Idiot er han ikke: Med Blatter fortsætter gangstermetoderne

FIFA's præsident fyldte 79 i denne uge, men det får ham ikke til at træde tilbage

Blatter forsøger at fortælle, at han har rene hænder. Foto: AP
Blatter forsøger at fortælle, at han har rene hænder. Foto: AP

I TIRSDAGS FYLDTE FIFA’s præsident, Sepp Blatter, 79 år, men han benytter ikke anledningen til at gå på pension. Tværtimod ligner han en mand, der går efter at sætte rekord som den ældste FIFA-præsident nogensinde.

Blatters forgænger, den langfingrede brasilianer João Havelange, var 82 år, da han endelig gik af. Jules Rimet, manden, der skabte fodbold-VM, var 80, da han frivilligt trak sig som FIFA-præsident i 1954. Den engelske gentleman Sir Stanley Rous var 79, da han blev væltet af Havelange i 1974. Den dag mistede FIFA uskylden. Havelange var gangster-uddannet hjemme i Brasilien, og han ændrede FIFA til noget, der minder om en mafia-organisation.

HAVELANGE LOD sig gladelig bestikke med millioner af dollar fra marketingselskabet ISL, der så gerne ville have de kommercielle rettigheder til VM-slutrunderne. Havelange sagde aldrig nej til en brun kuvert, og da en af dem en dag ved en fejl landede på Sepp Blatters skrivebord, dengang generalsekretær i FIFA, skete der ikke andet, end at Blatter ekspederede den videre til den rette modtager, Havelange. 

SEPP BLATTER  har i årevis kendt til de mange bestikkelsessager, der har hærget FIFA. Alene i sine 17 år som præsident er utallige medlemmer af hans eksekutivkomite blevet knaldet for bestikkelse og korruption. Alligevel har han aldrig kunnet drømme om at trække sig. Verdens mest skandaleombruste sportsleder fortsætter, som om intet var hændt, og desværre ser det ud til, at han bliver genvalgt for en ny fireårig periode, når FIFA’s 209 medlemslande 29. maj i Zürich kan vælge mellem fire kandidater. 

Meget kan man sige om Blatter, men idiot er han ikke. Han har gjort sit forarbejde op til præsidentvalget. Samtlige medlemslande er blevet smurt med millioner af kroner, og intet tyder på, at hans tre udfordrere, hollandske van Praag, prins Ali fra Jordan og Luis Figo fra Portugal, har den mindste chance for at vælte ham af tronen. De har udfordret Blatter til en direkte tv-duel, men den handske har han ikke taget op. Han undgår alle konfrontationer. Men han benytter dog enhver lejlighed til at vise, hvem der styrer showet.

Se også: Her er den eneste RIGTIGE skandale ved VM i 2022

I SIDSTE UGE var kandidaterne deltagere ved kongressen i det sydamerikanske fodboldforbund, Comnebol, i Paraguay. Her blev de inviteret til en sammenkomst hos Paraguays præsident. De tre udfordrere tog af sted i en lejet bus. Blatter blev fløjet i helikopter.

Alt tyder på, at Blatter har fuld kontrol over situationen. Den eneste sten i skoen er VM i Qatar i 2022, som er den største skandale i FIFA’s historie og samtidig den mest graverende fejl, Blatter har lavet i sin regeringstid. Ingen kan vel være i tvivl om, at Qatar har bestukket sig til VM-slutrunden, men Blatter har formået at hemmeligholde Garcia-rapporten, FIFA’s egen undersøgelse af de mange korruptionsanklager.

Se også: Sådan kan Rusland miste VM

FRA FLERE sider høres ønsket om en ny afstemning om VM i 2022.  I FIFA’s eksekutivkomite er tyskeren Theo Zwanziger aktiv i forsøget på at tage VM fra Qatar, men også han er klar over, at der skal beviser på bordet, før stemningen for alvor kan vende. Derfor bliver Garcia-rapporten næppe offentliggjort på denne side af præsidentvalget. Men kritikken forstummer ikke. De mange dødsfald blandt migrantarbejderne i slavestaten Qatar bliver hele tiden draget frem, og netop det punkt er sat på dagsordenen, når FIFA’s eksekutivkomite har møde i slutningen af næste uge.

En ubekendt faktor er det amerikanske forbundspoliti, FBI, som i årevis har gravet i Qatar-sagen. Det er svært at vride noget ud af FBI, men de har tidligere højtstående FIFA-folk som hovedvidner, og jeg håber, de kan offentliggøre belastende materiale inden 29. maj. For ellers vinder Blatter igen. På den måde fortsætter de mafia-agtige metoder i den internationale fodboldverden.

JOÃO HAVELANGE gjorde bestikkelse og korruption til en del af det daglige liv i FIFA, da han tog over i 1974. Blatter har intet gjort for at ændre den udvikling. VM i Rusland i 2018 og i Qatar fire år efter stinker langt væk af svindel, korruption og magtmisbrug. Milliarder af kroner strømmer gennem FIFA, uden at offentligheden kan få indsigt i, hvor pengene ender. Blatter står for alt andet end åbenhed, og han kæmper indædt for, at alle rapporter og undersøgelser skal holdes hemmelige. 

Når han så alligevel bliver genvalgt, skyldes det, at han smører de rigtige steder. I Sydamerika, Afrika og Asien er han elsket. Det er også dem, der sidder med majoriteten af stemmerne blandt de 209 medlemslande. Blatter har sat Europa skakmat. 

17 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere