Annonce:
Annonce:

Præsidentvalg ændrer intet: Derfor fortsætter FIFA i Blatter-sporet

Den nye FIFA-præsident Gianni Infantino fører samme politik og har de samme venner som sin forgænger

Infantino i sejrens stund. Fra i morgen venter virkeligheden på ham i FIFA's rådne kultur. Foto: AP
Infantino i sejrens stund. Fra i morgen venter virkeligheden på ham i FIFA's rådne kultur. Foto: AP
Annonce:

ZÜRICH (EKSTRA BLADET): I det sene efterår var FIFA’s nye præsident, den 45-årige advokat Gianni Infantino en tur i Sydamerika. Her mødte han en mand som ifølge de amerikanske myndigheder er en af FIFA’s værste gangstere.

En mand som i årevis har både accepteret og selv arrangeret bestikkelse og korruption for millioner af dollar. Navnet er Juan Angel Napout, og da møde fandt sted, var han vicepræsident i FIFA og præsident for det sydamerikansk fodboldforbund, Conmebol.

De to mødtes i det sene efterår i Conmebol’s hovedkvarter i Paraguay. Infantino var der, fordi han gerne ville være præsident for FIFA, og han havde brug for Conmebol’s ti stemmer.

Dem fik han på stedet. Ikke mindst fordi han fortalte en grådig Napout, at hver af de ti lande i det sydamerikanske fodboldfund frem til 2018 hver ville modtage 35 millioner kroner fra FIFA.

Annonce:

Hvis altså Infantino blev valgt. Oveni ville Conmebol få 275 millioner kroner til udvikling og hvert land syv millioner kroner til dækning af rejseudgifter.

Nu skal vi se, hvad FIFA-præsidenten tjener

NOGLE DAGE senere mødte jeg Infantino i København, hvor han ikke lagde skjul på, at han havde haft en rigtig god tur til Sydamerika. Han havde fået, hvad han var kommet efter.

Men han måtte af sted igen til Paraguay. For inden det blev jul, blev Napout taget af politiet i Schweiz og sendt til USA, hvor han 15. december i retten på Manhattan blev anklaget for bestikkelse og korruption. Han nægter sig skyldig, men sidder stadig fængslet.

Infantino fik også den nye ledelses støtte og opbakning. På de kanter tæller penge meget, og Conmebol’s historik fortæller, at den ene gangster har taget over efter den anden. Den viden havde Infantino også, inden han tog på på sin rejse.

Annonce:

Det er også derfor, han på mange måder minder om sin forgænger Sepp Blatter, som han i øvrigt søgte gode råd hos over en flaske vin ved juletid. Blatter tog ikke selv fodboldens penge, men han kunne umuligt have været uvidende om, at alle omkring ham gjorde. Uden at Blatter på noget tidspunkt har gjort anskrig eller beklaget sig. Blot han fik sine stemmer.

PÅ SAMME vis har Infantino heller ingen fine fornemmelser. Da han fredag i Hallenstadion i Zürich var blevet hyldet, holdt han en takketale, hvori han udtrykte sine varme følelser for Michel Platini. Og det er ikke første gang, det er sket. Og det selv om Platini har været med til at skandalisere fodbolden og FIFA ved at modtage en korruptionsagtig betaling på knap14 millioner kroner fra Sepp Blatter.

Infantino vandt med Blatters metoder

Der trænger til oprydning i FIFA. Selv om 41 FIFA-folk nu er anklaget og bag tremmer i den milliardstore korruptionssag som politiet i Schweiz i samarbejde med FBI har kørt siden maj sidste år, så er de langt fra i mål. Politiet er i færd med at undersøge mere end 100 mistænkelige konti med forbindelse til FIFA’s hovedkvarter på Zürichberg.

Annonce:

Er Infantino som FIFA’s nye præsident manden, der fra i morgen smøger ærmerne op og giver en hånd med i oprydningen? Man kan have sine tvivl.

Et af de mennesker, man kan undre sig over stadig er i FIFA, er Sunil Gulati fra USA, som sidder i FIFA’s eksekutivkomité. I mange år sad han i Concacaf og lukkede øjnene, mens de to storgangstere, Jack Warner og Chuck Blazer plyndrede pengekassen for millioner af dollar.

Da både Warner og Blazer var blevet afsløret og udrenset – dog ikke af økonomiprofessoren Gulati – rykkede en lige så stor gangster ind i 2012 og overtog præsidentposten i Concacaf og vicepræsidentposten i FIFA. Her fik han plads ved siden af Gulati.

DBU efter FIFA-skandaler: Vi har et medansvar

GANGSTEREN er Jeffrey Webb. Da han blev taget af politiet i maj sidste år, havde han stort set tømt Concacafs kasse. Blot to millioner dollar var der tilbage i et forbund, som dækker 35 FIFA-medlemslande i Nord- og Mellemamerika samt Caribien.

Annonce:

Webb er løsladt mod kaution. Han måtte aflevere 70 millioner kroner, 11 dyre ure, sin kones vielsesring, en Ferrari, en Range Rover og en Mercedes. Ting, han havde købt for fodboldens penge. Han har fået lov til at opholde sig i sin families palæ i Loganville, Georgia, mens han venter på at komme for retten.

Alle disse forbrydelser har fundet sted, mens den indiskfødte Sunil Gulati sad med ved bordet i Concacaf og i FIFA. Sådan en mand ville jeg holde ude i armslængde, hvis jeg var den nye præsident i FIFA med ambitioner om at rydde op i en rådden kultur.

Men sådan ser Infantino ikke på det. Når han overraskende vandt valget i fredags foran storfavoritten sheik Salman, skyldes det i høj grad Gulatis arbejde som kongemager. Gulati flyttede mange stemmer til Infantino, og der var da også varme omfavnelser mellem de to, da sejren var i hus.

GULATI er aldrig selv blevet fanget i at modtage korruption, men alligevel har han taget ved lære af Warner, Blazer og Webb. Noget for noget. Gulati vil have VM til USA i 2026.

Det skal være betalingen for at hjælpe Infantino til magten. I mine ører lyder det præcis som den måde, man handlede på i FIFA, da Sepp Blatter sad ved magten.

Annonce:

Som en journalist udtrykte det efter valget i fredags: Med FIFAntino fortsætter alt som før.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: