at de lokale myndigheder skal betale alle udgifter til sikkerhed og beskyttelse.

Vancouver i British Colombia i Canada var i 2015 vært for finalen ved kvindernes VM. Byen havde også meldt ud, at den gerne ville være vært for tre indledende kampe ved VM i 2026. Men efter at have mødt kravene fra FIFA har de lokale politikere takket nej.

PREMIERMINISTER John Horgan fra British Colombia siger, at han vil elske at VM kommer til Vancouver, men han er ikke klar til at udskrive en blankocheck til FIFA.

Delstatens kulturminister Lisa Beare forklarer, at hun ikke ville udsætte borgerne for potentielle voldsomme og uoverskuelige udgifter. Derfor siger British Columbia nej til FIFA’s krav.

PÅ SAMME vis har Minneapolis i delstaten Minnesota i USA trukket sig som potentiel værtsby for VM i 2026. 

Endelig har også Glendale i Arizona sagt nej tak. Det skyldes, at FIFA ikke kunne fortælle byens ledere, hvilke omkostninger der ville være forbundet med at være vært.

DE FIRE byer siger samstemmende, at det skyldes økonomi og at FIFA opfører sig som en stat i staten. FIFA forlanger nærmest, at alle FIFA-ansatte skal have noget, der ligner diplomatstatus.

Hvis vi holder os til det økonomiske, har United 2026 slået på, at de tre lande råder over de nødvendige stadioner, og at al infrastruktur er på plads. Med andre ord skal der ikke bruges milliarder på at afholde VM, hvilket ellers har været kendetegnende for de seneste mange slutrunder.

Artklen fortsætter under billedet

Sunil Gulati stod bag valget af Infantino som FIFA-præsident. Til gengæld skulle USA havde VM i 2026. Foto: AP
Sunil Gulati stod bag valget af Infantino som FIFA-præsident. Til gengæld skulle USA havde VM i 2026. Foto: AP
 

ARGUMENTET om et nærmest omkostningsfrit VM bliver dog perforeret af udtalelserne fra Chicago og de øvrige byer, som har meldt pas. De frygter, at skatteborgerne kommer til at sidde tilbage med en ordentlig børge af en ekstraregning.

Alene sikkerhedsforanstaltningerne løber op i mange millioner. For sikkerheden handler ikke kun om stadion. FIFA vil også have sikret træningsanlæg, de officielle FIFA-hoteller, mediecentre, fanzoner, lufthavne, togstationer og busterminaler. Og går noget galt rent sikkerhedsmæssigt, er det værtsbyen, der får regningen.

DE LOKALE  betaler alle udgifter, mens FIFA scorer overskuddet. Sådan var det også ved det seneste VM i Brasilien i 2014. Værterne brugte 90 milliarder kroner på at arrangere slutrunden. FIFA rejste hjem til Zürich med utrolige 16 milliarder kroner i overskud. Penge tjent på billetsalg, sponsorer og tv-rettigheder.

Den interne uro i de amerikanske og canadiske rækker vil uden tvivl brede sig. De mange angreb fra amerikanske lokalpolitikere på FIFA er med til at svække United 2026 muligheder for at sikre sig VM. 

DET ER således alt for tidligt at afskrive Marokko.

DET KOSTER ET VM

Det forenede bud fra USA/Canada/Mexico har ikke oplyst, hvad de forventer, at et VM i 2026 vil koste. Den canadiske regering har indtil videre lovet at spytte 30 millioner kroner i kassen.

Hvis United 2026 løber med slutrunden skal 10 kampe spilles i Canada, 10 kampe i Mexico, mens de resterende 60 kampe skal afvikles i USA.

Vinder Marokko kampen om VM i 2026, vil regeringen bruge 97 milliarder kroner på at gøre landet VM-klart. Der skal bruges 12 stadioner, og beløbet dækker over opførelsen af syv nye arenaer samt en del infrastruktur, herunder veje, lufthavne og togstationer.

VM i Sydafrika i 2010 kostede 20 milliarder kroner.

VM i Brasilien i 2014 kostede 90 milliarder.

VM i Rusland i år står indtil videre i 75 milliarder kroner, men prisen er steget flere gange, og der mangler stadig at blive færdiggjort en række anlæg. Blandet andet det stadion i Samara, hvor Danmark skal spille mod Australien den 21. juni.

VM i Qatar i 2022 kommer til at slå alle rekorder. Mere end 1000 milliarder vil den lille ørkenstat bruge på at gøre landet klar til slutrunden. Siden 2010 har mere end en million migrantarbejdere under slavelignende forhold knoklet med at bygge alt op fra grunden.

Til sammenligning kan det nævnes, at verdens hidtil dyreste sportsarrangement var Vinter-OL i Sochi i 2014. Det kostede den russiske stat 332 milliarder kroner. 

TOPMØDE I KØBENHAVN

DBU og de øvrige nordiske fodboldforbund har inviteret Marokko og USA/Canada/Mexico til et møde på hotel Clarion i Københavns lufthavn den 3. maj. 

Her får VM-ansøgerne lejlighed til på 45 minutter at præsentere deres bud på slutrunden i 2026. 

Ingen af de nordiske lande har endnu ikke taget stilling til hvilken ansøger de vil støtte.

Hvem der skal have VM bliver afgjort på FIFA’s kongres i Moskva den 13. juni.

Alle 211 medlemslande har en stemme, men de fire ansøgerlande kan ikke deltage i afstemningen. Desuden er Guatemala for tiden suspenderet fra FIFA. Det betyder, at der skal bruges 104 stemmer for at kunne løbe med slutrunden i 2026.

DBU-formand søger hjælp hos Amnesty International

USA kan tabe kampen om VM - igen

Efter gift-angreb: Engelske fans boykotter VM i Rusland