På få minutter havde ny landstræner ændret alt

Ekstra Bladet håndbold-kommentator, Jan Jensen, glæder sig til at se, hvad Nikolaj Jakobsen kan med håndboldlandsholdet

Nikolaj Jakobsen har store ambitioner på landsholdets vegne. Foto: Ernst van Norde
Nikolaj Jakobsen har store ambitioner på landsholdets vegne. Foto: Ernst van Norde

VI HAR vel alle en forventning om, at de danske håndboldherrer altid bør være blandt de sidste fire hold ved alle slutrunder.

Sådan endte det desværre ikke ved VM i Frankrig i januar, hvor et humørforladt og langsomt spillende dansk hold blev sendt ud af Ungarn allerede i 1/8-finalen. En grusom nedtur der endte med, at Gudmundur Gudmundsson trak sig som landstræner før tid.

NU ER Gudmundsson draget til et nyt trænerjob i Bahrain, et mildest talt forfærdeligt land med en historik der blandt andet fortæller, at flere af nationens sportsfolk er blevet arresteret og torteret blot for at have deltaget i en fredelig demonstration. Det skete i forbindelse med Det Arabiske Forår i 2011.

Overbelastet talent melder afbud til håndboldlandsholdet

Herhjemme har Nikolaj Jacobsen i stedet overtaget ansvaret for de danske håndboldherrer. På arbejdernes internationale kampdag holdt han på hotel Scandic i Herning sit første pressemøde i den rolle. Og det tog ham ikke mange minutter, før han tydeligt havde fået signaleret, at nye tider er på vej. Både humør- og spillemæssigt.

NIKOLAJ JACOBSEN er en glad dreng, og det smitter af på omgivelserne. Han står ikke med paraderne oppe, men svarer i stedet direkte på spørgsmålene. Derfor var han heller ikke bleg for at fortælle, at han vil ændre holdets spillestil, og det skal ske straks.

Når landsholdet på torsdag spiller EM-kvalifikationskamp mod Ungarn i Budapest, bliver det med et noget mere defensivt forsvar end det, som Gudmundsson praktiserede.

FORSVARET skal stå mere kompakt og på den måde forhindre, at modstanderne kommer til alt for mange frie skud på vores målvogtere. Landstræneren vil også have mere paradespil, og han vil møblere rundt på sine folk, således at spillere, der dækker sammen på klubholdene også kommer til at gøre det på landsholdet. Et eksempel er, at Henrik Møllgaard bliver treer ved siden af Mikkel Hansen på backen. Sådan som de er vant til det fra PSG.

DESUDEN vil Nikolaj Jacobsen genindføre kontraspillet på det danske landshold. I både første og anden bølge. Vi så ved VM i Frankrig, hvordan Norge, Sverige og Slovenien havde stor succes med et højt udviklet kontraspil. Med sin fortid i GOG, som har noget nær dansk rekord i hurtige opløb, er kontraspillet også en del af Nikolaj Jacobsens DNA.

Der bliver med andre ord fart over feltet, og landstræneren har udset de to førnævnte Paris-spillere, Møllgaard og Hansen, til at være igangsættere af kontrafasen.

NÅR Nikolaj Jacobsen selv skal sætte ord på, er målet at Danmark skal være i top fire, og hvis det skal ske, kræver det, at defensiven og kontraspillet bliver væsentligt bedre, end det vi så ved VM.

Og frem for alt skal spilleglæden genfindes. Den var der heldigvis masser af, da den 20 mand store trup for første gang trænede under den nye landstræners ledelse. Hammerum Hallen lagde gulv til, da det nye forsvar blev trænet, og hele seancen var åben for presse og publikum. Også et tegn på, at der er en ny mand på broen på dansk håndbolds flagskib.

Tidligere landsholdsspiller er død

Dansk håndbold indfører mere spænding i grundspil

Ville hjælpe spiller med flækket øjenbryn: Så flækker lægen sit eget

Nikolaj Jacobsens mor faldt død om i håndboldhallen: Det ændrede alt