Annonce:
Annonce:

Opfinder journalister: Så beskidt er FIFA-valgkampen

Hackede hjemmesider, løgnagtige mails, opdigtede historier, smædekampagner og falske journalister er blot en lille del af præsidentvalgkampen i fodboldens verdensforbund 

Sheik Salman til højre er en kedelig karl, men alligevel er han favorit til at blive FIFA's nye præsident. Foto: AP
Sheik Salman til højre er en kedelig karl, men alligevel er han favorit til at blive FIFA's nye præsident. Foto: AP
Annonce:

PÅ FREDAG i næste uge skal fodboldens verdensforbund, FIFA, vælge ny præsident, og da der stadig er fem kandidater med i opløbet, betyder det, at tonen skærpes, og de beskidte midler tages i brug.

Og lad det være sagt med det samme. Det følgende er ikke for sarte sjæle.

SHARAN BURROW er en 61-årig australsk kvinde og præsident for det internationale transportarbejderforbund, ITUC.

Jeg har mødt og interviewet Burrow, som i flere år har arbejdet hårdt for at få forbedret forholdene for den mere end en million slavearbejdere, som udnyttes groft af sheikerne i Qatar, den lille ørkenstat der skal være vært for VM i fodbold i 2022.

Annonce:

BURROW HAR  kritiseret de miserable forhold, som migrantarbejderne i Qatar arbejder og lever under, og hun har anslået, at mere end 7000 vil dø, inden den første kamp bliver fløjtet i gang om seks år.

Sharan Burrow kæmper for bedre forhold for slavearbejderne i Qatar
Sharan Burrow kæmper for bedre forhold for slavearbejderne i Qatar
 

Hun har også i skarpe vendinger kritiseret FIFA for blot at se gennem fingre med uhyrlighederne, og hun har selvfølgelig udfordret de fem kandidater, der stiller op til præsidentvalget i FIFA. Og i særlig grad favoritten, sheik Salman fra Bahrain, der mildest talt ikke er kendt for at kere sig synderligt om menneskerettigheder.

Sheik Salman er anklaget for at have medvirket til, at spillere fra Bahrains landshold blev fængslet og udsat for tortur efter det arabiske forår i 2011. Selv afviser sheiken alle anklager, og han truer med at pudse det engelske advokatfirma Schillngs på de kritikere, der fortsat fremturer. Der er i øvrigt mange andre grunde til, at man kan kritisere sheik Salman, med det er især hans kælne forhold til sheikerne i Qatar, der har fået Sharan Burrow på barrikaderne.

 Voldsomme anklager og stemmer til salg: Sådan kupper sheiken FIFA

Annonce:

NU SLÅR KREDSEN omkring sheiken angiveligt tilbage. I slutningen af januar blev ITUC’s hjemmeside hacket, og falske videoer og breve blev rundsendt på de sociale medier. 

Alt sammen med det formål at fremstille Sharan Burrow som en kvinde, der har stillet sig i spidsen for en hemmelig organisation, som vil smadre FIFA og ødelægge sheik Salmans kandidatur.

DBU-håb kan ikke reformere FIFA

I den første uge af februar bed den schweiziske ugeavis Weltwoche på krogen og lavede på baggrund af det falske materiale et frontalangreb på Sharan Burrow. Det skal nævnes, at Weltwoche i december udnævnte den udelukkede og suspenderede FIFA-præsident, Sepp Blatter, til årets schweizer. Det skal også nævnes, at sheik Salman og Blatter i flere år har været nære allierede.

WELTWOCHES HISTORIE blev efterfølgende kopieret af det internationale fodboldsite Inside World Football, et medie som tidligere er sat i forbindelse med både Qatar og med rådgivere, der har arbejdet for både Blatter og sheik Salman. Men her stopper det ikke.

Annonce:

I mandags kunne den britiske journalist James Corbett afsløre, at Weltwoches usande historie i voldsomt grad bliver viderekolporteret på Twitter af en række falske journalister. 

JEG HAR tjekket flere af dem de seneste dage, herunder Isabelle Vlady, der har mere end 15.000 følgere, og som udgiver sig for at arbejde for Newshour France. Isabelle eksisterer ikke. Det gør hendes medie heller ikke. Så sent som i dag har Isabelle Vlady på Twitter spredt en lang række historier om den massive opbakning, sheik Salman har fået i FIFA-valgkampen fra det Afrikanske fodboldforbund, CAF.

Sharan Burrow selv? Hun kæmper ufortrødent videre for bedre forhold for migrant-arbejderne i Qatar.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: