Her er den eneste RIGTIGE skandale ved VM i 2022

Korruption og slaveforhold bør udløse en ny afstemning om VM i 2022

Forholdene for migrantarbejderne i Qatar er under al kritik, og det bør udelukke et VM i fodbold. Foto: Lars Poulsen
Forholdene for migrantarbejderne i Qatar er under al kritik, og det bør udelukke et VM i fodbold. Foto: Lars Poulsen

DEN EGENTLIGE skandale er ikke, at VM i Qatar i 2022 bliver flyttet fra juni-juli til november-december.

Den egentlige skandale er ikke, at Premier League dermed kommer til at ændre turneringsplanlægningen. Det lever vi nok med.

Den egentlige skandale er ikke, at Bayern Münchens pengegriske præsident, Karl-Heinz Rummenigge, allerede kræver kompensation på vegne af alle europæiske klubber. Sådan reagerer han jo altid.

Den egentlige skandale er ikke, at FIFA’s generalsekretær, Jerome Valcke, arrogant har afvist at udbetale en eneste krone i kompensation. Valcke er født arrogant.

SKANDALEN ER, at slavestaten Qatar stadig skal være vært for VM i 2022.

Det er der to grunde til: Korruption og landets grove overtrædelser af menneskerettighederne.

Men lad os da bare begynde med kalenderflytningen, som er et skoleeksempel på, hvordan FIFA under Sepp Blatters ledelse vrider og bøjer reglerne efter forgodtbefindende.

Da FIFA’s eksekutivkomite i december 2010 stemte om, hvilket land der skulle have VM i 2022, stod der tydeligt i udbudsmaterialet, at slutrunden skulle afholdes i juni-juli. Efter afstemningen fastholdt Jerome Valcke, at VM skulle afholdes i juni-juli, og to måneder efter afstemningen sagde Sepp Blatter:

– Udgangspunktet – ikke kun for Qatar, men for alle kandidaterne – har været det samme. Det betyder, at VM skal spilles i juni-juli.

KNAP TRE år efter, september 2013, var både Valcke og Blatter kommet på andre tanker. Ifølge den engelske avis The Guardian underholdt Valcke på et femstjernet hotel i Buenos Aires en kreds af sportspolitikere. Valcke fortalte dem i al fortrolighed, at VM i Qatar i 2022 ville blive flyttet til sent i november.

Præcis i samme uge havde FIFA’s mægtige præsident Sepp Blatter tænkt en tanke, som han straks måtte dele med fodboldmagasinet Inside World Football:

– Efter mange diskussioner og kritiske analyser af hele sagen er jeg nået til den konklusion, at det ikke er forsvarligt at spille VM i Qatars sommerhede.

SÅ VAR DEN SAG sat på plads, og derfor bør det ikke kunne undre nogen, at FIFA’s udsendte udvalg i Qatars hovedstad Doha i tirsdags nåede frem til, at VM i Qatar skal foregå i november-december 2022 med finale lillejuleaften. Endnu engang har vi været vidner til, hvordan Blatter kører FIFA, som det passer ham.

Egentlig burde datoændringen udløse en ny afstemning blande de lande, der lagde billet ind på en slutrunde i juni-juli. Australien, USA, Japan og Sydkorea havde søgt og må nu føle sig snydt.

MEN DER ER andre og vægtigere forhold, som bør udløse en ommer. Siden den fatale afstemning i FIFA’s eksekutivkomite i 2014 er mere end 1400 migrantarbejdere døde i Qatar. Arbejderne lever under slavelignende forhold, og selv om både VM-arrangørerne i Qatar og FIFA i årevis har mødt voldsom kritik fra mange sider, er forholdene ikke blevet bedre.

VM bag facaden: Se de uhyggelige slave-forhold

Blatter vil ikke udsætte spillere eller tilrejsende tilskuere for de høje sommertemperaturer. Men det er forhold, som mere end 1,4 millioner migrantarbejdere lever og slider under. Og mange dør af det. Fortsætter det på samme måde, vil mere end 4000 have mistet livet, inden vi når frem til den første kamp i november 2022.

OG SÅ ER der korruptionen. Der gik ikke mange timer efter afstemningen i 2010, før mange undrede sig over, at en lille glohed ørkenstat, som tramper på menneskerettigheder, og som er helt uden nogen fodboldhistorie, kunne løbe med VM-slutrunden. Straks blev der talt om bestikkelse og korruption, to yndede discipliner blandt FIFA’s bestemmende flok. Det er folk, der sætter pris på en stor, tyk, brun kuvert.

London-avisen Sunday Times har siden afsløret, hvordan Qatars tidligere vicepræsident i FIFA Mohamed bin Hammam spillede en helt central rolle i sit lands bestræbelser på at sikre sig VM. Bin Hammam udbetalte mere end 30 millioner kroner fra ti hemmelige fonde til glade modtagere i FIFA’s system.

Så svinsk er Blatters alliance

I 2012 iværksatte FIFA selv en undersøgelse af de mange anklager om korruption. Efter at have brugt mere end 60 millioner kroner og to år på sagen afleverede advokaten Michael J. Garcia sidste år sin rapport til FIFA. Den blev straks hemmeligstemplet. FIFA lavede dog et lille resume, som fuldstændig hvidvaskede Qatar.

Resuméet kunne Garcia ikke genkende. Han sagde sin stilling op og smækkede med døren. Mange gode mennesker har siden presset på for at få den fulde Garcia-rapport offentliggjort. Blandt andet de tre kandidater, der stiller op med Blatter, når FIFA afholder præsidentvalg 29. maj.

Men jeg tør godt vædde en Odense-pilsner på, at rapporten ikke offentliggøres inden valget. Blatter styrer stadig FIFA, som var det en mafiaorganisation. Og han har fredet Qatars VM i 2022, hvilket er den største skandale i fodboldens historie.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri