Magtsyg Blatter træder på kvinderne

FIFA's topchef er en hykler, der lader kvinderne i stikken - både på og uden for banen

Blatter ses her til venstre sammen med prins Ali, som snart er en færdig mand i FIFA. Foto: AP
Blatter ses her til venstre sammen med prins Ali, som snart er en færdig mand i FIFA. Foto: AP

I SIN IVER efter at blive genvalgt som præsident for FIFA søger den 79-årige Sepp Blatter efter stemmer i alle egne af verden. Og selv i de værste kvarterer. Han lader ingen mulighed passere, og han benytter sig gerne af hykleri og slesk tale.

For en uge siden var det kvindernes internationale kampdag, og Blatter, som på det område hidtil har gjort sig mest bemærket ved at stille forslag om, at kvinderne skal spille i MEGET stramme bluser og MEGET korte shorts, blev pludselig advokat for det svage køn.

I FIFA’s  hovedkvarter i Zürich var Blatter vært for forbundets første internationale kvindeseminar. Selv brugte han det meste af dagen på Twitter, hvor han kvidrede om løst og fast fra konferencen.

Blandt andet glædede han sig over, at der kun var 90 dage til den hidtil største VM-slutrunde for kvinder. Den skal afvikles i Canada, og til stor fortrydelse for kvinderne skal kampene spilles på kunstgræs. Kvinderne kalder det for kønsdiskrimination, og de har selvfølgelig brokket sig til de canadiske arrangører og til FIFA. Uden at de gamle mænd har lyttet til dem.

I et andet indlæg på Twitter skrev Blatter, at der er lang vej igen, før kvinderne er lige med mændene. Jep, især med ham som præsident, men han kunne begynde med at lade kvinderne spille på græs. Ville han byde mændene at afvikle en VM-slutrunde på kunstgræs? Aldrig i livet.

Plus FIFA gjorde kvinder fortræd

BLATTER SATTE personlig rekord i hykleri og dobbeltmoral, da han også i sin klumme i FIFA’s ugentlige magasin ville markere kvindernes internationale kampdag. Efter at have noteret, at 30 millioner piger og kvinder spiller fodbold verden over, benyttede han lejligheden til at beklage sig over, at det er forbudt for kvinder i Iran at være tilskuere til fodboldkampe.

FIFA-bossen skrev, at han rejste sagen over for den iranske præsident, Hassan Rouhani, under et besøg i landet i november 2013.

– Jeg tog derfra med det indtryk, at den uholdbare situation ville blive ændret. Men intet er sket. Det kan ikke fortsætte. Derfor retter jeg en appel til de iranske myndigheder: Åbn landets fodboldstadioner for kvinderne!

Fans fra Spartak Moskva med hagekorsflaget under en kamp i oktober 2013. Situationen udviklede sig til voldsomme sammenstød, som politiet måtte stoppe med vandkanoner. 30 blev anholdt. (Foto: AP) Sport og Spil Nynazister truer Ruslands VM

UMIDDELBART GODE og stærke ord fra Blatter, men desværre er de hule. Irans forbud mod kvinder på stadion har stået på siden 80’erne, uden at Blatter har gjort noget ved problemet. Det er også en billig omgang at kaste sig over Iran, som ikke har mange venner. Alle skælder ud på iranerne, og da de kun har en ud af de 209 stemmer, der i slutningen af maj skal vælge FIFA’s præsident for de kommende fire år, er det en stemme, som Blatter godt kan undvære.

HVORFOR KALDER JEG ham en hykler? Fordi der er et andet land, som heller ikke tillader kvindelige tilskuere på stadion.

I november sidste år var Sepp Blatter på besøg i Saudi-Arabien. Med sig til et af verdens rigeste lande havde han 11 millioner kroner fra FIFA’s bugnende pengekasse. Pengene skulle anvendes til et udviklingsprojekt for unge fodboldspillere, og Blatter lod sig glad fotografere sammen med en masse glade børn. Alle var de drenge.

