Her er Lord Coes dunkle fortid

Atletikkens nye førstemand blev hjulpet frem af en gammel fascist, der var med til at skjule olympiske dopingskandaler

Lord Sebastian Coe i forgrunden er ny præsident for Det Internationale Atletikforbund. foto: AP
Lord Sebastian Coe i forgrunden er ny præsident for Det Internationale Atletikforbund. foto: AP

DA DEN tidligere dobbelte olympiske mester på 1500 meter Lord Sebastian Coe i går i den kinesiske hovedstad, Beijing, blev valgt som præsident for Det Internationale Atletikforbund, lignede det fuldbyrdelsen af det perfekte karriereforløb.

Sådan så den 58-årige englænder også selv situationen. Han sejrede med stemmerne 115 mod 92 over sin eneste konkurrent, den tidligere olympiske mester og verdensmester i stangspring ukraineren Sergej Bubka.

Sebastian Coe sagde, at det var det næststørste øjeblik i hans liv. Kun fødslen af hans børn har været en større begivenhed.

I EN TID hvor international sport er præget af doping og korruption, ville det være rart, hvis man kunne sige, at Det Internationale Atletikforbund, IAAF, bliver ledet af en mand uden skeletter i skabene. Så god er verden bare ikke.

Tidligere på måneden fortalte to mediegiganter, engelske Sunday Times og den tyske TV-station ARD, at de havde fået adgang til en database, som indeholder 12.000 test for bloddoping fra 5000 atleter.

Data afslørede, at en tredjedel af medaljevinderne, herunder 55 guldmedaljer, ved VM og OL i perioden fra 2001 til 2012 havde stærkt mistænkelige blodværdier.

Uden at IAAF har grebet ind. Afsløringerne kom kort tid efter, at tysk tv havde afsløret systematisk dopingmisbrug i russisk atletik.

MEN ER Sebastian Coe så manden, der har viljen til at rydde op. Det vil kun tiden vise, men man kan have sine tvivl. Han har nemlig før forspildt lejligheden til at rydde op i en række af sportens beskidte kroge.

Coe var da heller ikke begejstret over afsløringerne fra Sunday Times og ARD. Han kaldte dem for et angreb og en krigserklæring mod international atletik.

Se også: Irriteret atletik-legende: Det er en krigserklæring

Sebastian Coe vandt guld på 1500 meter ved OL i Moskva i 1980. På det tidspunkt var den spanske fascist Juan Antonio Samaranch præsident for Den Internationale Olympiske Komite, IOC, og han brød sig ikke om dopingsager, for det ville holde eventuelle sponsorer væk.

VED LEGENE fire år tidligere i Montreal var otte atleter blevet afsløret, og hele holdet fra DDR var under mistanke for systematisk doping. Hvilket siden har vist sig at være en rigtig antagelse.

Samaranch ønskede ingen gentagelser i Moskva. I samarbejde med det sovjetrussiske styre blev der taget en masse prøver. Alle viste sig at være negative.

Se også: Løbelegende ny præsident: Det næststørste i mit liv

Det var selvfølgelig svindel. Den vesttyske doping-ekspert Manfred Donike smuglede en række af prøverne med hjem til sit laboratorium i Køln.

Han nåede frem til, at 20 procent af de testede atleter i Moskva havde været dopede. Herunder 16 guldmedaljevindere.

Vi taler om en tid i atletikken, hvor doping var vildt udbredt. Sebastian Coe satte tre verdensrekorder på mellemdistancerne i 1979, han vandt guld på 1500 meter i Moskva og gentog det fire år senere i Los Angeles. Han er aldrig blevet testet positiv.

Men han har heller aldrig forsøgt at rette op på den udbredte svindel, der fandt sted i international atletik, mens han selv var aktiv.

I STEDET BLEV han Antonio Samaranchs protegé. Den spanske fascist faldt med et brag for den elegante engelske løber, som politisk altid har befundet sig på den yderste højrefløj, og som på et tidspunkt sad i det engelske parlament for de konservative.

Under Samaranchs ledelse blev der ikke kun dækket over dopingmisbrug. Korruptionen var også udbredt, og organisationen var ved at kollapse i 1999, da skeletterne væltede ud af skabene.

Alligevel sparede Sebastian Coe ikke på hyldesten, da Samaranch som 89-årig døde i 2010.

– Jeg har mistet en ven. En mand, som viste mig vejen gennem sportens verden, helt tilbage fra da jeg var i begyndelsen af 20’erne, skrev Sebastian Coe i sine mindeord.

I 2006 blev Coe hentet til FIFA, hvor han blev formand for den etiske komite. Han skulle undersøge korruptionen i international fodbold.

Der var nok at tage fat på. Blandt andet fik han serveret en sag på et fad af John McBeth, præsident for det skotske fodboldbund.

Skotland havde mødt Trinidad Tobago på Easter Road i Edinburgh og efter kampen havde præsidenten for fodboldforbundet i Trinidad Tobago, Jack Warner, som også var vicepræsident i FIFA, bedt om at få penge fra kampen sat ind på sin private konto.

Det afslog skotten, der sendte sagen til Sebastian Coe. Som intet gjorde. Der var flere andre sager i Coes tid i FIFA. Han rejste ikke en eneste, inden han i 2008 sagde farvel til Sepp Blatter for at koncentrere sig om OL i London i 2012.

Nu er Sebastian Coe så manden, der skal rette op på IAAF og for alvor fjerne dopingspøgelset. Men historien fortæller, at han ikke er meget for at gøre op med fortidens synder.

3 kommentarer
Vis kommentarer