Putin bør stadig fratages VM

Der er stadig meget galt i Rusland, der i aften er vært for finalen i Confederations Cup, som ingen interesserer sig for

Sådan vil vi sikkert ogfså opleve Putin og Infantino i aften. Partnere i et beskidt spil
Sådan vil vi sikkert ogfså opleve Putin og Infantino i aften. Partnere i et beskidt spil

DET ER muligvis forbigået de flestes opmærksomhed, men Rusland har de seneste par uger været vært for et mini-VM, forløberen for den rigtige slutrunde næste år.

Confederations Cup kaldes turneringen, hvor Tyskland i aften møder Chile i finalen. Der vil vi formodentlig igen se en storsmilende russisk præsident i skikkelse af Vladimir Putin i selskab med en lige så storsmilende FIFA-præsident i skikkelse af Gianni Infantino.

Men spørgsmålet er, om de har så forfærdelig meget at glæde sig over? 

Hvis vi nu tager Confederations Cup først, så er der tale om en død sild. Der er ikke den store interesse for turneringen, og den mistede i den grad værdi, da Tyskland valgte at sende et B-hold til Rusland. 

Det er ganske vist et meget stærkt og charmerende B-hold, men dog uden de navne, som kan lokke ekstra mange folk til tv-skærmene.

Et gæt herfra er, at vi med finalen i dag oplever den sidste Confederations Cup. Jeg har i hvert fald svært ved at forestille mig, at turneringen, som består af otte hold, bliver spillet om fire år i juni-juli måned i over 40 graders varme i Qatar, som stadig ser ud til at blive vært for VM i 2022.

FBI efterforsker VM i Rusland

Som bekendt er VM-slutrunden i 2022 flyttet til vintermånederne netop på grund af de stegende temperatuer om sommeren i Qatar. Men man kan ikke på samme måde flytte Confederations Cup til årets sidste måneder, for der spilles de afgørende VM-kvalifikationskampe. Desuden vil de store lande i Europa ikke finde sig i, at ligaernes program bliver smadret to år i træk på grund af en turnering for landshold.

I ØVRIGT DRØMMER Gianni Infantino om at lave en større VM-turnering for klubhold. Den kan passende blive afløseren for Confederations Cup, som ingen alligevel går særligt meget op i. 

Måske lige bortset fra chilenerne, hvor selv lægerne på operationstuerne i Santiago levende fulgte med på tv-skærmene, da Chile var ude i den afgørende straffesparkskonkurrence mod de portugisiske europamestre.

NÅR FINALEN SENT i aften er overstået i Sankt Petersborg, og når vinderne har indkasseret de godt 26 millioner kroner for indsatsen, vil både Putin og Infantino fortælle, at det har været en fantastisk turnering, som lover rigtig godt for næste års VM-slutrunde, hvor 32 lande deltager.

Det beskidte spil om VM: Rusland var mindst egnet til at få VM

Men det bliver et langt år for de to præsidenter. Som Ekstra Bladet og norske Nettavisen har dokumenteret i den seneste uge, er Ruslands VM resultatet af en beskidt krig, hvor alle tricks er blevet taget i anvendelse. 

FIFA’S EGNE INSPEKTØRER var ikke i tvivl om, at blandt alle ansøgerne var Rusland mindst egnet til at afholde slutrunden. Alligevel vandt russerne, fordi Putin og FIFA’s daværende præsident Sepp Blatter ønskede, at det skulle være sådan. 

Der er og har altid været en speciel alliance mellem FIFA og Ruslands øverste politiske ledere, og det er med til at sætte dagsordenen i international fodbold. 

RUSLAND ER ET stort fodboldland, og var det alene udgangspunktet, ville det ikke være unaturligt at placere et VM i det store land mod øst. Men der er altså også nogle forhold, som skal være i orden for at blive VM-vært, og her kniber det for Putin og hans folk.

Hele det spil, der førte til, at russerne fik VM, lugter langt væk af korruption, og den russiske VM-komité har da også gjort alt for at slette sporene.

Artiklen fortsætter under billedet

Præsidenter bag skudsikkert glas. Foto: AP
Præsidenter bag skudsikkert glas. Foto: AP
 

Som sædvanlig har FIFA lukket øjnene, måske ud fra en betragtning om, at sådan er det jo. Sådan gør alle, sådan er kulturen bare i FIFA-land, og russerne er hverken værre eller bedre end andre.

DET ER DE. De er værre. Afsløringerne af at nordkoreanske slaver har trællet på stadionbyggerierne i Rusland er blot endnu et eksempel på, at forudsætningerne ikke er i orden. Der er store problemer med menneskerettighederne og med racisme, og i øvrigt burde det også vække bekymring, at Rusland stadig har gang i en eller anden form for væbnet konflikt med Ukraine.

HOLDER VI OS til det sportslige, ser det ud til, at der er alvorlige problemer med doping i russisk fodbold. Engelske Mail on Sunday og tyske ARD har de seneste uger afsløret, at det internationale dopingagentur, WADA, i øjeblikket undersøger 155 mistænkelige dopingprøver fra russiske fodboldspillere. 

Stort set hele det russiske hold fra VM i 2014 i Brasilien er under mistanke, men som altid afviser russerne alt, og Gianni Infantino virker ikke som en mand, der har tænkt sig at bidrage til efterforskningen. Men sådan er det, når det gælder Rusland. Så er FIFA’s ledere dikkende lammehaler.

Det får dog ikke kritikken til at forstumme. Med rette vil mange stadig kræve, at Rusland bør fratages VM-slutrunden

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.