Kronprinsen punkteres i ny bog

Journalisten Lars Jørgensen har skrevet en femstjernet bog om Frederiks ageren blandt sportens brodne kar

Lars Jørgensens bog er aktuel her kort tid før kronprinsen skal i aktion som IOC-medlem ved vinterlegene i Sydkorea.
Lars Jørgensens bog er aktuel her kort tid før kronprinsen skal i aktion som IOC-medlem ved vinterlegene i Sydkorea.

Lars Jørgensen: Frederik kronprins af Danmark - Konge af en anden verden

312 sider. 279 kroner, 129 kroner som e-bog. Books on Demand eller Saxo.com

* * * * *                            

Var det en fejl i kongeklassen, da kronprins Frederik sidste år lod sig genvælge til en ny otteårig periode i Den Internationale Olympiske komite, IOC? 

Når man har læst Lars Jørgensens ualmindeligt velskrevne og veldokumenterede værk om kronprinsens første otte år i det olympiske cirkus, er svaret entydigt ja. 

Der var mange, også internt i kongehuset, som i 2009 advarede kronprinsen mod at tage plads i IOC, som historisk set altid har været plaget af korruption og politiske skandalesager. Og hvis nogen troede, det ville ændre sig til det bedre, fordi en kronprins fra Nord blev en del af selskabet, kan man roligt tro om igen.

Kronprins Frederik ved sportsgalla. Foto: Claus Bonnerup
Kronprins Frederik ved sportsgalla. Foto: Claus Bonnerup
 

Lars Jørgensen fører med sikker hånd læseren igennem kronprins Frederiks ageren i det olympiske selskab. 

Vores royale medlem af IOC har flere gange været på kant med den danske regerings officielle politik ikke mindst i forholdet til Ruslands deltagelse ved OL i Rio i 2016.

Her var daværende kulturminister Bertel Haarder motoren, da sportsministrene i EU opfordrede IOC til at udelukke Rusland på grund af det omfattende og systematiske dopingprogram, som den russiske stat havde iværksat. Men ved afstemningen i IOC stemte kronprinsen imod den danske regerings ønske.

Kronprinsen, der her hylder  Camilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen for deres sølvmedaljer, er havnet i en olympisk klemme. Foto: Gregers Tycho Jan Jensen Statsministeren skal svare: Hvorfor gjorde kronprinsen det, han ikke skulle?

En af bogens styrker er netop den politiske del, hvor man godt kan stille spørgsmålstegn ved, om kronprins Frederik med sine handlinger er på kant med Grundloven. Den politiske følgegruppe, som statsminister Anders Fogh Rasmussen nedsatte i 2009 og som skulle rådgive kronprinsen, har ikke været samlet siden 2014. 

Så der har været fri leg i den olympiske familie, hvor hver femte medlem af den godt 100 mand store komite ikke kan kende forskel på dine eller mine penge. Den del af bogen er på en og samme tid både komisk og tragisk. Der er så mange brådne kar i IOC, at det er komplet uforståeligt, at hverken regering, kongehus eller kronprinsen selv sidste år sagde fra efter de første otte år i sportens hurlumhejhus.

Men manden, der en gang bliver konge, er en stædig rad. Dog skylder han stadig at fortælle, hvad han egentlig har udrettet i de første otte år i IOC. Lars Jørgensen har som journalist været tæt på IOC og kronprinsen i mange år. Men heller ikke forfatteren kan opremse kronprinsens resultater. Det er straks lettere at få øje på de gange, hvor kronprins Frederik har valgt IOC og de olympiske lege fra for i stedet at tage på ferie med sin familie.

Lars Jørgensens bog er den til dato bedste samlede fremstilling af sportsprinsens problematiske liv i den olympiske bevægelse.

Lederen Træk dig, Frede

Efter OL i Sochi roste Philip Craven i midten den russiske præsident Putin og sportsminister Vitaly Mutko til venstre for at have afviklet de hidtil bedste lege. Men nu lægger Craven russerne på is. Snyderi skal have konsekvenser. Foto. AP Jan Jensen Se og lær, Frederik: Her er en IOC-mand af ære

143 kommentarer
Vis kommentarer