Nadia Nadim går sheikernes ærinde

KOMMENTAR: Den højt profilerede landsholdsspillers besøg i Qatar er et groft benspænd på DBU's kritiske dialog med de kommende VM-værter

Nadia Nadim har spillet 99 landskampe for Danmark. spørgsmåler er om det bliver til flere. Foto: Emma Sejersen/Ritzau Scanpix.
Nadia Nadim har spillet 99 landskampe for Danmark. spørgsmåler er om det bliver til flere. Foto: Emma Sejersen/Ritzau Scanpix.

VI VED selvfølgelig ikke, om Nadia Nadim er blevet betalt af sheikerne i Qatar for at deltage i sportwashingen af den lille ørkenstat. Men vi ved, at de samme sheiker gerne rutter med pengene, og vi ved, at mange både tidligere og nuværende fodboldstjerner tager sig betalt for at være ambassadører for Qatars VM.

EKSTRA BLADET har således tidligere afsløret, at en række af de såkaldte ambassadører fra Europa og Sydamerika har fået en konto i Qatars Nationalbank.

NADIA NADIM har siden sit besøg i Qatar undgået al presse. Det taler ikke til hendes fordel. Under alle omstændigheder har hun næppe selv betalt for rejse og ophold. Og hendes optræden på billeder sammen med David Beckham og på videoindslag med afghanske flygtninge i Doha er guld værd for Qatars VM-værter, den såkaldte Supreme Committee. Det var netop Supreme Committee, der stod bag det flot producerede videoindslag, som er blevet set verden over på de sociale medier.     

MEN HVOR er det dog ærgerligt, at Nadia Nadim, som højprofileret dansk landsholdsspiller, vælger at tage til Qatar på et tidspunkt, hvor DBU fører en form for kritisk dialog med de kommende VM-værter.

SÅ SENT som i sidste måned skruede DBU op for retorikken overfor Qatar, og i en udtalelse fra forbundet hed det således:

’DBU vil minimere egen rejseaktivitet til Qatar kraftigt og deltager kun ved aktiviteter i Qatar, der er relateret til det sportslige, eller når det kan bidrage politisk til at forbedre forholdene for migrantarbejderne.’

NADIA NADIMS tur til Qatar var tydeligvis ikke koordineret med DBU, og hendes optræden for sheikerne lammede længe boldspilunionens evne til at kommunikere. Men nu siger DBU's direktør Jakob Jensen, at DBU ikke vil associeres med hendes tur til Qatar. 33-årige Nadia Nadim er indtil videre noteret for 99 landskampe i rødt og hvidt. Hun har været en del skadet på det seneste, og spørgsmålet er, om hun mon når kamp nummer 100.

DER ER mange specielle omstændigheder ved hendes besøg i Qatar. Hun stiller sig tydeligvis på Supreme Committees side i forhold til DBU. Det ligner faneflugt. En anden indgang er forholdet til Afghanistan. Nadia Nadim er selv afghansk flygtning. Hendes far blev slået ihjel af Taliban.

I DOHA har Taliban siden 2013 haft en ambassade, og eftersøgte talibanere med mange mord på samvittigheden har i årevis uden bekymringer kunnet opholde sig i Qatar. Det har været et slags fristed. Qatar spiller på mange heste. Således var det Qatar Airways, der fløj Talibans ledere hjem til Afghanistan, da Kabul faldt i efteråret. På returrejsen var flyene fra Qatar Airways fyldt med afghanske flygtninge.

DET VAR de her flygtninge, herunder flere piger, som Nadia Nadim spillede bold med i videoindslaget fra Qatar. I Afghanistan derimod har Taliban forbudt piger og kvinder at spille fodbold.

QATAR er et land med mange dagsordener og med mange ansigter. Hvilket forholdet til Taliban og Afghanistan afspejler ganske godt. Nu er Nadia Nadim også blevet en del af det spil, men hvorfor hun vælger at lade sig bruge på den måde, er stadig en gåde. Medmindre hun blot har fået et tilbud, hun ikke kunne sige nej til. Men en ting er vist. Hun har ikke gavnet dansk fodbold og de danske værdier med sit reklamefremstød for Qatar.              

Her er emirens glade tjenere.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.