Krav til FIFA: Ryst op med tre milliarder

KOMMENTAR: Amnesty og en række andre organisationer, herunder europæiske fodboldfans, kræver kompensation for de mange migrantarbejdere, som er døde eller blevet krænket hos VM-værterne i Qatar

Siden december 2010 har omkring to millioner migrantarbejdere været med til at gøre Qatar klar til VM. Mange er døde, mange har levet som slaver, og mange har oplevet ikke at få løn. Foto: Lars Poulsen.
Siden december 2010 har omkring to millioner migrantarbejdere været med til at gøre Qatar klar til VM. Mange er døde, mange har levet som slaver, og mange har oplevet ikke at få løn. Foto: Lars Poulsen.
Følg Blodbold EP3

Hvad koster en menneskeliv? Det er der næppe nogen, der kan svare på. Men nu kræver Amnesty International sammen med en række andre organisationer, at FIFA og VM-værterne i Qatar betaler mindst tre milliarder kroner i kompensation til efterladte efter døde migrantarbejdere og i erstatning til migrantarbejdere for ubetalte lønninger, ublu rekrutteringsgebyrer og arbejdsskader.

Det sker i en ny rapport og i et åbent brev til FIFA’s præsident Gianni Infantino. Blandt underskriverne er menneskerettighedsorganisationer, internationale fagforeninger og en gruppe europæiske fodboldfans.

De tre milliarder kroner svarer til 440 millioner dollars, hvilket præcist er det beløb, FIFA har afsat til præmiepenge til de 32 lande, som deltager ved VM senere på året.

Alene for at deltage får hvert land, herunder det danske landshold, 70 millioner kroner. Oveni kommer der penge for point og sejre. VM-vinderne får 320 millioner kroner for besværet.

Det er dog ikke et beløb, der sender hverken Qatar eller FIFA på fattiggården. FIFA forventer at have indtægter på godt 40 milliarder kroner ved VM-slutrunden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er migrantarbejderne, der har gjort Qatar klar til VM. Foto: Lars Poulsen.
Det er migrantarbejderne, der har gjort Qatar klar til VM. Foto: Lars Poulsen.
 

Men hold fast, for nu kommer vi til de store tal. Qatar har brugt 1400 milliarder kroner på infrastruktur og stadionbyggerier i forbindelse med VM. Det gør VM i Qatar til det dyreste sportsarrangement nogensinde i historien. Det er helt uden for kategori. Men Qatar har flere penge i kassen. Således råder en af emirens fonde, The Qatar Investment Authority, alene over mere end 3000 milliarder kroner.

På mange områder sætter VM i Qatar rekorder. Også de kedelige. For aldrig tidligere har så mange arbejdere mistet livet i forbindelse med forberedelserne til et sportsarrangement.

Vi ved, at tusindvis er døde, siden Qatar 2. december 2010 fik tildelt VM i år. Men om det reelle tal er 8000, 10.000 eller 15.000, ved kun myndighederne i Qatar. Og de vil ikke ud med fakta.

I Amnestys rapport understreges det, at helt frem til 2015 spillede det ingen rolle for FIFA, hvad der foregik i Qatar på menneskerettighedsområdet. FIFA ville bare have deres VM. Det var også først i 2015, at vores eget DBU ændrede kurs i forhold til de kommende VM-værter. Fra at sende ungdomslandshold på gratis træningsophold på det mondæne Aspire-anlæg i Doha, indledte DBU i stedet den kritiske dialog med Qatar.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Først i 2015 ændrede Jesper Møller og DBU kurs i forhold til Qatar. Foto: Lars Poulsen.
Først i 2015 ændrede Jesper Møller og DBU kurs i forhold til Qatar. Foto: Lars Poulsen.
 

Det tog altså sin tid, selvom menneskerettighedsorganisationer allerede i årene forinden havde råbt op om slaveri, massive krænkelser og utallige dødsfald. Ekstra Bladet var første gang i Qatar i begyndelsen af 2013, og her fik vi udleveret lister over døde nepalesiske migrantarbejdere.

Det var uhyggeligt store tal. Alene i 2011 døde mindst 180 unge nepalesiske migrantarbejdere. Året efter var tallet stort set det samme. Mange af dødsfaldene blev af myndighederne i Qatar karakteriseret som pludselige hjerteanfald. Det er dødsfald, der aldrig er blevet efterforsket eller undersøgt af læger og eksperter. I andre tilfælde er dødsfaldene noteret som fald fra stilladser eller selvmord.

I forbindelse med den nye rapport har Amnesty de seneste måneder sendt indtil flere breve til FIFA og til VM-værterne i Qatar for at rykke for kompensation. Fra Qatar har svaret været tavshed.

FIFA derimod har leveret indtil flere sider, men som sædvanlig er det meste ukonkret. Det er også den måde, Gianni Infantino optrådte på ved FIFA’s kongres i marts i Doha og senest i sin gæstetale ved UEFA’s kongres i Wien i sidste uge. Her nævnte han dog muligheden for kompensation. Ikke til de dødes familier, men til de mange, som ikke har fået udbetalt deres løn.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Infantino var også uklar i sin tale på FIFA's kongres. Foto. Lars Poulsen.
Infantino var også uklar i sin tale på FIFA's kongres. Foto. Lars Poulsen.
 

Ekstra Bladet spurgte onsdag FIFA, om det er muligt at få et konkret svar på kravet om tre milliarder kroner i kompensation. Det har FIFA endnu ikke reageret på.

Foruden kravet om økonomisk kompensation ønsker Amnesty og de øvrige organisationer, at der med støtte fra FIFA bliver etableret et Migrantarbejdercenter i Qatar. Fagforeninger er forbudt i landet, men centret er tænkt som et sted, hvor migrantarbejdere kan søge praktisk og juridisk bistand i forbindelse med for eksempel løntvister eller regulære overgreb. Det kan også være noget så lavpraktisk som hjælp til at oversætte officielle dokumenter fra arabisk til arbejdernes egne sprog.

Ifølge Ekstra Bladets kilder er Infantino løbet fra et tidligere løfte om at støtte oprettelsen af centret.

I det åbne brev til FIFA’s præsident gør Amnesty og de øvrige afsendere opmærksom på, at der kun er seks måneder, til VM begynder. Det haster således med at lave en kompensationsfond og at få etableret migrantarbejdercentret. Når man ser på, hvor lidt der er sket af fremskridt de seneste 12 år, er vi vist allerede i gang med tillægstiden.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tredje afsnit af Ekstra Bladets podcast 'Blodbold' er ude onsdag. Hør, hvordan FIFA blev en grisk mafiabande, herunder eller i din podcast-app:

Se traileren til 'Blodbold' her.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind