Også i UEFA er der banditter i habitter

Det er ikke kun FIFA, der er råddent. Jan Jensen kigger på banditterne i UEFA

Platini blev fredet af sine egne banditter. Foto: AP
Platini blev fredet af sine egne banditter. Foto: AP

HVAD ER egentlig værst: De banditter som står ved, at de er banditter, eller er det de mennesker, som foregiver at være de gode, men som i virkeligheden er nogle skidtknægte?

Jeg lader spørgsmålet stå, mens jeg i mellemtiden ser nærmere på sidstnævnte gruppe, som i det her tilfælde er UEFA. En fin forsamling af 54 fodboldlande som i egen selvforståelse hævder at være rigere, bedre og moralens dørvogtere i forhold til den øvrige globale fodboldverden.

Glem det. Der er dele af UEFA, som er præcis lige så bundrådne og begærlige som fodboldmafiaen i FIFA.

HVIS NOGEN skulle have været i tvivl, så blev den bortvisket i torsdags, da de 54 landes fodboldchefer mødtes i den schweiziske by Nyon, som ligger så smukt ved bredden af Genevesøen.

Det sker, at jeg tager fejl. Det er som regel, når jeg tror på det bedste i mennesker. At vi stadig navigerer efter lov og ret og moral.

Jeg tog fejl inden mødet i torsdag. Jeg var overbevist om at forsamlingen ville nå til den konklusion, at UEFA’s præsident Michel Platini skulle endes på porten. At UEFA ville leve op til deres egne skåltaler om at gøre det rigtige og holde sig fri af de mange skandaler i FIFA.

SÅDAN FORLØB det ikke. Også i UEFA trives skidtknægtene, og det i et antal at de er nok til at kunne tryne forsamlingen.

 UEFA's uforståelige selvmål

Derfor støtter UEFA stadig Platini, som ellers i sidste uge bleve suspenderet af FIFA, fordi det schweiziske politi er ved efterforske en sag, hvor FIFA’s ligeledes suspenderede præsident, Sepp Blatter, i 2011 udbetalte knap 14 millioner kroner til Platini.

Fire gange har Platini haft muligheden for at forklare, hvorfor han skulle have de mange penge. Alle forsøg har været latterlige. Men essensen er, at pengene skulle være betaling for arbejde, som franskmanden havde udført for FIFA i årene fra 1998 til 2002.

SELV HAR PLATINI  forklaret den sene udbetaling, ni år efter arbejdets udførelse, med at FIFA havde økonomiske problemer omkring årtusindeskiftet. Hvilket ikke er korrekt.

Det store beløb blev udbetalt blot få måneder før, Platini afstod fra at stille op mod Blatter ved præsidentvalget i FIFA i 2011. I stedet fik Platini et samlet UEFA til at støtte Blatters genvalg.

DER FINDES ingen skriftlig kontrakt på udbetalingen. Den står ikke som en post i regnskabet. Den bunder alene i en mundtlig aftale mellem Blatter og Platini.

Med andre ord ligner det bestikkelse, hvilket både Blatter og Platini selvfølgelig afviser.

Kaos efter krisemøde: UEFA er dybt splittet om Platini

Det schweiziske politi har rejst sag mod Blatter, mens Platini betragtes som værende svævende et sted mellem at være vidne og være sigtet.

DE TO PRÆSIDENTER er blevet afhørt af FIFA’s etiske komité, som efterfølgende suspenderede dem. Platini risikerer både en karantæne og en straffesag. De små 14 millioner stinker langt væk af en lokumsaftale.

Og nu kommer jeg til pointen: Platini fik udbetalt løn i årene fra 1998 til 2002. Han fik to millioner om året. Det fremgår af FIFA’s regnskaber. Lagt sammen med de 14 millioner, har han fået 22 millioner kroner for at være, ikke direktør, ikke bestyrelsesformand, ikke chef for noget som helst, men personlig fodboldrådgiver for Sepp Blatter, som netop i 1998 for første gang blev valgt som præsident for FIFA.

VI TALER  altså om en løn på 5,5 millioner om året for at gå til hånde hos Blatter. Den forklaring har en majoritet i UEFA købt. De støtter fortsat Platini og ser ham gerne som præsident for FIFA.

Og det uden at Platini endnu har gidet fortælle hvad han har tænkt sig at udrette, hvis han nu skulle få lov til at stille op. Intet program. Intet manifest har franskmanden fundet det belejligt at offentliggøre.

Hvorfor støtter de ham så alligevel? Fordi de selv er en del af banden.

NÅR PLATINI  ikke selv sidder for bordenden i UEFA er det hans første vicepræsident, Angel Maria Villar fra Spanien, som tager over. Han har været med i så mange år i både UEFA og FIFA, at han burde kende kende til alle skurkestregerne.

Han bliver selv efterforsket af schweizisk politi for sin rolle, da Qatar fik VM i 2022. Hjemme i Spanien er hand kolleger i fodboldforbundet begyndt at undre sig over, at Villar ikke for længst er blevet knaldet i en af de mange skandaler

– Det må skyldes, at han enten er meget klog eller så dum, at han ikke kan finde ud af at snyde, siger præsidenten for La liga.

FIFA-farcens UEFA-skurk: Platini må ud nu

ANDEN vicepræsident i UEFA er den cypriotiske forretningsmand, Marios Lefkaritis, som også har sæde i FIFA’s eksekutivkomite. Han stemte, som Platini og Villar, på Qatar som VM-vært i 2022. Efterfølgende solgte han et stykke land på Cypern til Qatar for det seksdobbelte af, hvad han selv havde givet for det. 250 millioner kroner lød salgsprisen på.

Allerede inden mødet i UEFA var gået i gang i torsdags kunne Lefkaritis fortælle pressen, at et enigt UEFA ville stå bag Platini. Det var godt set. Men ikke hele sandheden.

LEFKARITIS stemte på Rusland som vært for VM i 2018. Det indbragte ham en god handel med Gazprom. Hans russiske kollega i både UEFA og FIFA er sportsminister Vitaly Mutko. Han gik som den første ud fra mødet i torsdags og fortalte pressen, at alle 54 lande stod bag Platini. Det var heller ikke hele sandheden, men det var dygtigt spin.

Sådan arbejder de her magtfulde og grådige mænd. De vil ikke have forandringer eller reformer. Derfor holder de fast i Platini, der ikke har tænkt sig at revolutionere FIFA.

FIFA's katastrofe begyndte i Qatar

PLATINI LIDER ikke nød, selv om han er suspenderet. På pressemødet i Nyon i torsdags forklarede UEFA’s selvsmagende generalsekretær, Gianni Infantino, at Platini kun er suspenderet af FIFA. Ikke af UEFA, hvor han så stadig hæver sin løn. Og når man ved, hvad han plejer at tage for sit arbejde, så er den sikkert ganske pæn.

UEFA forsøger desperat at fremskynde Platinis appelsager således at der senest foreligger en afgørelse i midten af november. En afgørelse til Platinis fordel vil dermed give ham tid til at føre aktiv valgkamp frem mod præsidentvalget den 26. februar.

DET ER DOG svært at tro, at Platini kan overleve sagerne imod ham. Det er der også forstandige folk i UEFA, der har tænkt. Derfor bliver der lagt pres på hollænderen Michael Van Praag for at få ham til at stille op, inden fristen udløber 26. oktober.

Ellers er det kun Prins Ali fra Jordan, som for alvor er med i kampen. Han meldte sig i torsdags officielt som kandidat. Det betyder, at han har fem lande som stillere, men han vil ikke fortælle, hvem de er. Så meget for et nyt og åbent FIFA.

ALI HAR næppe de store chancer. For ude i horisonten aner man konturerne af en ny kandidat. Præsidenten for Det Asiatiske Fodboldforbund, den forfærdelige sheik Salman fra Bahrain, er ved at snøre støvlerne.

Stiller han op, bliver han sikkert også valgt. Han har pengene til at føre valgkamp, og han kan trække stemmer fra Asien, Afrika og fra de dele af Europa, som ikke ønsker reformer. Hvis han afløser Blatter vil det være som at gå fra pest til kolera.

Sheik Salman meldte sine egne landsholdsspillere til politiet, fordi de deltog i demonstrationer under det arabiske forår. Flere af spillerne blev efterfølgende torteret, således at de aldrig kommer til at spille fodbold igen.

Sheik Salman er det, han ligner. En bandit. Han er den ægte vare. Men det bliver fodbolden ikke bedre af. Så jeg kan ikke selv svare det på spørgsmål, der indledte denne klumme. Kan du?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter