Idrættens skamstøtte

Bagmændene i den russiske dopingskandale lever gladeligt videre, mens Rodchenkov, der ofrede alt og valgte at gå whistleblower-vejen, lever med en dødsdom hængende over hovedet

Rodchenkov har betalt prisen og lever nu under jorden i USA. Foto: Ekstra Bladet
Rodchenkov har betalt prisen og lever nu under jorden i USA. Foto: Ekstra Bladet

I HELE den forgangne uge har jeg sammen med min norske kollega Andreas Selliaas skrevet dopingartikler med udgangspunkt i vores møde med den russiske whistleblower Grigory Rodchenkov.

UNDER STORE sikkerhedsforanstaltninger fik vi i august lov til at interviewe ham et hemmeligt sted i USA. Rodchenkov er gået under jorden, og sådan kommer han til at leve resten af livet. 

HAN ER på det rene med, at russiske efterretningsfolk er på jagt efter ham med det ene formål at slå han ihjel. Russiske sportspolitikere har udtalt, at Rodchenkov burde behandles, som man gjorde under Stalin-tiden. Op ad en mur og en kugle for panden.

RODCHENKOV svigtede Vladimir Putin og Moder Rusland, da han i slutningen af 2015 flygtede til USA, hvor han efterfølgende fortalte om den statsorganiserede dopingsvindel i russisk idræt. 

OVER 1000 atleter i en række forbund var involveret i snyderiet, som blev orkestreret af det russiske sportsministerium og af efterretningstjenesten, FSB. Alt sammen med Putins vidende. 

FRA 2005 til 2014 var Rodchenkov leder af antidoping-laboratoriet i Moskva. Hans job var blandt andet at sikre, at de bedste russiske udøvere, dem som havde mulighed for at vinde medaljer ved EM, VM og OL, ikke blev snuppet i dopingkontrollen. 

RODCHENKOV var altså selv en svindler i mange år. Men han forsvarer sig med, at han ikke havde andet valg. Han havde sikkerhedsfolkene stående på nakken, og hvis han fældede en potentiel guldfavorit kunne han se sig om efter et andet arbejde eller bestille en enkeltbillet til Sibirien. 

I SIDSTE ENDE valgte han flugten. Uden at fortælle sin familie at han ikke kom tilbage. Han betaler en høj pris. På alle måder. Resten af livet vil han skulle se sig over skulderen. Han er en paria set med russiske øjne. 

MEN HAN er trods alt i live. Det er flere af hans tidligere kolleger ikke. Umiddelbart efter Rodchenkovs flugt til USA døde to af de mænd, han havde arbejdet sammen med i Moskva. Ganske pludseligt og uden varsel.

Artiklen fortsætter under billedet

Sammen med Andreas Selliaas til højre har jeg besøgt Rodcjenkov et hemmeligt sted i USA. Foto: Ekstra Bladet
Sammen med Andreas Selliaas til højre har jeg besøgt Rodcjenkov et hemmeligt sted i USA. Foto: Ekstra Bladet
 

GRIGORY RODCHENKOV har med sine afsløringer sat ord på det, som mange nok har troet i mange år. At der bliver snydt ganske godt og grundigt i russisk idræt. Det vidner de mange opklarede russiske dopingsager gennem årene også om. 

MEN TRO nu ikke, at Rodchenkovs mange oplysninger er blevet positivt modtaget alle steder. Både hos lederne i Det Internationale Antidoping Agentur, WADA, og i IOC virker det som om, at man helst havde været en del af afsløringerne foruden.

RUSLAND er en stor idrætsnation, og tankegangen hos WADA og IOC er åbenbart, at store mesterskaber uden russisk deltagelse er skidt for sporten, sponsorerne og interessen. Og det er sikkert rigtigt. 

MEN NÅR man forbryder sig mod dopingreglerne, og når man svindler en hel idrætsverden på groveste vis, må man også betale prisen. Skulle man tro. Det har Rusland kun delvist gjort ved OL i Rio og dette års vinter-OL i Sydkorea.

DET VAR kun en betinget straf, og nu er Rusland stort set tilbage i det gode selskab på alle områder. Selv er Putins folk ved at skrue en fortælling sammen, der handler om, at det alene var Rodchenkov, der stod for svindlen. Den historie er også mennesker uden for Rusland parate til at købe.

DA RAPPORTERNE om den russiske svindel - rapporter der i høj grad byggede på Rodchenkovs vidneudsagn - blev offentliggjort, reagerede IOC ved at udelukke den tidligere russiske sportsminister Vitaly Mutko på livstid.

FOR EN GANGS skyld en fornuftig handling fra IOC. Men russerne er fløjtende ligeglade. I dag er Mutko forfremmet til vicepremiermister og for nyligt blev han genindsat som præsident for det russiske fodboldforbund.

DE EGENTLIGE bagmænd i den russiske dopingskandale lever gladeligt videre på store poster. Rodchenkov, der ofrede alt og valgte at gå whistleblower-vejen, lever under jorden med en dødsdom hængende over hovedet. En sådan udgang på en af idrætshistoriens største skandaler lokker næppe nye whistleblowere frem i lyset.

Hemmelige breve afslører: De skulle slippe billigt fra doping-skandale

Putin vidste besked: Sådan snød vi med dopingprøverne

KGB-ekspert: Det er meget farligt for ham at stå frem

DEL 2: Flygtede uden at fortælle det til sin kone

Får mundkurv på: Her er historien Putins fjende ikke må fortælle

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.