Ny UEFA-boss uden magt: Slut med danske hold i CL

Nyd FC København i årets Champions League - det kan blive sidste gang et dansk hold er med

FC København er i med i årets gruppespil. Måske for sidste gang. Foto: Lars Poulsen
FC København er i med i årets gruppespil. Måske for sidste gang. Foto: Lars Poulsen

SELVFØLGELIG er det ikke helt ligegyldigt, hvem der bliver ny præsident for UEFA, og derfor skal DBU og de øvrige nordiske lande da også roses for at hente de to tilbageværende kandidater til København i dag.

Så kan vi ved selvsyn se, hvad den 48-årige slovener Aleksander Ceferin og den 20 år ældre hollænder Michael van Praag er for nogle krabater.

EN AF DEM bliver den nye præsident, men vinderen kommer ikke til at køre butikken. Magten har for længst flyttet sig fra UEFA’s kontorer i Nyon og ud til de de 20 største klubber i Europa.

Det er topholdene i England, Tyskland, Spanien og Italien, der styrer showet, og det er – om end noget sent – gået op for de danske fodbold-ledere.

DBU’s FORMAND, Jesper Møller, sagde forleden til Ekstra Bladet, at han er hamrende utilfreds med den nye Champions League-struktur, som sikrer de fire stormagter hver fire pladser i gruppespillet. Det sker på bekostning af de mindre lande.

I går gik DBU og Divisionsforeningen ud med en fælles protest mod de nye regler, og opråbet nåede også de internationale medier.

CHAMPIONS LEAGUE  bliver naturligvis et tema i møderne med de to præsidentkandidater. Jeg kan på forhånd love, at Michael van Praag dumper med et brag. Han har nemlig på UEFA’s vegne siddet i det udvalg, som har fostret den nye struktur.

Derfor er det nærliggende at konkludere, at de nordiske lande går med Aleksander Ceferin som ny præsident for UEFA. Sikker kan man dog ikke være, for kun meget få aner, hvad sloveneren står for, og hvilke interesser som står bag ham. Men han er i hvert fald sat i bås med den russiske sportsminister Vitaly Mutko, som hører til blandt de mest utiltalende mennesker i sportens verden.

CEFERIN ER også blevet anbefalet af FIFA-præsidenten Gianni Infantinos strategiske rådgiver, Kjetil Siem. Også på anden vis er der bånd mellem Ceferin og FIFA. Slovenerens studiekammerat Tomaz Vesel er for nyligt blevet ansat som økonomisk og juridisk vagthund i FIFA. Anbefalet af Aleksander Ceferin.

Et tæt forhold mellem Ceferin og Infantino er ikke ønskeligt. Trods kun kort tid i FIFA-stolen har Infantino allerede udmærket sig ved at have overtaget Sepp Blatters dårlige vaner, og så har han lagt 20 procent oveni. Infantino er en skidt knægt.

DET VED vi ikke, om Ceferin også er, men hvis Jesper Møller får tanken, kan han blot lade være med at stemme på nogen af kandidaterne ved valget på onsdag i Athen.

I stedet kan han fortsætte sin kamp mod de 20 rige klubber. Og der er nok at tage fat på. Den nye Champions League-struktur løber fra 2018 til 2021. Men samtidig har UEFA og ECA, de europæiske klubbers forening, dannet et fælles turneringsselskab. Her sidder ECA med magten, og ingen skal være i tvivl om, at de vil bruge den.

SÅLEDES HAR har Pedro Lopez Jiminez, som repræsenterer Real Madrid i ECA’s bestyrelse, noteret, at markedsanalyser viser, at den bedste forretningsmodel for de store klubber er et Champions League-gruppespil med 24 hold i stedet for de i dag 32. Det kan blive virkeligheden fra 2021 til 2024. Og så er det godnat med FC København og de andre danske klubber i det selskab.

Vi bevæger os altså mod en lukket liga, en europæisk superliga, for de rigeste klubber. Og her bliver der ikke plads til hold fra Danmark, Polen og Bulgarien, som alle har sikret sig en plads i årets gruppespil.

JEG TVIVLER på at en ny UEFA-præsident, hvem det så måtte blive, kan ændre på den udvikling.

UEFA-Valget: Anklager DBU for at være indblandet i hemmelig aftale

Champions League-ballade kan afgøre UEFA-valget

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.