Manden bag legene i Baku: Den irske OL-fantast

Portræt: Patrick Hickey har sat sig tungt på europæisk sport

Patrick Hickey er manden bag etableringen af European Games (Foto: Ole Steen)
Patrick Hickey er manden bag etableringen af European Games (Foto: Ole Steen)

BAKU (Ekstra Bladet): Bryderen Tobias Fonnesbek blev første dansker i ilden ved det europæiske OL i Baku. To kampe nåede den 24-årige, som måtte se sig besejret af først en russer og siden en armensk modstander.

Men unge Fonnesbek skrev sig dog ind i historien og blev således en del af det fantast-projekt, som præsidenten for Den Europæiske Olympiske Komité, EOC, ireren Patrick Hickey har skabt.

Europas OL er ikke noget, som de europæiske lande har sukket efter i mange år. Men det blev trumfet igennem af Hickey i EOC, og i Aserbajdsjan fandt han i Ilham Aliyev en præsident, som ville bruge en formue på at skaffe sig selv og sit land et bedre omdømme.

Oliepumperne kører døgnet rundt og er med til at sikre, at præsident Aliyev kan bruge milliarder på sit propagandashow. Foto: Ole Steen Anden sport Europæisk OL-kvalme: En ansigtsløftning til 65 milliarder

Hickey har været i den olympiske verden i mange år, og han kender om nogen til de grumsede sider af den internationale sportsverden. Hans viden om korruption i den olympiske bevægelse går således 25 år tilbage.

Den 70-årige irer er præsident for sit hjemlands olympiske komité, som han har kontrolleret siden 1989. Takket være en særlig konstruktion, som giver hans støtter i bestyrelsen ekstra stemmer, bliver han genvalgt hvert fjerde år.

Han er også medlem af Den Internationale Olympiske Komité, IOC, og her gjorde han sig første gang bemærket i forbindelse med skandalen omkring Salt Lake Citys værtsskab for Vinter-OL 2002. Salt Lake City var i hård kamp med japanske Nagano, og der blev brugt ufine metoder.

I et STRENGT PRIVAT OG FORTROLIGT brev til chefen for Salt Lakes Citys organisationskomité skriver Hickey 11. marts 1991, at han er vidende om, at Nagano har tilbudt IOC-medlemmer 100.000 dollars for deres stemme.

Her er det strengt fortrolige brev, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af
Her er det strengt fortrolige brev, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af
 

Hickey har dog aldrig sat navne på slynglerne eller anmeldt dem. Han har holdt sin viden for sig selv. Alligevel blev han valgt ind i IOC i 1995, hvor han straks tog for sig af retterne.

Han lod således Atlanta, OL-vært i 1996, betale et ophold på luksushotellet The Cloisters On Sea på Georgias kyst. Alene returbilletten fra Dublin løb op i 30.000 kroner, og bagefter noterede værterne, at Hickey og kompagni havde haft en stor appetit.

Der var danske tilskuere på plads i bryde-arenaen i Baku, men lige lidt hjalp det (Foto: Ole Steen) Anden sport Dansk kvartfinale-exit ved European Games

Virkelig magt fik han for alvor i 2006, hvor han blev præsident for de 50 medlemslande i EOC. Han ville have sine egne lege, præcis som Asien, Oceanien, Afrika og Pan-Amerika har det.

Problemet var blot, at der ikke var mange i Europa, som ønskede dem. Derfor henvendte han sig først til Hvideruslands kommunistiske diktator, Alexander Lukasjenko, som også er præsident for landets olympiske komité.

Tobias Fonnesbek var første dansker i aktion ved European Games (Foto: Ole Steen)
Tobias Fonnesbek var første dansker i aktion ved European Games (Foto: Ole Steen)
 

Hviderusland har noget nær olympisk rekord i dopingforbrydelser, alligevel overrakte Hickey på EOC’s kongres i Istanbul i 2008 en særlig pris til Lukasjenko. Han fik den for sit usædvanlige bidrag til den olympiske bevægelse.

Lukasjenko ville som så mange andre diktatorer gerne have store sportsbegivenheder. De dækker for de mange overgreb, der ellers finder sted i landet. Men Lukasjenko løb tør for penge og kunne ikke magte et europæisk OL. Derfor kiggede Hickey mod syd til det Kaspiske Hav, hvor Aserbajdsjan væltede sig i olie. 

Aserbajdsjan er et endnu mere modbydeligt styre end Hviderusland, men Hickey fik, hvad han søgte. En skruppelløs diktator med milliarder og med lyst til at forskønne indtrykket af sit land.

