Nye sommerlege: Nordkorea er da værre

DIF har udtaget de første atleter til sommerlegene i Baku, hvor kritikere bliver fængslet og torteret

Der bliver ikke sparet på milliarderne i Baku, hvor præsident Ilham Aliyev vil bruge legene til at hvidvaske et brutalt regime. Foto: AP
Der bliver ikke sparet på milliarderne i Baku, hvor præsident Ilham Aliyev vil bruge legene til at hvidvaske et brutalt regime. Foto: AP

I DE kommende dage er cremen af dansk idræt samlet i Brøndby til en rundgang om sportens betydning i samfundet og omvendt. Til stede vil være vores olympiske kronprins, Frederik, sportens minister, Marianne Jelved, og formanden for Dansk Idrætsforbund, Niels Nygaard, samt et hav af forbundsformænd og -kvinder. En særlig gæst er præsidenten for Den Internationale Olympiske komite, IOC, Thomas Bach. 

Samtidig er myndighederne i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, i gang med de sidste forberedelser til de første europæiske sommerlege, som begynder 12. juni. Arrangørerne i Baku er især optaget af at gøre RENT. Nærmest dagligt fjernes kritiske journalister og oppositionelle kræfter fra gaden og smides i fængsel. Uafhængige radio- og tv-stationer spærres, og avisredaktioner lukkes ned.

HVIS LEGENE i Baku handlede om at overtræde flest menneskerettigheder, ville værterne tage de fleste medaljer. Begivenheden hører til i samme dårlige kategori som vinterlegene i Sochi sidste år og de kommende VM-slutrunder i fodbold i Rusland og Qatar. Kunne det overhovedet blive værre? Ja, man kunne have valgt at placere arrangementerne i Nordkorea.

De mange gode mennesker i Brøndby vil i løbet af de kommende døgn diskutere rimeligheden i at lægge de største og mest prestigefyldte sportsarrangementer i en række af verdens værste regimer. IOC’s præsident, Thomas Bach, har rost legene i Baku og kaldt dem for den manglende femte ring. Samtidig har han dog slået til lyd for, at fremtidige OL-ansøgere skal opfylde en række krav på menneskerettighedsområdet.

DET GLÆDER JEG mig til at se, for de to eneste ansøgere til Vinter-OL i 2022, Almaty i Kasakhstan og i Beijing, har ikke noget at prale af på den front. Det har Baku heller ikke. I går var der 100 dage, til legene begynder. Den anledning benyttede både Amnesty International og Human Rights Watch til at sende friske rapporter på gaden.

Tallene for fængslede journalister og aktivister nærmer sig hastigt hundrede. Blandt dem er den 60-årige Leyla Yunus, direktør for Institut For Fred og Demokrati. Hun blev fængslet i juli sidste år efter at have opfordret til en boykot af Baku-legene. Hendes mand, Arif, er ligeledes fængslet.

LEYLA YUNUS har i fængslet fortalt sin advokat, hvordan hun af en vagt blev trukket fra sin celle til et tomt rum, hvor hun blev smidt på gulvet og sparket. Ved et andet tilfælde truede en gruppe hende med seksuelle overgreb.

Aserbajdsjan styres suverænt af præsident Ilham Aliyev, som overtog posten efter sin far i 2003. Legene i Baku er hans lille barn, og han ser den store begivenhed som en mulighed for at hvidvaske landets dunkle sider. Hans højrehånd, sportsminister Azad Rahimov, fortæller glad og gerne:

– Vores hovedformål er at få vores land på verdenskortet. Den bedste måde til at gøre det på er via sport og kultur. Sport har det største potentiale til at nå de fleste mennesker, siger han til den engelske avis The Guardian.

Gigant arena i et fattigt land: Det olympiske stadion er ved at blive færdigbygget i Baku, hovedstaden i den tidligere sovjetrepublik Aserbadjan. Investeringerne i De Europæiske Olympiske Lege er astronomiske, men det korrupte diktatur betaler gladeligt, hvad det koster, for at få international bevågenhed. Sport og Spil Diktatorens blodige sommerlege i Baku

Præsident Aliyev betaler gerne kassen for at komme på verdenskortet. Legene forventes at koste 65 milliarder kroner. Desuden betaler værterne i Baku alle udgifter til rejse og ophold for de gæstende atleter. Godt 6000 sportsfolk fra hele Europa deltager i legene, som er fordelt på 20 discipliner.

DIF UDTOG I GÅR de første fem danske deltagere. I alt regner DIF med at stille med 60-65 atleter. Og der er noget at tage til Baku efter.

Den danske OL-chef, Morten Rodtwitt, fortæller, at legene i Baku adskiller sig fra lignende arrangementer i olympisk regi.

– Værterne har med accept fra Den Europæiske Olympiske Komite indført præmiepenge. Guld belønnes med 6000 euro, (45.000 kr., red.) sølv med 4000 og bronze med 2000. Det strider mod det olympiske charter, hvor der står, at det sporslige skal være incitamentet til at deltage. Jeg håber, det her ikke kommer til at gentage sig, siger Morten Rodtwitt.

Inden afrejsen til Baku i begyndelsen af juni vil han også sikre, at de danske deltagere via Amnesty International bliver oplyst om de politiske forhold i Aserbajdsjan.

Ruslands præsident Vladimir Putin i kedeligt selskab med IOC-præsident Bach og FIFA-præsident Blatter. (Foto: RIA) Meninger VM og OL for diktatorer

BAKU OG LIGNENDE rædselsregimer bliver som nævnt et tema på kongressen i Brøndby. Der er sat tid af til at diskutere, om dansk idræt har et specielt og moralsk ansvar, når OL og VM placeres i lande som Aserbajdsjan og Qatar. Alle har et ansvar. Også danske idrætsledere. Aserbajdsjan og Qatar har fået disse arrangementer, fordi de har købt sig til dem. Og så lukker sportens hyklere gerne øjnene, når kritikere bliver fængslet, tortureret og slået ihjel.

Aserbajdsjan er jo ikke kendt for noget stort i sportens historie. I arkiverne kan jeg kun finde navnet på en, som har betydet noget: Tofiq Bahramov, linjedommeren som i VM-finalen i 1966 dømte Geoff Hurst’ andet mål inde over stregen.

4 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere