Her er Blatters korrupte bande

Den 79-årige FIFA-præsident har sørget godt for sine tilhængere inden valget om 12 dage 

Blatter har sikret sig et solidt flertal inden valget til FIFA-præsidentposten den 29. maj. Foto: AP
Blatter har sikret sig et solidt flertal inden valget til FIFA-præsidentposten den 29. maj. Foto: AP
Følg Blodbold EP3

SIDEN DEN nu 79-årige Sepp Blatter i 1998 for første gang blev valgt som præsident for FIFA, har han løjet, bedraget og dolket sine nærmeste allierede. Således fik han udelukket sin tidligere nære ven og vicepræsident, Mohammad bin Hammam fra Qatar fra fodbold på livstid.

Blatter havde lovet, at bin Hammam kunne efterfølge ham som præsident. Da Blatter løb fra løftet forsøgte sheiken fra Qatar at stille op som modkandidat, og så var han en færdig mand.

Man kan ikke stole på Blatter, hvilket vi ser igen, når han om 12 dage stiller op og bliver genvalgt til en ny fireårig periode.

Han lovede i 2011 UEFA med præsident Michel Platini i spidsen, at denne periode ville blive hans sidste. Igen er han løbet fra et klokkeklart løfte, og igen slipper han af sted med det. Han har sine stemmer på plads, men det er ikke et selskab, som mange andre ville være stolte af.

For Blatter tæller alle, der har en stemme, og derfor deler han en gang om året 250.000 dollar, 1,6 millioner kroner, ud til hver af de 209 lande, som udgør FIFA. Andorra får således lige så mange penge som Frankrig. Oven i kommer så de såkaldte Goal-projekter. Penge til udviklingen af fodbolden i alle egne af verden.

BLATTER HAR smurt godt de rigtige steder i løbet af de sidste fire år. Der er hældt millioner af Goal-kroner i lande, som dårligt kan stille 11 mand til en landskamp. Men alle nationer har en fodboldpræsident med en stemme, som Blatter kan bruge 29. maj i Zürich.

FIFA’s 209 medlemslande er delt op i seks konføderationer, og et hurtigt regnestykke siger, at Blatter skal bruge 105 stemmer for at vinde over sine tre udfordrere, prins Ali fra Jordan, Michael Van Praag fra Holland og Luis Figo fra Portugal. Det bliver ikke noget problem.

Landene i Afrika er samlet i CAF og udgør med sine 54 medlemmer den største konføderation. Præsidenten for CAF er Issa Hayatou fra Cameroun. Han har været indblandet i en række korruptionssager, og senest har et vidne fortalt, at Hayatou på et hotelværelse i Angolas hovedstad, Luanda, fik næsten ti millioner kroner under bordet for at stemme på Qatar som VM-vært i 2022.

Den sag har Blatter ikke ønsket at efterforske, og på CAF-kongressen i april i Cairo lovede Hayatou at samtlige 54 lande vil stemme på Blatter ved valget om små to uger.

Artiklen fortsætter under billedet

Issa Hayatou til venstre er her i godt selskab med Platini og Beckenbauer. Hayatou har lovet Blatter at hele Afrika står bag ham. Foto: AP
Issa Hayatou til venstre er her i godt selskab med Platini og Beckenbauer. Hayatou har lovet Blatter at hele Afrika står bag ham. Foto: AP
 

46 LANDE FRA Asien og Mellemøsten er samlet i AFC. Præsidenten er den diktatoriske og slibrige sheik Salman al Khalifa fra Bahrain. For halvandet år siden opfordrede han som den første i fodboldverdenen Blatter til at tage fire år mere. AFC er kendetegnet ved et hav af korruptionssager. Så sent som i onsdags blev generalsekretæren fyret, fordi han har forsøgt at skjule beviser på bestikkelse i forbundet.

Sheik Salman er ny vicepræsident i FIFA, og han har lovet, at alle landene i AFC stemmer på Blatter.

Og så er den næsten hjemme. Men der er flere stemmer til den gamle schweizer. Han har også kastet mange penge efter de 11 lande i Oceanien, som er samlet i OFC.

I 2011 REJSTE Blatter til Pago Pago, hovedstaden i Amerikansk Samoa, til Oceaniens kongres. Hans mission var at få David Chung fra Papau New Guinea valgt som ny præsident for OFC.

To kandidater fra New Zealand stillede op imod Chung, men de strakte gevær, da Blatter trak i trådene og på stedet lovede alle 11 medlemslande en bonus på to millioner kroner og hver konføderation en bonus på 50 millioner kroner. Det er mange penge for lille OFC, og Chung blev valgt. Ikke overraskende har han lovet, at OFC stemmer som en samlet blok på Blatter.

Også i Concacaf, som dækker 35 lande i Nordamerika, Mellemamerika og Caribien, er der stor opbakning til Blatter. Concacaf kæmper en hård kamp med AFC om at levere flest korruptionssager, og for et par år siden røg det meste af ledelsen i Concacaf ud.

Ny præsident blev Jeffrey Webb fra Caymann Island. En caribisk ø som er kendt for sine hvide strande og for at fungere som skattely for tusindvis af selskaber. Jeffrey Webb har været med i Concacaf i mange år, men han er selv sluppet fri af de mange bestikkelsessager.

Derfor frygter Blatter kun FBI

BLATTER SØRGER også godt for ham. Caymann Island spiller ingen rolle i fodboldverdenen, men alligevel har Blatter i sin seneste valgperiode uddelt 6,5 millioner kroner i Goalpenge til det lille øsamfund. Selv henter Webb mere end tre millioner kroner om året som vicepræsident i FIFA og som medlem af en række af FIFA’s mange komiteer.

Hvor Webb selv er gået fri, kan man ikke sige det samme om flere af hans nærmeste medarbejdere i Concacaf. Horace Burrell fra Jamaica er vicepræsident og ejer i øvrigt sammen med Webb et bageri på Caymann Island.

Burrell står for et af de største comeback i FIFA’s historie. Da Bin Hammam forsøgte at blive præsident i FIFA, brugte han mange penge på at købe stemmer. Burrell var en af dem, der tog imod 250.000 kroner.

Han blev fældet af FIFA’s egne efterforskere, og det kostede ham et halvt års udelukkelse fra al fodbold. Men nu er han tilbage, og har endda fået plads i den af FIFA’s komiteer, som har ansvaret for den olympiske fodboldturnering.

HER SIDDER han ved siden af Osiris Guzman fra Den Dominikanske Republik. Også Guzman har været udelukket på grund af Bin Hammam-sagen, men han er ligeledes taget til nåde. Også i den grad. Siden hans tilbagekomst har Den Dominikanske Republik modtaget 6,5 millioner kroner i Goalpenge.

Derfor er der vel ikke noget at sige til, at Guzman på Concacaf-kongressen på Bahamas i april sammenlignede Blatter med Jesus Kristus, Winston Churchill og Nelson Mandela.

Sådan arbejder Blatters tæskehold

Hvis DBU’s formand Jesper Møller var taget i at modtage bestikkelse, ville han være en færdig mand i både dansk og international fodbold. Men sådan ser de ikke på det i Caribien og i FIFA. De Caribiske ledere bliver i stedet belønnet, når først de har udstået deres straf.

DET ER BLATTERS  politik og den væsentligste årsag til, at FIFA er gennemsyret af en korruptions- og bestikkelseskultur. Ud over Guzman og Burrell har også Hillaren Frederick fra De Amerikanske Jomfruøer, Raymond Guishard fra Anguilla, Everton Gonsalves fra Antigua og Barbuda samt Vincent Cassell fra Montserrat været ekskluderet.

Alle er nu tilbage som præsidenter for deres lokale fodboldforbund, og alle har fået et fedt ben i en af FIFA’s komiteer.

De kommer fra lande, som vi aldrig hører om i fodboldsammenhænge, og det er nationer, som aldrig nogensinde kommer til at deltage ved en slutrunde.

Sagen om Montserrat er måske den tåbeligste af dem alle. Der bor knap 6.000 mennesker på Montserrat. Alligevel har FIFA pumpet 11 millioner kroner videre til den korruptionsdømte Vincent Cassell og hans lillebitte fodboldforbund. Men så stemmer han også på Blatter den 29. marts. Sammen med alle de andre korrupte banditter.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+