At fængslerne i Baku er fyldt med politiske fanger, har ikke anfægtet Hickey.

En af fangerne er Leyla Yunus, internationalt anerkendt for sin kamp for menneskerettighederne. Hun har modtaget priser i både Frankrig, Polen og Tyskland, og hun har været indstillet til Nobels fredspris. 

Hun har været en torn i øjet på Aserbajdsjans diktator, Ilham Aliyev. 

Få dage før Leyla Yunus blev arresteret 30. juli sidste år, skrev hun et åbent brev til Patrick Hickey og EOC. I brevet fortalte hun om de mange systemkritikere, som bliver tortureret til døde i Aserbajdsjans fængsler.

Hun berettede om de 60.000 hjem i Baku, der blev jævnet med jorden fra 2009 til 2011 for at gøre plads til det Internationale Melodi Grand Prix. I den anledning blev hun interviewet til New York Times. Interviewet blev bragt 10. august 2011.

Dagen efter blev familien Yunus’ ejendom, som ud over privatbolig rummede et krisecenter for kvinder, en organisation mod landminer og Instituttet for Fred og Demokrati, jævnet med jorden af en bulldozer. Og det var med indhold.

Leyla Yunus fortalte også Hickey, at yderligere 80.000 boliger i Baku ville blive ødelagt for at gøre plads til det europæiske OL.

(Foto: AP) Cykling Hun vandt det første guld ved skandale-OL

Pludselig var Lady Gaga i Baku. (Foto: Ole Steen) Intl. kendte Lady Gaga overrasker ved European Games-åbning

Præsident Ilham Aliyev hævder altid, at der ikke er politiske fanger i Aserbajdsjan.

I sit opråb til EOC oplistede Leyla Yunus navnene på 90 politiske fanger. Hun sluttede sit brev med en opfordring om at ændre beslutningen om OL i Baku:

– At afholde de første Europæiske Lege i Aserbajdsjan er i direkte modstrid med idéerne om fred, humanisme og retfærdighed. Det er et overgreb mod hele den olympiske idé. Frihedssøgende borgere i vores land støtter kampagnen mod at afvikle de Europæiske Olympiske Lege i et autoritært Aserbajdsjan dækket af blod og tårer.

Siden har ingen hørt fra hende. Og Patrick Hickey har aldrig reageret.

Tværtimod kan han ikke stoppe med at skamrose Ilham Aliyev og hustruen Mebriban for deres indsats. Det skete blandt andet på et pressemøde tidligere på ugen, hvor Hickey skøjtede hen over spørgsmål om de politiske fanger.

– Jeg kan ikke blande mig i en suveræn stats afgørelser.

Patrickl Hickey er en irsk OL-fantast (Foto: Ole Steen)
Patrickl Hickey er en irsk OL-fantast (Foto: Ole Steen)
 

På scenen ved åbningsceremonien fredag aften kunne han næsten ikke være i sin krop af glæde over det storslåede arrangement.

– Det er det stolteste øjeblik i EOC’s historie, jublede han.

Hickey har fundet venner i Baku, men sådan er det ikke alle steder. Næste år er der OL i Rio, og den tidligere brasilianske stjerne og nuværende politiker Romario advarer mod Hickey i forbindelse med salget af OL-billetterne.

Ved OL i London i 2012 endte salget af Irlands billetter til begivenheden pudsigt nok hos et firma, hvor Hickeys søn er ansat. 

I Brasilien sidder Hickey i den IOC-komité, der koordinerer salget af OL-billetterne. Romario vil sikre sig, at der ikke snydes på vægten, og derfor har han rejst sagen i kongressen.

Heller ikke i IOC er kærligheden til Hickey total. Mexicaneren Mario Vázquez Raña har således sagt om manden fra Dublin:

– Jeg betragter ham som en mand helt uden etiske og moralske kvaliteter.

Den tidligere irske sportsminister Jim McDaid har beskrevet Hickey som en national skamplet.

Patrick Hickey gjorde sig selv til grin i Irland, da han for nogle år siden tilbød golfstjernen Rory McIlroy, at han kunne få lov til at bære fanen, hvis han ville slutte sig til det irske hold ved OL i Rio. McIllroy har altid gjort det klart, at han føler sig som værende britisk.

Forslaget fik straks den medalje-vindende Belfast-bokser Paddy Barnes til at tweete: Hickey er et røvhul.

Noget kan der være om snakken.

Denne artikel er lavet i samarbejde med den skotske journalist Andrew Jennings.

5 kommentarer
Vis kommentarer