Indgår milliardaftale: Putin kan afgøre FIFA-valget

Den russiske præsident har lavet milliardaftale med Bahrains konge - så nu støtter Rusland den afskyelige sheik Salman som ny præsident for FIFA

Putin har altid støttet Blatter. Nu har den russike præsident også indflydelse på, hvem der bliver Blatters afløser. Foto: AP
Putin har altid støttet Blatter. Nu har den russike præsident også indflydelse på, hvem der bliver Blatters afløser. Foto: AP

MED KUN godt en uge til præsidentvalget i FIFA, står det klart, at opgøret alene kommer til at stå mellem sheik Salman fra Bahrain og UEFA’s generalsekretær, schweizeren Gianni Infantino. Men kryber man om bag de officielle udmeldinger kan man let forledes til at tro, at det hele er spil for galleriet.

Meget tyder på, at den forfærdelige sheik Salman Al-Khalifa fra Bahrain, som er anklaget for medvirken til, at hans egne landsholdsspillere blev udsat for tortur efter det arabiske forår i 2011, bliver FIFA’s nye præsident, mens Gianni Infantino, som er anklaget for at se gennem fingre med matchfixingsager i Tyrkiet og Grækenland, bliver forbundets nye generalsekretær.

ALTSÅ EN en deling af magten mellem de to favoritter. En udgang som vil sikre, at intet vil blive forandret i det gennemkorrumperede og mafiaagtige FIFA.

Det russiske fodboldforbund havde ellers som DBU og mange andre forbund i Europa kastet deres støtte bag Infantino, og i et svagt øjeblik troede schweizeren nok også selv, at han kunne vinde valget.

Opfinder journalister: Så beskidt er FIFA-valgkampen

MEN DET var kun indtil den russiske præsident Vladimir Putin i sidste uge holdt topmøde i sortehavsbyen Sochi med Kong Hamad Al-Khalifa fra Bahrain. Her blev der indgået handelsaftaler for milliarder af kroner. I følge den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov, som refererede fra mødet, lovede de to statsledere ved samme lejlighed at danne fælles front ved valget af ny FIFA-præsident. 

Og da kongen af Bahrain er i familie med Sheik Salman, er det nærliggende at tro, at det ikke er Infantino, de vil bakke op.

For at besegle venskabet forærede Putin en fuldblods akhal-tekiner hingst, VM-vinderen Khadjibek, til Bahrains konge. Han svarede igen ved at forære den russiske præsident et sværd, hvor bladet er lavet af Damaskusstål.

DEN RUSSISKE sportsminister, Vitaly Mutko, der også sidder i FIFA’s magtfulde eksekutivkomite, viste hurtigt, at han ikke er helt tonedøv. Som nævnt havde det russiske fodboldforbund allerede meddelt støtte til Infantino, men efter mødet mellem Putin og Bahrains konge, mente Mutko, at det vil være en god ide, hvis Infantino og sheik Salman slår kludene sammen, og altså deler magten i FIFA imellem sig.

Voldsomme anklager og stemmer til salg: Sådan kupper sheiken FIFA

Hvis Putins aftale med Bahrains konge står fast, er der ingen tvivl om, at Rusland med et snuptag kan trække 10-15 andre europæiske stemmer med sig, og så har Infantino ikke mange chancer for at blive FIFA’s næste præsident. For ingen skal tro andet end at Mutko gør, hvad der bliver sagt fra Kreml.

DET ER IKKE længere siden end i december, at Putin sidst ydmygede sin sportsminister for åbent tæppe. Flere vesteuropæiske medier har tidligere gjort grin med Mutkos manglende engelskkundskaber, og det reagerede Putin på, da Mutko 8. december fyldte 57.

På en konference og foran snurrende kameraer ønskede præsidenten sin sportsminister tillykke med fødselsdagen og overrakte ham et selvstudie i engelsk. Gå hjem og øv, mester.

VED FESTLIGE lejligheder taler fodboldens ledere om, at præsidentvalget i FIFA er et demokratisk valg. Det er det ikke. Der har ikke været valgmøder eller nogen form for dueller mellem kandidaterne. Langt det meste foregår i kulisserne eller i mindre fora og altid bag lukkede døre.

Med det in mente er det værd at bide mærke i, at Michel Platini, som var favorit til at blive Sepp Blatters afløser, men som nu er udelukket fra al fodbold i otte år, i mandags var et stort smil, da han i otte timer havde havde haft foretræde for FIFA’s appelkomite.

DBU forklarer FIFA-valg: Derfor stemmer vi på Infantino

Han kaldte selv journalisterne til sig, da han kom ud fra mødet, og han fortalte glad, at det havde været et godt møde, fordi det havde været med folk fra fodboldfamilien. Det er den slags udtalelser, der giver os udenforstående associationer til mafiaen.

PLATINI LOD forstå, at han sigter efter hurtigt at komme tilbage til sit arbejde som præsident i UEFA, så han kan kan være med i forberedelserne til EM i Frankrig til sommer.

Det kræver gode venners hjælp. Men det har han også i Sheik Salman og Gianni Infantino. Inden Platini blev fældet, meddelte sheiken, at han ville støtte Platini som ny FIFA-præsident. Da Platini måtte trække sig trådte Infantino til som hans substitut.

DA DEN smilende Platini i mandags blev spurgt om hvem af de to, han vil støtte, svarede han ingen af dem.

– Gianni har jeg selv oplært i løbet af de sidste par år. Jeg har forklaret ham forskellige ting. Og Salman er min ven, så jeg kan ikke vælge den ene frem for den anden, sagde Platini.

Både Putins indblanding i sportens verden og Platinis udtalelser fra i mandags stinker langt væk af lokumsaftaler. Jeg er næppe den eneste, der igen har tænkt: MAFIFA.