Otte mand vil afløse Blatter

Kampen om præsidentposten i FIFA bliver et hundeslagsmål

DE DUKKER frem fra alle verdenshjørner. Og melder sig til tjeneste. Egentlig kan man godt forstå dem.

Posten som præsident for FIFA er blandt de største i idrættens verden. Her foregår livet på første klasse og alle døre til paladser og palæer går automatisk op, når FIFA’s førstemand møder frem.

Og det selv om FIFA i mange år har rendt rundt med et prædikat som en korrupt organisation med mafialignende træk.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, er ved at rydde op i flokken af korrupte slyngler. Indtil videre er 14 enten anholdt eller sigtet, herunder to af FIFA’s vicepræsidenter. Yderligere 21 er i politiets søgelys.

Se også: Parodi: Blatters ven skal reformere FIFA

FORTSÆTTER DET på den måde, ender det med, at FIFA’s ekstraordinære kongres, som er planlagt til 26. februar i Zürich, må flyttes til fængslerne Attica eller Sing Sing i staten New York.

Det er på kongressen i februar, at FIFA’s 209 medlemslande skal vælge Sepp Blatters afløser som præsident.

Kandidaterne kan melde sig frem til 26. oktober. Det skal ske skriftligt, og med ansøgningen skal følge fem stillere blandt FIFA’s medlemslande.

Indtil videre har otte mere eller mindre meldt sig som kandidater. Favoritten er UEFA’s nuværende præsident Michel Platini, men flere ser ud til at komme stormende bagfra.

PLATINI

 

Engang var han verdens bedste fodboldspiller. Den elegante 10’er som kunne sætte sine medspillere i scene, men som også selv havde evner som målscorer.

Michael Platini, i dag 60 år, var en fornøjelse at følge på en fodboldbane. En hærfører der opnåede store triumfer med det franske landshold og med italienske Juventus.

Efter karrieren gik han trænervejen. Her opnåede han ikke samme succes, men måtte blandt andet lide den tort at blive sendt ud af EM i Sverige i 1992 af Danmark.

Siden blev han fodboldpolitiker. Hvilket han er på godt og ondt. Som præsident for UEFA har han stor ære af, at Champions League er blevet verdens bedste klubturnering.

Men som vicepræsident i FIFA har han været med til at sikre Rusland og Qatar VM-slutrunderne i henholdsvis 2018 og 2022. Især Qatar er en skandale, og Platini er mistænkt for at have indgået en række lokumsaftaler til gengæld for sin stemme. Hans søn fik et godt job i en af Qatars investeringsselskaber, og Qatar købte PSG og andre store foretagender i Frankrig.

Se også: Platini er blot en kopi af Blatter

Samtidig er Platini blind over for de slavelignende forhold, som migrantarbejderne i Qatar lever under. Mere end 1400 dødsfald blandt de arbejdere, der skal bygge stadionanlæggene får ikke Platini til at hæve stemmen. Han er iskold.

Alligevel er han indtil videre favorit til at afløse Blatter. Platini har godt nok ikke meldt et program ud, men en række europæiske fodboldledere har allerede givet ham deres støtte.

CHUNG MONG-JOON

 

I morgen klokken ti på hotel Shangri-La i Paris meddeler den 63-årige sydkoreanske mangemilliardær og storaktionær i Hyundai, Chung Mong-joon, at han vil være FIFA’s næste præsident.

At scenen er Paris, på konkurrenten Platinis hjemmebane, er ikke nogen tilfældighed. For det første blev FIFA skabt i 1904 i Paris, i øvrigt med Danmark som en af de syv stiftere, og for det andet har Chung Mong-joon udset sig Platini som sin hovedmodstander.

Sydkoreaneren mener, at Platini blot er en kopi af Sepp Blatter og derfor ikke vil kunne bringe nye tider og reformer til foretagendet.

Chung Mong-joons stab meddeler, at han på Shangri-La vil præsentere sit program og sine visioner for et nyt og korruptionsfrit FIFA.

Han har tidligere været vicepræsident i FIFA, men røg ud i 2011, hvor han tabte sit sæde til Prins Ali fra Jordan, som dengang var en af Blatters allierede.

Nu vil Chung Mong-joon tilbage, og han har ført en heftig rejseaktivitet den seneste måned for at samle støtte.

Til nyhedsbureauet Reuter har han sagt, at han frygter at Blatter vil forsøge at sabotere hans kampagne. Mong-joon, som forgæves har forsøgt at blive præsident i Sydkorea, har i mange år været en hård kritiker af Sepp Blatter.

Chung Mong-joon siger, at han allerede har fået opbakning fra lande i Caribien, og i sidste uge var han i Kina til den Østasiatiske Cup, som havde deltagelse af Nord- og Sydkorea samt Kina og Japan.

DAVID NAKHID

 

Folk med en god fodboldhukommelse vil nikke genkendende til navnet David Nakhid.

Den 51-årige outsider fra Trinidad Tobago har bag sig en flot karriere i Grasshoppers i Schweiz, Waregem i Belgien, PAOK i Grækenland og endelig i Malmø FF, hvor han mødte en meget ung Zlatan Ibrahimovic.

Det møde gjorde et stort indtryk på den lange svensker, der i sin selvbiografi fra 2011 roser David Nakhid i høje toner. Den erfarne Nakhid fik Zlatan til at tro på, at han kunne skabe sig en karriere som professionel fodboldspiller.

David Nakhid vil være præsident for FIFA. De seneste år har han drevet et fodboldakademi i Libanon langt væk fra fodboldmiljøet i Caribien, som er voldsomt plaget af korruption.

Nakhid var anfører for landsholdet i Trinidad Tobago, men han lagde sig ud med forbundets præsident og tidligere vicepræsident i FIFA, Jack Warner, som i dag kæmper mod at blive udleveret til FBI i USA.

Opgøret med Warner betød blandt andet, at Nakhid blev udelukket fra landsholdet fra 1989 til 1994.

Nakhid fortæller i et interview med den caribiske journalist Lasana Liburd, at han brænder for græsrodsfodbolden, og han ønsker at udvikle sporten i tredje verdenslandene.

Han ser Platini som en del af det eksisterende system og mener derfor, at han selv er et bedre og renere bud på en ny præsident.

I går fik han foretræde for det Caribiske Fodboldforbund, som holdt eksekutivkomitemøde på den tropiske ø Saint Martin.

I løbet af de kommende uger vil han indvie os andre i sit valgprogram.

PRINS ALI

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen
 

Prins Ali fra Jordan har ikke besluttet sig endnu, men omvendt har han blandet sig så meget i valgkampen, at han ligner en kandidat på en prik.

Som bekendt tabte han valget til Blatter i maj, hvor han ellers havde massiv støtte fra Platini og en lang række europæiske nationer.

Nu er Platini og den 39-årige prins blevet uvenner. Årsagen kender vi ikke, men Ali har i flere omgange sagt, at FIFA ikke bliver bedre af at få Platini som præsident. Blatter og Platini er et fedt, siger Ali.

Det forventes, at han endelig melder sit kandidatur ud, når han i september deltager i en stor fodboldmesse i Manchester i England.

ZICO

 

Brasilianske Zico blev kaldt den hvide Pelé, og i 1982 i Spanien var han omdrejningspunktet på det bedste brasilianske landshold, der aldrig vandt VM.

Han havde nummer 10 på ryggen, og han kunne alt, drible, assistere og score. Desværre ikke nok. Brasilien havde fortjent bedre, men tabte 3-2 til Italien i mellemgruppen i en kamp, som Zico og kompagni ellers dominerede totalt.

Zico er blevet 62, og nu vil han være præsident for FIFA. Det bliver op ad bakke. Han har ikke milliarder i ryggen som mange af sine konkurrenter, og han har heller ikke umiddelbart den store støtte.

Hans eget forbund har sagt, at det vil stille for ham, men på betingelse af at han finder fire lande yderligere.

Det er han i gang med. Han er et stort navn i Tyrkiet, Indien, Qatar, Usbekistan, Irak og ikke mindst i Japan, hvor der er hele to statuer af ham.

I alle de nævnte lande har han enten spillet eller været træner, og han tror på, at det vil være nok til at få den nødvendige opbakning.

MARADONA

 

Maradona er måske den grimme ælling i hele spillet om magten i FIFA.

I maj gik han ud i de engelske aviser med et voldsomt og meget bramfrit angreb på Sepp Blatter.

Maradona kaldte FIFA-præsidenten for en diktator på livstid og for en gammel mafia-boss som på en eller anden måde har formået at holde sig ude af spjældet.

Så var der tavshed et stykke tid. Maradona hvilede sig. Men i juli meddelte han til enkelte sydamerikanske pressefolk, at han vil gå efter at blive præsident for FIFA.

Jeg vil se det, før jeg tror det, men det vil da give valgkampen noget farve. Maradona siger det, han tænker, og det er ind i mellem underholdende.

Kan han samle de fem nødvendige stillere? Tja, det bliver nok et problem, men både Venezuela og Cuba er meget begejstrede for Maradona, der har en forkærlighed for revolutionære kræfter.

MUSA BILITY

 

Han er en mand uden situationsfornemmelse. Navnet er Musa Bility, og han beklæder posten som præsident for Liberias fodboldforbund.

I slutningen af juli meldte han, at han er favorit til at blive FIFA’s næste præsident. Platini anså han ikke for at være en værdig konkurrent.

– Jeg er favorit. Jeg kommer fra det mest populære kontinent. Jeg repræsenterer den største gruppe i fodboldverdenen, der hvor de underprivilegerede nationer er.

Men i sidste uge sivede luften ud af Musa Bilitys ballon. Han havde ellers fået lov til at fortælle om sine planer til eksekutivkomiteen i Det Afrikanske Forbund, CAF, i Kairo.

Det blev et kort møde. Efterfølgende meddelte CAF, at de enstemmigt havde sagt nej til at støtte Musa Bility. Men de ønskede ham held og lykke.

TOKYO SEXWALE

 

Når nu Afrika ikke vil støtte Musa Bility fra Liberia, kan det blive Tokyo Sexwales mulighed.

Den 62-årige sydafrikaner er totalt ukendt i fodboldverdenen, men hans navn dukker op som en meget overraskende kandidat til FIFA’s præsidentvalg.

Tokyo Sexwale sad under apartheidstyret i flere år på Robben Island sammen med Nelson Mandela.

Siden har han ageret som politiker og forretningsmand, og han var en del af Sydafrikas VM-komite, da landet var vært for slutrunden i 2010.

Sexwale har også arbejdet med flere antiracisme-kampagner for FIFA.

8 kommentarer
Vis kommentarer