Grove metoder: Vil gå langt for at sikre VM til USA

Donald Trump og FIFA's præsident, Gianni Infantino, vil af med udfordrerne fra Marokko - men nu skal ansøgerne først duellere i København

Jeg lover jer alle sammen flere penge, sagde Infantino, da han i 2016 blev valgt som FIFA's præsident. Foto:AP
Jeg lover jer alle sammen flere penge, sagde Infantino, da han i 2016 blev valgt som FIFA's præsident. Foto:AP

HVERT ÅR dræbes flere med skydevåben i USA end i Marokko. Blandt andet derfor bør Marokko have VM i fodbold i 2026.

Sådan lyder et af de mere søgte argumenter, som Marokko fremfører i tvekampen mod USA om retten til at arrangere VM om otte år. En tvekamp der bliver mere og mere beskidt. 

Ikke mindst fordi FIFA’s præsident Gianni Infantino tilsyneladende blander sig i et forsøg på at få verfet Marokko af banen inden den afgørende afstemning på FIFA’s kongres 13. juni i Moskva. At USA's præsident, Donald Trump, desuden har truet lande, der støtter Marokko, gør kun affæren endnu mere bizar.

På TORSDAG kommer hurlumhejet til København. Her skal USA, som har Canada og Mexico med i sidevognen, og Marokko overbevise de seks nordiske fodboldforbund om, hvor krydset skal sættes.

Men oprindeligt var det ikke meningen, at der skulle være kamp om slutrunden i 2026, hvor 48 hold deltager.

EFTER skandalerne og korruptionsanklagerne i kølvandet på tildelingen af VM til Rusland i år og til Qatar i 2022, ville FIFA undgå en tilsvarende ballade omkring VM i 2026.

Derfor skulle USA have VM, for USA blev tørret ved afstemningen i 2010, hvor fodbold-ulandet Qatar løb med VM i 2022. En slutrunde USA havde udset sig.

Artiklen fortsætter under billedet

USA blev snydt i 2010. Nu frygter Trump, at USA bliver tørret igen. Foto: AP
USA blev snydt i 2010. Nu frygter Trump, at USA bliver tørret igen. Foto: AP
 

DA INFANTINO blev valgt som præsident for FIFA i 2016, skyldtes det markant støtte fra USA, og fordi han lovede medlemslandene endnu flere penge.

Det løfte vil han bedst kunne opfylde, hvis USA/Canada/Mexico vinder kampen om VM i 2026.

Længe var USA med kumpaner eneste ansøger, men Marokko meldte sig, og nordafrikanerne har fået overraskende meget vind i sejlene. Næsten alle 54 afrikanske lande har signaleret, at de vil stemme på Marokko.

YDERMERE har Ahmad Ahmad, præsident for Det Afrikanske Fodboldforbund og vicepræsident i FIFA, opfordret de europæiske lande til at stemme på Marokko. 

Ifølge FIFA’s vedtægter er den slags indblanding ikke tilladt. Det har ikke afholdt Ahmad Ahmad fra at tilføje, at hvis europæerne stemmer på Marokko, vil de afrikanske lande senere støtte en europæisk ansøger.

DE FØRSTE europæiske lande har stillet sig bag nordafrikanerne. Det gælder Frankrig, Belgien, Luxembourg, Serbien og Rusland. Hvis russerne samler deres sædvanlige støtter i Østeuropa, kan gruppen vokse sig ganske stor.

At den amerikanske præsident, Donald Trump, har blandet sig giver formentlig kun Marokko yderligere vind i sejlene. 

Også i Asien får Marokko opbakning. Således stemmer Qatar på nordafrikanerne. En række af de øvrige muslimske lande i Asien forventes ligeledes at gå med brødrene i Marokko.

FIFA's milliardplan: Qatar skal dele VM med sine fjender

INTERESSANT er det, at St. Lucia vil sætte krydset ved Marokko. St. Lucia hører til i CONCACAF, FIFA-konføderationen, der også tæller USA/Canada/Mexico. De samme toner lyder fra Den Dominikanske Republik, endnu et CONCACAF-land. 

FIFA har 211 medlemslande, og da de fire ansøgerlande har ikke stemmeret, kræver det 104 stemmer for at opnå flertal. 

For FIFA vil en slutrunde i USA/Canada/Mexico være ensbetydende med flere tv- og kommercielle indtægter. Den vil også udløse en langt større fortjeneste på salg af VM-billetter.

MAROKKO planlægger en VM-slutrunde med en gennemsnitlig stadionkapacitet på 40.000, mens det amerikanske bud opererer med en stadionkapacitet på i snit 68.000.

Forskellen på et fyldt stadion med 40.000 tilskuere og et stadion med 68.000 vil være godt 18 millioner kroner pr kamp. FIFA vil få 1,5 milliarder kroner ekstra i billetindtægter, hvis VM om otte år afholdes i det forenede Amerika og ikke i Marokko.

Sådan kan Marokko jordes

Marokkos ledere har flere gange udtalt frygt for, at FIFA vil gøre alt for at USA/Canada/Mexico løber med værtskabet for VM i 2026.

FIFA afviser kritikken.

Fakta er dog, at Marokko kan udelukkes inden afstemningen på FIFA’s kongres 13. juni i Moskva. Det kan ske, hvis FIFA’s fem mand store inspektionshold dumper Marokko på en række parametre.

I onsdags kunne BBC via unavngivne kilder i FIFA fortælle, at FIFA’s præsident Gianni Infantino har opfordret sit inspektionshold til at finde belastende ting, som kan udelukke Marokko.

Samtidig kunne BBC oplyse, at FIFA’s generalsekretær Fatma Samba Diouf Samoura var blevet anmeldt til FIFA’s etiske råd af inspektionsholdet. 

Anklagen gik på, at Samoura i al hemmelighed skulle være i familie med den tidligere Liverpool-angriber El Hadji Diouf. Han agerer som ambassadør for Marokkos VM-komite.

Både Samoura og Diouf er fra Senegal, hvor navnet Diouf er såre almindeligt. Samoura afviser, at hun er i familie med den tidligere angriber.

Selv er FIFA’s ledelse tavs, men det er værd at bemærke, at Infantino personligt har udpeget de fem medlemmer af inspektionsholdet, som tæller to af hans nærmeste medarbejdere, vicegeneralsekretærerne Zvonimir Boban og Marco Villiger. 

Men hvorfor har Infantino i givet fald ønsket at miskreditere Samoura og Marokko på en og samme tid? Måske er det et tegn på, at Infantino er desperat. Han må virkelig frygte, at Marokko kan slå USA/Canada/Mexico ved afstemningen i Moskva.

I weekenden oplyste FIFA's etiske komite, at der ikke længere er en sag mod Samoura.

Artiklen fortsætter under billedet

Pludselig var Fatma Samoura under anklage. Foto: AP
Pludselig var Fatma Samoura under anklage. Foto: AP
 

Men der er andre måder at dumpe Marokko på. FIFA har lavet et karaktersystem, hvor ansøgerne skal opnå en vis score for at kunne deltage i afstemningen. 

Infrastruktur, herunder stadioner, træningsanlæg, hoteller, lufthavne og sikkerhed tæller alt sammen med. 

FIFA’s inspektionshold var først i USA/Mexico/Canada, uden at det gav anledning til postyr. De tre amerikanske lande kunne tage hul på slutrunden i morgen.

Anderledes er det i Marokko, som skal investere mere end 90 milliarder kroner i stadioner og andet infrastruktur.

I sidste uge nåede inspektørerne til Marokko. Alt faldt ikke positivt ud. FIFA vil lave en ekstra inspektion af blandt andet stadioner og hoteller. Det forlyder, at inspektørerne er urolige for, om der er nok faciliteter til FIFA’s VIP’er. 

Menneskerettigheder indgår også i vurderingen. Flere medier har gjort opmærksom på, at homoseksualitet er forbudt i Marokko. Sex mellem to af samme køn kan straffes med fængsel i op til tre år.

Desuden er FIFA bekymret for at efterlade hvide elefanter, som er betegnelsen for stadionanlæg, som står ubenyttede hen efter en slutrunde. Det er sket i både Sydafrika og Brasilien. Vi vil ikke se det i USA, men FIFA frygter, det kan ske i Marokko.

Hvert enkelt område får point på en skala fra nul til fem. For at komme med til den endelige afstemning i Moskva skal ansøgerlandene opnå mindst to point for hvert eneste punkt. Ellers er man ude i kulden.

Infantinos milliardplan

Næste år er FIFA’s præsident Gianni Infantino på valg, og selv om han til den tid kun har siddet i tre år, ligner han allerede en større manipulator end Sepp Blatter.

Infantino har ryddet sine interne kritikere af vejen, og han har konstant lovet FIFA’s 211 medlemslande flere penge. 

Løftet om milliarder skal sikre ham genvalget, men tiden er knap, og derfor har han sat gang i en række projekter, som skal tromles igennem i løbet af de kommende måneder.

FIFA's præsident slagtede sin egen dommer

Første udspil kom i forrige uge, da han støttede ideen om at udvide VM i Qatar i 2022 fra 32 til 48 hold. Flere hold giver flere kampe, og det giver igen flere indtægter. Infantino vil forsøge at få vedtaget planen på FIFA’s kongres 13. juni.

Andet udspil er en totrinsraket. Infantino har oplyst, at en række unavngivne investorer vil skyde 150 milliarder kroner i en ny verdensomspændende klubturnering og en turnering for landshold.

Igen har han travlt. Han vil i næste måned indkalde sin bestyrelse for at få dens støtte til planerne, som er følgende:

Confederations Cup og det klub-VM vi kender i dag aflives. I stedet får vi et nyt VM for klubhold, som skal afvikles i juni måned hvert fjerde år. Første gang i 2021. 24 hold skal deltage. Europa får 12 hold med, Sydamerika fire eller fem. Resten af verden må deles om de sidste pladser.

Lokkemaden: En garantisum på mindst 18 milliarder kroner pr turnering. FIFA skal eje 51 procent af turneringen. Investorerne resten. 

Resultat: De største klubber i Europa og Sydamerika bliver endnu rigere, end de er i dag. En total skævvridning af klubfodbolden.

Artiklen fortsætter under billedet

Tyskland og Mexico mødtes i semifinalen i sidste års Confederations Cup. Turneringen blev den sidste af sin slags. Foto: AP
Tyskland og Mexico mødtes i semifinalen i sidste års Confederations Cup. Turneringen blev den sidste af sin slags. Foto: AP
 

UEFA lancerede sidste år planerne for en ny europæisk landsholdsturnering, Nations League. Den vil FIFA bygge videre på og gøre verdensomspændende fra 2020. Det efterfølgende år skal de otte bedste lande mødes i en slutrunde.

De to turneringer skal køre hvert fjerde år og foreløbigt frem til 2033. Samlet taler vi om de nævnte 150 milliarder kroner, som skal komme de deltagende klubber og alle nationer til gode. Det sidste er vigtigt for Infantinos genvalg.

Men UEFA og andre fodboldinteressenter i Europa synes, det går for stærkt. Den holdning deler DBU’s formand Jesper Møller

- Vi må se på, hvad der praktisk kan lade sig gøre og på hele juraen. Det kan ikke klares på et par måneder, siger Jesper Møller.

Men Infantino har travlt. Han vil have alt på plads i forbindelse med FIFA’s kongres om godt to måneder i Moskva. Det vil give ham et år til at rejse rundt og fortælle om de milliarder, der venter de 211 medlemslande, hvis de genvælger ham i 2019. 

Går over grænsen: Donald Trump scorer kæmpe VM-selvmål

Grådige FIFA skaber tvivl om VM: Afslag på afslag

Trump med bizar trussel: Støt os, eller det får konsekvenser!

Det beskidte spil om VM: Putin gik i Panik

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+