Kvinder bliver behandlet som andenrangs borgere i Saudi-Arabien. Voldsomme forhindringer besværliggør deres egne muligheder for at dyrke sport, og de har ikke adgang som tilskuere til landets fodboldstadioner. Et forbud som i den grad bliver håndhævet. Det måtte en ung saudisk kvinde sande, da hun fredag 12. december klædte sig ud som en mand og på den måde snød sig ind på tilskuerpladserne til opgøret mellem Al-Etihad og Al-Shabab på Jawhara Stadion i Jeddah. Undervejs i opgøret blev hun spottet af en sikkerhedsvagt og arresteret.

UNDER SIT besøg i Saudi-Arabien rejste Sepp Blatter IKKE spørgsmålet om forbuddet mod kvinder på stadion. Han undgik også helt at nævne Saudi-Arabien i sin klumme på kvindernes internationale kampdag. Blatter skal ikke have klinket noget med saudierne, for de udgør en væsentlig del af hans arabiske støttegruppe.

FIFA’s siddende præsident henter en stor del af sine stemmer hos medlemmerne i Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, hvor lande som Bahrain, Saudi-Arabien, Kuwait, De Forenede Arabiske Emirater og Qatar spiller en helt afgørende rolle. Det er ikke en gruppe, som Blatter ønsker at lægge sig ud med. Så hellere lidt hykleri.

DERFOR FORHOLDT Blatter sig også tavs, da AFC’s generalsekretær, Dato’ Alex Soosay, tidligere i år bakkede op om Irans forbud mod kvinder på stadion. Den 53-årige generalsekretær er fra Malaysia, og på AFC’s hjemmeside præsenteres han som en mand med gode manerer og med et barberbladsskarpt intellekt.

Se også: Idiot er han ikke: Med Blatter fortsætter gangstermetoderne

Selv om det er op ad bakke, er der røster i de arabiske lande, som slås for kvindernes ret til både at spille og se fodbold. Prins Ali fra Jordan, vicepræsident i FIFA og en af Blatters tre udfordrere ved præsidentvalget 29. maj, har i mange år kæmpet for muslimske pigers ret til at spille fodbold. Han vandt således en stor sejr, da FIFA tillod pigerne fra de arabiske lande at spille med tørklæde. Som en ekstragevinst skal Jordan være vært for kvindernes U17-VM næste år.

DET ER SIKKERT også det sidste, vi får at se til prins Ali i FIFA-regi i mange år. Han bliver under ingen omstændigheder ny præsident i FIFA, og han mister samtidig sin plads i eksekutivkomiteen. I AFC er han for længst blevet lagt på is. Han er for liberal og for nytænkende til sheikerne fra de diktatoriske og kvindeundertrykkende nabolande i regionen.

Flyt dig, gamle klovn: Manden med det røde slips kan blive kompromis-kandidaten, der kan samle stemmer nok til at vise Sepp Blatter udgangen i FIFA's hovedkontor. (Foto: AP) Sport og Spil Prinsen der bør slå Blatter

Prins Ali er dog ikke alene i kampen for lige forhold for mænd og kvinder i den arabiske verden. 190 iranske menneskerettighedsaktivister, herunder flere modtagere af Nobels fredspris, skrev i februar til Sepp Blatter og bad ham om at indføre sanktioner over for Iran, fordi landet ikke vil lukke kvinder ind på stadion. Et par måneder tidligere havde Human Right Watch sendt et lignende brev til Blatter. Her blev også Saudi-Arabien nævnt.

SELVFØLGELIG HAR Blatter ikke svaret på brevene. Men det bør være en menneskeret at spille og overvære fodbold, uanset hvem du er, og hvor du er. Det tror jeg såmænd også, Blatter mener. Men det er vigtigere for ham at bevare magten som FIFA’s førstemand.

Derfor vil han aldrig nævne ordet sanktioner i samme sætning som Iran. For hvis Iran skal have med pisken, skal Saudi-Arabien rammes lige så hårdt. Og det bliver ikke i Blatters regeringstid. Dertil har han sit job for kært.

Under VM sidste år debatterede holdet i VM Med Attitude Sepp Blatters position i FIFA. Se klippet her.

13 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere