OL i Rio står i lort til halsen

Vandet omkring den olympiske by er sundhedsskadeligt for sejlere og roere

Selv fuglene holder sig på afstand af vandet i den forurenede bugt, hvor sejlsportskonkurrencerne skal afvikles under OL. Foto: AP
Selv fuglene holder sig på afstand af vandet i den forurenede bugt, hvor sejlsportskonkurrencerne skal afvikles under OL. Foto: AP

I GÅR landede IOC’s præsident, Thomas Bach, i Rio de Janeiro, som om præcis et år er vært for De Olympiske Lege.

Derfor skulle onsdag være en markering og en form for festdag, og Bach spillede da også med på den melodi, da han i sandet på Copacabana Beach erklærede, at der ingen fare vil være for atleternes helbred.

Men han taler mod bedre vidende. Vandet ud for Rio er direkte sundhedsfarligt for de 1400 roere, kajakrorere, sejlere og svømmere, som skal deltage i konkurrencerne i det våde element.

HVAD VÆRRE er, så har det vist sig, at vi ikke kan stole på de oplysninger, som IOC og de brasilianske arrangører tidligere har sendt ud om kvaliteten af havvandet. Thomas Bach siger der ikke vil være nogen sundhedsrisiko, OL-folkene i Rio hævder det samme, men virkeligheden er en anden.

Det internationale nyhedsbureau, Associated Press, AP, har over en længere periode lavet deres egne test af vandet i den olympiske by, og tallene viser, at atleterne bogstaveligt talt kommer til at konkurrere i en gryde af menneskelig afføring.

Døde fisk i tusindvis vender bugen i vejret i bugten. Foto: AP
Døde fisk i tusindvis vender bugen i vejret i bugten. Foto: AP
 

AFSLØRINGERNE har fået den internationale sundhedsorganisation, WHO til at reagere. WHO vil have flere test, og det samme vil Det Internationale Roforbund og Den Internationale Sejlsportsorganisation, ISAF. Her siger præsidenten, Peter Sowrey, at ISAF vil lave sine egne undersøgelser af vandets kvalitet.

– Vi finder nogen, som kan teste for os, så vi er helt sikre på at få afdækket, hvad der er af virus og bakterier i vandet, siger Peter Sowrey.

HAN TROR med andre ord ikke på de oplysninger, som OL-arrangørerne diverterer med, og med god grund. De brasilianske værter har tidligere lovet, at de vil rense 80 procent af det spildevand, som ledes ud i havet. Efter de seneste afsløringer har de erkendt, at de i øjeblikket kun får renset omkring 49 procent, og at de ikke når det oprindelige mål.

I følge AP er der i vandet på Rodrigo de Freitas-søen, hvor kano og roning skal finde sted, 1,7 milliarder adenovirusser pr. liter. Det er en virus, som giver kvalme, diarre og en lang række andre sygdomme.

Se også: OL-atlet om forurenet vand i Rio: Jeg roer uanset hvad

Bugten Guanabara Bay, som er afsat til sejlsportskonkurrencerne, bliver hver dag beriget med næsten 100 ton affald. Det er alt fra plastikdunke over brugte kondomer, træstykker, bildæk, vinduesrammer og gamle møbler. Havet bliver brugt som losseplads. Desuden bliver der udledt 8200 liter spildevand i bugten hvert sekund. Det meste er urenset.

Selv en trepersoners sofa flyder rundt i Guanabara Bay. Foto: AP
Selv en trepersoners sofa flyder rundt i Guanabara Bay. Foto: AP
 

Således får 1,4 millioner hjem omkring bugten stadig ikke renset deres spildevand. Heller ikke det, der kommer fra toiletterne.

SELVFØLGELIG VAR IOC og Thomas Bach klar over, at der var problemer med vandkvaliteten i Rio, da komiteen på et møde i København i 2009 valgte at give brasilianerne OL i en konkurrence med Tokyo, Madrid og Chicago.

Rio fik det store arrangement, angiveligt fordi Sydamerika aldrig før har haft legene. Det var ikke nogen klog beslutning. 

I forvejen havde Brasilien sikret sig VM i fodbold sidste år, og to så store begivenheder på så kort tid kan sende selv de stærkeste økonomier til tælling. Og Brasilien er ikke længere den fremadstormende økonomiske kraft, som landet var i begyndelsen af årtusindet. 

BRASILIEN ER martret at enorme korruptionsager og af recession, hvilket er blandt årsagerne til, at vandet uden for Rio ikke bliver renset som ellers lovet.

I går satte Rios guvernør, Luiz Fernando Pezao, en ny arbejdsgruppe i søen.

– Vi har begået en fejl. Vi har ikke råd til at lave flere, sagde han.

Specialister fra en række brasilianske universiteter skal udarbejde en plan for, hvordan bugten kan blive renset. Målet er, at det skal ske inden for de næste 20 år.

ENDNU EN understregning af, at vandet ikke kan kan nå at blive renset tilstrækkeligt inden næste års lege.

Sejlsporten kan muligvis blive i Rio ved at flytte sejladserne længere ud i Atlanterhavet. Det vil ikke være særlig tilskuervenligt, men dog en løsning. De øvrige konkurrencer på vandet må i givet fald flyttes til andre steder i Brasilien eller til nabolandene i Sydamerika, hvor vandet er renere. 

I sidste ende handler det om atleternes sundhed og sikkerhed. Det tror jeg, selv Thomas Bach vil skrive under på.

Her svømmetrænes der i vandet i Rio. 

12 kommentarer
Vis kommentarer