Ny chokerende VM-rapport: Slavearbejdere udnyttes groft

Amnesty International afslører i ny rystende rapport forholdene for de migrantarbejdere der bygger VM-stadioner 

Migrantarbejdere udnyttes groft på byggepaldserne i Qatar. Nu også på stadionbyggerierne, afslører Amnesty International. Foto: Lars Poulsen
Migrantarbejdere udnyttes groft på byggepaldserne i Qatar. Nu også på stadionbyggerierne, afslører Amnesty International. Foto: Lars Poulsen

NU ER DET mere end fem år siden, at den lille ørkenstat Qatar fik tildelt VM i fodbold i 2022. Det satte straks gang i omfattende milliardbyggerier over hele landet, og i de fem år der nu er gået, er op mod 2000 fattige migrantarbejdere døde. Andre tusinder lever under kummerlige og slavelignende forhold.

Kritikken har gennem alle årene været markant fra menneskerettighedsorganisationer og internationale fagforeninger, men både FIFA og arrangørerne i Qatar har som oftest vendt det døve øre til.

Sheikerne, eller slaveejerne om man vil, har forsvaret sig med, at nok er der problemer på visse byggepladser i landet, men på stadionbyggerierne er der intet at komme efter. Her foregår alt efter de internationale forskrifter.

MEN DET ER ikke rigtigt. Amnesty International udgiver i dag over hele verden en rapport, som gennemhuller sheikernes løgne. I rapporten ’The ugly side of the beautiful game’ – Bagsiden af det smukke spil – fokuseres der på forholdene på Khalifa International Stadium, som er under opførsel i hovedstaden Doha. Et stadion der blandt andet skal danne ramme om en VM-semifinale i 2022.

Bortset fra ingen endnu er blevet slået ihjel på selve byggepladsen, ligner forholdene det, som vi finder alle andre steder i Qatar. Her knokler mere end en million migrantarbejdere for at gøre det voldsomt rige land klart til fodboldslutrunden.

Migratarbejderne i Qatar dør på stribe. Foto: Lars Poulsen Fodbold En død VM-arbejder koster 14,4 millioner kroner

AMNESTY HAR interviewet en lang række migrantarbejdere fra blandt andet Indien og Nepal, og de fortæller hvordan de systematisk bliver udnyttet. De arbejder alt for mange timer i den ulidelige varme. De får ikke den løn, de er blevet lovet, nogle får slet ikke løn. Mange lever som slaver, fordi arbejdsgiverne har inddraget deres pas og uden det og et udrejsevisum, som også skal udstedes af arbejdsgiveren, er de prisgivet. Mange fortæller, at de ikke engang kunne få lov til at rejse hjem for at se til deres kære i Nepal, da landet blev ramt af et voldsomt jordskælv i april sidste år.

Eksemplerne er mange og uhyggelige, og man kan stadig undre sig over, at fodboldens ledere og vel også fodboldspillerne selv fortsat lader som ingenting.

Ud over forholdene på Khalifa Stadium har Amnesty lavet en tilsvarende undersøgelse blandt de migrantarbejdere, som arbejder på Aspire Akademiet, ligeledes i hovedstaden Doha. På Aspire som jeg selv har besøgt, udklækkes både nationale og internationale talenter i en lang række sportsgrene, men primært fodbold.

DET ER et veludstyret center, som hvert år fungerer som træningslejr for en række af verdens bedste klubhold. Bayern München er fast gæst i januar, og klubbens ledere gnubber gerne skuldre med sheikerne, som betaler hele gildet.

Et af Qatars VM-stadions til 2022 (Foto: AP) Intl. fodbold VM-værter slagtet: Rødt kort på ni vitale punkter

Tidligere har også danske ungdomslandshold været på betalte besøg på Aspire. Den trafik stoppede DBU’s formand Jesper Møller sidste år efter kritik i pressen, men danske klubber sender stadig deres spillere til Aspire. Hvilket er ganske usmageligt. Således var AaB’s U19-hold tidligere i år i træningslejr på Aspire. AaB er i øvrigt Jesper Møllers hjerteklub.

Artiklen fortsætter under billedet

Danske ungdomslandshold var indtil sidste år jævnligt på besøg på Aspire i Doha. Foto: Lars Poulsen
Danske ungdomslandshold var indtil sidste år jævnligt på besøg på Aspire i Doha. Foto: Lars Poulsen
 

AMNESTY HAR svært ved at forstå, hvordan både store og mindre europæiske klubber kan få sig selv til at tage til Aspire.

– Hver eneste gartner eller bygningsarbejder, vi talte med, kunne berette om, hvordan de bliver udnyttet på den ene eller den anden måde, siger Amnestys generalsekretær Salil Shetty.

– Nogle af verdens bedste fodboldspillere har allerede trænet på baner, som er passet og plejet af udnyttede migrantarbejdere. Snart vil de også spille på stadioner bygget af de samme mennesker, siger Shetty.

Generalsekretæren appellerer til FIFA, til fodboldspillerne, til lederne i Bayern München og PSG og til regimet i Qatar. Men det er ikke første gang, det sker. Sådan har det været i fem år, og stadig lukker de fleste øjnene.

Tusindvis af fattige migrantarbejdere vil dø inden VM i Qatar fløjtes i gang. Men det rager FIFA en høstblomst. Foto: Lars Poulsen Jan Jensen FIFA's katastrofe begyndte i Qatar

DOG ER FN’s internationale arbejdsmarkedsorganisation, ILO, ved at få nok af sheikerne i Qatar. ILO har også flere gange forsøgt dialogens vej. Uden held. Nu har ILO givet Qatar 12 måneder til at indføre de nødvendige reformer. Sker det ikke, vil FN-organisationen nedsætte en undersøgelseskommission, hvilket skal betragtes som en alvorlig trussel.

Men det enkleste ville være hvis Messi, Ronaldo og alle de andre stjerner satte hælene i og sagde, at de ikke vil spille VM på stadioner, som er opført af slavearbejdere. Det ville straks have en effekt.

64 kommentarer
Vis kommentarer