Milliardæren bag Leicester: Mød hr. Srivaddhanaprabha

Thailænder med toldfrit salg som speciale er blevet folkehelt hos mesterklubbens fans 

Klubejer Vichai blev modtaget som en folkehelt, da han tirsdag dag mødtes med Leicesters spillere på et lokalt pizzeria. Foto. AP
Klubejer Vichai blev modtaget som en folkehelt, da han tirsdag dag mødtes med Leicesters spillere på et lokalt pizzeria. Foto. AP

INTET KOMMER AF sig selv. Bortset fra lommeuld. Leicester vandt det engelske mesterskab, men det skete altså ikke med et hold bestående af fattige spillere uden råd til strømper og støvler.

Og det siger jeg ikke for at pille ved Leicesters mesterskab, for det er mere end velfortjent. I sammenligning med de store klubber i England, er Leicester en mindre klub, men sammenligner vi med forholdene i Superligaen, er de nykårde engelske mestre en økonomisk gigant.

I 2010 KØBTE den thailandske mangemilliardær Vichai Srivaddhanaprabha - for nemheds skyld blot Vichai - klubben for 400 millioner kroner. Han har siden købt spillere for 770 millioner og har således brugt godt en milliard på seks år.

Kasper Schmeichel og Leicester-spillerne har præsteret en sæson langt ud over det sædvanlige. (Foto: Rex Features/All Over Press) Sport Bag om succesen: Det vidste du ikke om Leicester

Da klubben i 2014 rykkede op i Premier League, sagde den glade ejer, at han over de næste tre år ville bruge 1,8 milliarder kroner på at bringe holdet op i top fem. Det lykkedes ham på blot to år, og han nåede kun at bruge halvdelen af det budgetterede beløb.

Vichai har også brugt tiden på andet end at købe spillere. Han har kæmpet hårdt for at reducere klubbens gæld. Leicester har haft røde tal på bundlinien de seneste år, og klubben har balanceret på kanten af reglerne om finansiel fairplay.

ALT DET ændres der på nu. Vichai har satset og vundet stort. Også Leicester-fansenes hjerter Han har været flink til at give en omgang øl og winerbrød på King Power Stadium til alle 32.000 tilskuere. Her kommer han som regel flyvende til i helikopter fra en af Londons lufthavne. Han yder også økonomisk tilskud til kampene på udebane. Således slipper fansene med at betale 100 kroner for busturen.

Kasper og Peter Schmeichel tilbage i 2004. I går blev det næsten for meget for farmand, da sønnike vandt det engelske mesterskab (Foto: Lars Poulsen) Premier League Farmand kammede over: Her er Peter Schmeichels mester-reaktion

Og han har råd til det. Vichai, hvis efternavn betyder Lyset-af-progressiv-ære, er god for 20 milliarder kroner. Det gør ham ifølge Forbes til Thailands 4. rigeste mand. Men også her rykker han op i tabellen. Hans King Power-selskaber har eneret på det toldfrie salg i Bangkoks lufthavne. Alene i den største af dem, Suvarnakhumi Airport, går der mere end 55 millioner passagerer igennem om året. Det er som at plukke penge fra træer.

De engelske avismedier hylder Leicester dagen efter klubbens første mesterskab. (Foto: EB screenshot) Premier League 'Fra zeroes til heroes': Medier hylder Leicesters eventyr-triumf

NU FÅR han også udbytte af sin investering i Leicester. Ifølge erhvervssitet Bloomberg udløser mesterskabet alene i præmiepenge 900 millioner kroner. Desuden vil sponsorerne nu strømme til. Deltagelsen i efterårets gruppespil i Champions League sætter Bloomberg til at være 300 millioner kroner værd.

Selvfølgelig skal klubbens talentspejdere have ros for at finde billige og egnede spillere. Træner Claudio Ranieri for at sammentømre truppen og Vardy, Mahrez og Kasper Schmeichel for at levere varen gennem hele sæsonen. Men der er også grund til at skåle for Vichai med det besværlige efternavn.

6 kommentarer
Vis kommentarer