Parodi: Blatters ven skal reformere FIFA

77-årig schweizisk advokat med en blakket fortid i IOC skal skabe orden i fodboldens hus 

Korruption har længe martret FIFA og Blatter, som nu har sat sin gamle ven til at rydde op. Det bliver verden næppe bedre af. Foto: AP
Korruption har længe martret FIFA og Blatter, som nu har sat sin gamle ven til at rydde op. Det bliver verden næppe bedre af. Foto: AP

HVORFOR FINDER en hel fodboldverden sig i at blive kørt rundt i manegen af FIFA’s 78-årige skandale-ramte præsident, Sepp Blatter? 

Som bekendt har han meddelt, at han træder af på en ekstraordinær kongres 26. februar, men indtil da gør han præcis, hvad han har lyst til.

FIFA har hårdt brug for reformer. Det er kravet fra omverdenen og fra FIFA’s sponsorer. Det kan selv Blatter høre, men også den proces styrer han.

På det seneste møde i FIFA’s eksekutivkomite besluttedes de at nedsætte en reformgruppe med to medlemmer fra hver af de seks konføderationer. I spidsen for udvalget skulle der udpeges en uafhængig person.

DET HAR Blatter nu gjort. Valget er faldet på den 77-årige schweiziske advokat Francois Carrard. Han er en nær bekendt af Blatter, ikke mindst fra deres mange år sammen i Den Internationale Olympiske Komité, IOC, hvor Blatter havde sæde indtil for nylig.

IOC har også været plaget af korruptionssager. Ikke mindst i 90’erne, hvor den ene afsløring afløste den anden. Francois Carrard var generaldirektør i IOC fra 1989 fra til 2003. I mange år tjente han således under IOC’s daværende præsident, den spanske fascist Juan Antonio Samaranch.

FRANCOIS CARRARD stoppede ifølge sig selv af egen fri vilje i IOC i 2003, hvor Jaques Rogge havde afløst Samaranch. Men hverken før eller siden har IOC været et forbillede, som FIFA bør efterligne.

Se også: Platini er blot en kopi af Blatter

Stadigvæk er IOC præget af kedelige sager. Vi så det ved de korruptionsplagede vinterlege i Sochi sidste år. Vi har netop set, at Beijing er løbet med vinterlegene i 2022. Byer som Oslo, Stockholm og München trak sig fra opløbet på grund af de enorme økonomiske og luksuriøse krav, som IOC stiller til ansøgerlandene.

Blandt andet skal alle mere end godt 100 IOC-medlemmer have egen limousine med chauffør under legene, og de skal også have deres egen kørebaner, så de kan komme hurtigt frem og tilbage mellem konkurrencestederne.

VI TALER ALTSÅ om en perverteret kultur, som Francois Carrard i sine mange år i IOC ikke var med til at bekæmpe. Tværtimod trådte han offentligt frem og forsvarede Samaranch, da spanieren brød IOC’s egne gaveregler.

En måned før afstemningen, der sikrede Salt Lake City i Utah De Olympiske Vinterlege i 2002 modtog Samaranch fra arrangørerne i mormonstaten en semiautomatisk Browning-pistol og en Browning-riffel med ladegreb.

IOC’s regler sagde, at medlemmerne måtte modtage gaver til en værdi af højst 150 dollar. 

Skydevåbnene til Samaranch løb op i 1000 dollar eller godt 6000 kroner.

Francois Carrard forsvarede det med, at IOC’s præsident var hævet over de almindelige regler, og at det nærmest var blevet kutyme, at præsidenten modtog fine gaver gaver, når han besøgte ansøgerlandene. 

DET ER LIGE ud ad landevejen korruption, og i øvrigt kan man undre sig over, at en leder af en sportsorganisation, som hylder fred og fordragelighed, skal modtage skydevåben i gave. Men som sagt er det en syg kultur, og Carrard, som nu skal reformere FIFA, er en af bærerne.

Troen på bedre tider stiger heller ikke, når man ser listen over de 12 medlemmer af FIFA’s reformgruppe, som Francois Carrard skal lede.

DA FBI og det schweiziske politi i maj ryddede op i FIFA og arresterede syv ledende personer og sigtede andre syv, blev det samtidig slået fast, at vi kun har set begyndelsen.

Se også: Derfor svigter Blatter kvindernes VM

Ved at læse det materiale, som FBI har offentliggjort, er jeg nået frem til, at yderligere 21 er i søgelyset. Herunder muligvis to eller tre af de medlemmer, der har sæde i reformgruppen. Det drejer sig om Wilmar Valdez fra Uruguay og spanieren Gorka Villar, som er generalsekretær i det voldsomt korruptionsplagede sydamerikanske fodboldforbund, Comnebol.

Den tredje er Hany Abo Rida fra Egypten. Han sidder i FIFA’s eksekutivkomite og deltog i afstemningen i 2010, der sikrede, at Rusland og Qatar fik VM-slutrunderne i henholdsvis 2018 og 2022. Den afstemning, der om noget er årsagen til, at FIFA er ude i fodboldhistoriens største krise. Heller ikke Kuwait-sheiken Ahmad Al-Sabahs deltagelse i gruppen er med til at løfte stemningen. Han er selv flere gange blevet beskyldt for korruption.

SELVFØLGELIG ER der også typer iblandt, som man kan have en vis tillid til. Det gælder blandt andre den skotske advokat Alasdair Bell, men det generelle indtryk er, at der er for mange af de 12, som i alt for mange år har været en del af den syge kultur. FIFA kan ikke reformere sig selv. Det er utopi.

Komiteens arbejde skal til afstemning blandt FIFA’s 209 medlemslande på den ekstraordinære kongres 26. februar. Jeg forudser, at det bliver en meget tynd kop te.

25 kommentarer
Vis kommentarer