Helvede vil bryde løs: Han kan smadre FIFA

Hvis sheik Salman fra Bahrain afløser Sepp Blatter vil helvede bryde løs i fodboldens verden

Sheik Salman til venstre kan overtage FIFA efter Sepp Blatter som ses til højre. Foto: AP
Sheik Salman til venstre kan overtage FIFA efter Sepp Blatter som ses til højre. Foto: AP

DA DBU  og de øvrige nordiske fodbold-unioner i mandags på Hotel Hilton i Københavns Lufthavn præsenterede kandidaterne til præsidentvalget i FIFA, manglede der dog en enkelt ud af de fem. Sheik Salman fra Bahrain havde ikke tid til at tage til det nordlige Europa.

Det kan nok også være det samme. Sheiken er gennemført afskyelig og deler på ingen måde værdier med de nordiske lande. Men selv uden støtte fra DBU’s Jesper Møller og hans kolleger ligner sheik Salman alligevel Sepp Blatters afløser, når FIFA holder kongres 26. februar. Desværre.

DEN 50-ÅRIGE sheik er en mand, man ikke kan stole på. Han er i dag vicepræsident i FIFA og præsident for det asiatiske fodboldforbund, AFC. På AFC’s hjemmeside blev han 2. oktober citeret for, at han var blevet nævnt som en mulig kandidat i FIFA, men at han under ingen omstændigheder ville stille op.

– Tanken har aldrig strejfet mig, sagde han.

Tre uger efter stillede han op.

HAN HAVDE tidligere sagt, at hele Asien ville støtte UEFA’s præsident, Michel Platini. Han har også sagt, at han vil trække sig igen, hvis Platini får ophævet sin suspension. Men det er illusorisk.

Platini er færdig, og derfor flytter en del af stemmerne til sheik Salman, som har sheik Al-Sabah fra Kuwait som sin højrehånd. Al-Sabah betragtes som den mægtigste kongemager i sportens verden. Han har penge. Han har magt. Dem, han støtter, bliver altid valgt.

Hvis det også sker i dette tilfælde, bliver FIFA splittet til atomer. Ikke bare de nordiske lande, men alle anstændige nationer er nødt til at sige fra over for sheiken. Forklaringen følger her.

Blatter står også til livstid

EFTER DET Arabiske Forår i 2011, som også udløste en række demonstrationer i Bahrain, blev flere hundrede sportsfolk, herunder mange landsholdsspillere, arresteret.

Sheik Salman afviser, at han har gjort noget galt, men menneskerettighedsorganisationerne anklager ham for at have deltaget i en gruppe af bahrainske ledere, som via videooptagelser udpegede sportsfolk, som havde deltaget i demonstrationerne.

Tidligere i denne måned afslørede Ekstra Bladet i samarbejde med den norske journalist og blogger Andreas Selliaas, at FIFA allerede i januar 2014 modtog en række detaljerede anklager mod sheiken. Holder anklagerne vand, burde sheiken for længst være fjernet fra både AFC og sine poster i FIFA.

I BEGYNDELSEN af januar sidste år skrev Bahrains institut for menneskerettigheder og demokrati, Bird, til FIFA’s efterforsker Michael Garcia og bad ham indlede en efterforskning af Bahrains fodboldforbund og af sheik Salman.

I brevet hedder det, at sheik Salman og kompagni siden Det Arabiske Forår systematisk har jagtet og mishandlet atleter, som tog del i demonstrationerne.

Mindst seks spillere fra Bahrains landshold blev arresteret, ydmyget og tortureret. I alt blev mere end 150 sportsfolk, trænere og dommere fængslet, efter at en speciel komité nedsat af regeringen og med sheik Salman som formand havde identificeret dem.

FIFA-kandidaterne dumpede i København: Se karaktererne her

MICHAEL GARCIA  afviste at efterforske sagen. Han henviste til, at han kun kan operere efter reglerne i FIFA’s etiske kodeks. Men uden at begrunde, hvorfor fængslinger og tortur af fodboldspillere ikke kan rummes i kodekset.

I et nyt brev fra Bird 8. januar blev der rejst nye anklager mod Bahrains fodboldforbund og mod sheik Salman. Således var fodboldspilleren Hakeem Al Oraibi dagen før blevet idømt ti års fængsel for at have sat ild til en politistation. Problemet var blot, at da ugerningen fandt sted, deltog Hakeem Al Oraibi i en fodboldkamp, som blev vist direkte i tv.

Hakeem er siden blevet sat på fri fod og lever i dag i eksil. Til den engelske tv-station ITV har han forklaret, at han blev tortureret og tævet i tre timer, da han blev fængslet. Heller ikke det andet brev fra Bird fik Michael Garcia til at gå i aktion. Blot to linjer brugte han på at afvise sagen.

DER BLIVER talt meget om behovet for reformer og gennemskuelighed i FIFA. Hvis det står til troende, skal man ikke vælge sheik Salman. Som præsident for AFC står han for præcis det modsatte.

Tilbage i 2012 stoppede han en uafhængig revisorundersøgelse af pengestrømmene i AFC. Det skete, efter der var rejst spørgsmål om bestikkelse, korruption, skattesvindel og ulovligt rettighedssalg til AFC’s turneringer.

SHEIK SALMAN kører AFC som et diktatur. Han er totalt uegnet som ny præsident for FIFA. Han er endnu værre end Sepp Blatter.

Men hvis han overtager opbakningen fra en del af den kreds i Afrika, Sydamerika, Asien og Europa, som oprindeligt stod bag Michel Platini, så vinder sheiken fra helvede valget 26. februar.

DET VIL UDEN tvivl være ødelæggende for fodbolden og for FIFA, men håbet er, at FBI og schweizisk politi forinden kører en ny anholdelsesrunde og får ryddet så grundigt op, at det bliver umuligt at vælge sheik Salman.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.