Platini styrer via stedfortrædere

Den udelukkede fodboldpræsidents venner har kontrol med både UEFA og FIFA

Platini sammen med Villar Llona. En af kammeraterne. Foto: AP
Platini sammen med Villar Llona. En af kammeraterne. Foto: AP

ATHEN (EKSTRA BLADET): Dengang Michel Platini som UEFA-præsident var kongen af europæisk fodbold, var hans nærmeste medarbejdere UEFA’s daværende generalsekretær Gianni Infantino og den daværende vicegeneralsekretær Theodore Theodoridis. En anden nær allieret var den spanske sølvræv Ángel Villar Llona, som er vicepræsident i både UEFA og FIFA.

I dag er Michel Platini udelukket fra al fodbold i fire år, men det betyder ikke, at hans magtbase er elimineret. Tværtimod. Gianni Infantino er i dag præsident for FIFA, en stol han nødtvungent måtte tage, fordi Platini var blevet forhindret af en korruptionssag.

Platini blev dømt for i 2011 at have modtaget 13 millioner kroner fra Sepp Blatter. Penge, der ligner betaling for Platinis stemme, da Blatter havde brug for støtte til at blive genvalgt som præsident for FIFA.

Men franskmanden fastholder sin uskyld, og det samme gør hans nærmeste allierede, der på trods af udelukkelsen gør alt for at holde ham så tæt på magten som muligt.

INFANTINO har ikke lagt skjul på, at han hellere havde set Platini som FIFA-præsident, men nu holder han altså stolen varm, indtil Platinis karantæne er udløbet. Kun hvis schweizisk politi rejser en egentlig straffesag mod Platini, kan hans drømme om et comeback til magten blive knust.

Og at Platinis gamle venner ikke har glemt ham, fik vi et strålende eksempel på ved UEFA’s kongres i onsdags i Athen.

Som nævnt er Platini udelukket fra alle fodboldaktiviteter, herunder også kongresser i de internationale forbund. Men se om det ikke lykkedes for Infantino og Villar Llona i fællesskab at overbevise formanden for FIFA’s etiske komité, den tyske højesteretsdommer Hans-Joachim Eckert, om, at Platini alligevel skulle have lov til at tale på UEFA’s kongres.

Artiklen fortsætter under billedet

Selv om han var udelukket fra EM i sommer i Frankrig fik Platini alligevel på storskærmen en hilsen fra sine nære venner. Foto: AP
Selv om han var udelukket fra EM i sommer i Frankrig fik Platini alligevel på storskærmen en hilsen fra sine nære venner. Foto: AP
 

DOMMER ECKERT dansede efter Sepp Blatters pibe, dengang den lille schweizer var herren i huset på FIFA-Strasse i Zürich. Således formåede Eckert at få den amerikanske undersøger Michael Garcia til at trække sig, da denne ville gå længere i sine undersøgelser af korruptionsanklagerne i forbindelse med Ruslands VM i 2018 og Qatars i 2022. Længere end Blatter brød sig om.

Nu er det Infantino, der kaster kødben til den tyske dommer, og sørme om han ikke af humanitære årsager lod Platini få adgang til kongressen, hvor han blev modtaget med et varmt bifald. Et rødt kort er altså ikke så rødt, at det gør noget, når det handler om de nærmeste kammerater.

SIDEN INFANTINO blev valgt som præsident for FIFA, har posten som generalsekretær i UEFA stået ledig. Theodoridis har virket som fungerende generalsekretær, ligesom Villiar Llona har haft tjansen som fungerende præsident.

Da UEFA i onsdags valgte den 48-årige slovener Aleksander Ceferin som ny præsident, var forventningen, at han ville hente friske folk ind på de centrale poster i UEFA. Men her blev vi snydt. På eksekutivkomitémødet i torsdags blev Theodoridis udnævnt til ny generalsekretær.

GRÆKEREN ER mest kendt for sammen med Platini og Infantino at have forhindret, at den græske storklub Olympiakos er blevet sortlistet fra de europæiske klubturneringer.

Den græske storklubs ejer Evangelos Marinakis er anklaget for siden 2011 at have ledet en regulær fodboldmafia i Grækenland. Anklagerne går på matchfixing, trusler og bombesprængninger. Olympiakos har vundet mesterskabet hvert år siden 2011.

Theodore Theodordis’ far har undervejs i affæren været vicepræsident i Olympiakos, og da unge Theodoridis for to år siden holdt barnedåb på øen Mykonos, fløj Platini til festlighederne i privatfly med klubejer Marinakis.

INGEN LEDERE i hverken FIFA eller UEFA har på noget tidspunkt lagt afstand til Platini.

Ingen har fordømt, at han har stukket 13 millioner kroner af fodboldens penge i lommen.

Tværtimod begræder de, at han ikke kan sidde med til højbords. Det mindste de så kan gøre er at fortsætte hans politik.

Det gør de så.

Den nye UEFA-præsident, Aleksander Ceferin, har allerede sagt, at det russiske VM i 2018 vil blive en succes.

Ingen problemer der med hverken doping, racisme eller hooliganisme. Og vi taler slet ikke om, at russerne undersøges for at have købt sig til slutrunden.

OG I GÅR fulgte Infantino trop.

På en etikkonference i FIFA’s eget hus, og det er ikke en joke, sagde Infantino, at han ikke kunne se nogen udfordringer med det russiske VM.

Som talt ud af munden på Platini, som tilbage i 2010 var aktiv i alle de lokumsaftaler, der sikrede Rusland VM i 2018 og Qatar slutrunden i 2022.

Platini regerer stadig, men nu via stedfortrædere.

Champions League er lagt i syltekrukke

DBU får tørre tæsk af UEFA

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+