Han har en doping-brist: Vend Bjarne Riis ryggen

Bjarne Riis holder stadig vigtig dopingviden om sin fortid som holdejer tilbage - og bør derfor holdes ude fra cykelsporten

BJARNE RIIS har en drøm om igen at stå i spidsen for et cykelhold som kan gøre sig blandt de bedste i verden, og tilsyneladende er der ingen, der kan forhindre ham i at føre drømmen ud i virkeligheden. 

Bankmanden og Liberal Alliances åndelige fader og mæcen, den rundkindede Lars Seier Christensen, er igen rede til at spendere mange millioner, og det forventes, at Riis er tilbage på den store klinge allerede fra næste sæson. Det forudså Lars Seier i øvrigt allerede i et interview med Ekstra Bladets Brian Askvig i oktober, og siden har de to partnere Seier og Riis arbejdet med deres projekt. Desværre. 

I sidste uge satte de så på Hotel D’Angleterre i København yderligere ord på deres tanker og ideer. De mener det alvorligt.

HVIS VI skal bevare troen på, at cykelsporten kan genrejse sig og blive en sport fri for doping, skal typer som Bjarne Riis holde sig langt væk. Der er ingen tvivl om, at manden er fagligt dygtig, men han har en brist, når det kommer til doping. 

Han krudtede sig selv for at vinde Tour de France, men forsvares med, at dengang dopede alle sig. Han var således den bedste blandt ligemænd, lyder argumentet, som blot er en dårlig undskyldning.

Da oprydningen i international cykelsport begyndte, og da Bjarne Riis HAVDE indrømmet sit systematiske og absurd voldsomme dopingmisbrug, var der muligheder for en ny og renere tilværelse for branchens brodne kar. Den chance fik Riis som holdejer og sportsdirektør, og den brændte han. Der var doping på hans hold. Han kendte til det, men forhindrede det ikke.

Bjarne Riis vil ikke skuffe folk igen (Foto: Lars Poulsen) Cykling - 26. feb. 2016 - kl. 06:34 Bjarne Riis: Jeg vil ikke skuffe folk igen

HAN FIK EN NY mulighed for at vaske tavlen ren, da han blev inviteret til at deltage i Danmark Idrætsforbund og Anti Doping Danmarks rapport ’Doping i dansk cykelsport 1998-2015’. Men igen missede han muligheden. Han lagde ikke kortene på bordet.

I rapportens konklusioner står der blandt andet: Bjarne Riis kendte til dopingmisbrug blandt sine egne ryttere, og at han stadig holder vigtig dopingviden om sin fortid som holdejer tilbage.

Da Bjarne Riis selv var aktiv, afviste han, at han brugte ulovlige midler. Som holdejer afviste han, at der var doping blandt hans ansatte, og hvis vi spørger ham i dag, vil han sige, at han selvfølgelig vil have et rent hold, når han slipper det løs på landevejene næste år.

DER ER BARE ikke ret mange, der vil tro ham, og alene det at han vender tilbage, vil kaste lange skygger over sporten. I Danmarks Idrætsforbund går sprinkleranlægget i gang, hver gang Bjarne Riis navn bliver nævnt, og selv den ellers så afbalancerede formand, Niels Nygaard, får hektiske røde kinder.

Bjarne Riis på torsdagens pressemøde. (Foto: Lars Poulsen) Cykling - 26. feb. 2016 - kl. 11:06 Kyllingen kritisk: Bizart pressemøde med Bjarne Riis

Jeg talte med Nygaard i går, og han var ganske klar i mælet:

– Med de lig, han har i lasten, er det et helt forkert signal, hvis han går ind som holdleder eller direktør på et professionelt cykelhold. Det var slemt nok, at han dopede sig, men når han så oveni som ejer og direktør arbejder med et hold, hvor han havde kendskab til eller måske direkte medvirkede til, at rytterne dopede sig, er det simpelt hen at gå for langt over stregen.

SPORTEN HAR til alle tider brug for rollemodeller, og de mange nye ryttere, som er på vej, skulle gerne have de bedste muligheder og de dygtigste ledere, trænere og vejledere. Og her dumper Bjarne Riis med et brag. Jeg forstår godt Niels Nygaards vrede over Bjarne Riis’ comeback-planer. Idrætten bliver udfordret af doping og matchfixing, og derfor bliver der brugt store ressourcer på at uddanne morgendagens ledere.

Således også i Danmarks Cykle Union, hvor talentarbejdet er i højsædet. Der er nye stjerner på vej, og det er vigtigt, at de bliver klædt ordentligt på, inden de skal prøve kræfter med et liv som professionelle ryttere. Og det skal ikke være i stald hos Bjarne Riis og Lars Seier Christensen. 

Men det kræver altså, at cykelsporten selv siger fra og vender Bjarne Riis ryggen. Og her kniber det. Niels Nygaard og hans folk i Danmarks Idrætsforbund og i Anti Doping Danmark har for længst meldt ud, at Riis bør blive hjemme og holde fingrene for sig selv.

HOS DET cyklende folk savner jeg at høre samme klare snak. Men her hersker omertaen, tavshedens lov, hvilket siger noget om, at kampen mod doping ikke er noget, alle brænder lige meget for. De danske ryttere bør holde sig fra Riis. Uanset hvad der kan opfindes af søforklaringer, så er Danmarks eneste Tour de France-vinder et stort dopingproblem.

Sportsminister Bertel Haarder kom på et tidspunkt for skade at kalde Bjarne Riis for en nar. Haarder fortrød og ændrede det til, at Riis har holdt os for nar. Intet tyder på, at det ikke vil ske igen. Bjarne Riis har aldrig for alvor gjort op med sin dopingfortid. Måske fordi det ikke kun er fortid.

84 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere