Real Madrid har brudt musketered

Bakker op om klub-VM med 24 hold: Den spanske storklub har brudt den europæiske musketered

Real Madrid præsident Florentino Perez, Fifa præsident Gianni Infantino og TP Mazembe præsident Moise Katumbi har i al ubemærkethed dannet World Football Club Association (WFCA)
Real Madrid præsident Florentino Perez, Fifa præsident Gianni Infantino og TP Mazembe præsident Moise Katumbi har i al ubemærkethed dannet World Football Club Association (WFCA)

FOR EN uge siden ankom otte slipseklædte mænd fra seks forskellige verdensdele uden større bevågenhed til FIFA’s hovedkvarter i Zürich.

Blandt de otte var præsidenten for Real Madrid, Florentino Pérez, som mødte frem for at danne en ny organisation.

Samtidig skabte han splid i den europæiske fodboldfamilie, muligvis af frygt for at miste millioner af kroner i indtægter, når FIFA i 2021 i Kina søsætter det nye klub-VM med 24 hold.

DA FIFA’s præsident, Gianni Infantino, tidligere i år fortalte om sine tanker om det nye udvidede klub-VM, som skal afløse Confederations Cup, miniturneringen for landshold, mødte han voldsom modstand fra Europa. Herunder også fra Real Madrid.

Både UEFA og ECA, sammenslutningen af europæiske klubber, meddelte FIFA i kontante vendinger, at de er modstandere af et udvidet klub-VM i 2021. 

ECA, HVOR Real Madrids direktør, Pedro López Jiménez, er vicepræsident, skrev i marts til Infantino og bad ham om ikke at træffe en beslutning om klub-VM i 2021. Desuden meddelte ECA i brevet, at ingen af organisationens 232 klubber vil deltage i turneringen. Altså en reel boykot.

Hurtigt fik ECA opbakning fra UEFA, som mener, at de bedste spillere fra de største klubber er udsat for et alt for hårdt program. UEFA meddelte, at det er forbundets pligt at tage hensyn til spillernes helbred, og derfor havde UEFA’s medlemmer af FIFA’s bestemmende råd, enstemmigt stemt imod forslaget om et udvidet klub-VM allerede fra 2021. Men forgæves.

Artiklen fortsætter under billedet...

Infantino, som her hilser på den kinesiske præsident, Xi Jinping, har valgt at placere det nye Klub-VM i netop Kina.
Infantino, som her hilser på den kinesiske præsident, Xi Jinping, har valgt at placere det nye Klub-VM i netop Kina.
 

I EN udtalelse fra UEFA hedder det, at UEFA deler ECA’s opfattelse af, at den internationale kampkalender i 2021 ikke indeholder en realistisk mulighed for at afholde et klub-VM med 24 hold. Et VM, som ydermere skal spilles på et tidspunkt, i juni og juli, hvor spillerne skulle holde en tiltrængt sommerpause.

Men nu har Real Madrid altså brudt med den europæiske enighed. Det kan der være flere grunde til. En af dem kan sagtens være penge. Det er ingen hemmelighed, at FIFA samlet lokker med milliarder til de klubber, som får adgang til det nye klub-VM.

FIFA HAR har da også hele tiden ladet forstå, at de europæiske klubber nok skulle falde til patten, jo nærmere vi kommer 2021. Der er simpelthen for mange penge på bordet til at kunne sige nej.

Det er heller ingen hemmelighed, at modstanden fra UEFA skal ses som et forsøg på at beskytte UEFA’s eget guldæg, Champions League. Et nyt klub-VM kan både tage opmærksomhed og sponsorer fra Champions League.

MODSTANDEN fra ECA skal måske ses som et fælles forsøg på at malke guldkalven. Altså at holde FIFA hen indtil pengene bliver astronomiske.

Hos de største klubber er det næppe spillernes helbred, som er den største prioritet. I øvrigt har de store klubber så brede spillertrupper, at der er råd til pauser undervejs.

Det er økonomien, som vejer tungest, og det var vel også grunden til, at Florentino Pérez ganske diskret tog turen til FIFA-Strasse i Zürich, hvor han blev modtaget af en smilende Gianni Infantino. Det var en kæmpe sejr for FIFA-præsidenten.

MED SIG havde Florentino Pérez repræsentanter fra AC Milan, som også er medlem af ECA, Auckland City, New Zealand, Boca Juniors og River Plate, Argentina, Club America, Mexico, Guangzhou Evergrande, Kina og TP Mazembe, Congo.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her er de otte klubber bag den nye organisation. Selvfølgelig med Gianni Infantino i midten.
Her er de otte klubber bag den nye organisation. Selvfølgelig med Gianni Infantino i midten.
 

De otte klubber benyttede besøget til at danne en ny verdensorganisation, World Football Club Association, WFCA, som skal være FIFA’s partner i forbindelse med klub-VM i 2021. Florentino Pérez blev valgt som præsident, mens præsidenten for TP Mazembe, Moise Katimbi, blev valgt som vicepræsident.

NÅR MAN hører reaktionen fra Gianni Infantino, kan man få den tanke, at hele idéen med WFCA er hans idé. I hvert fald udtalte han, at det er hans vision, at 40-50 klubber fra forskellige steder i verden for fremtiden skal have muligheden for at kunne vinde VM for klubhold.

Det vil ganske vist kræve en økonomisk udligning af dimensioner, for i øjeblikket er de europæiske klubber hestehoveder foran den øvrige verden. Der er kun enkelte klubber i Sydamerika, som kan konkurrere.

NU ER der gået en uge siden mødet hos FIFA, og det er bemærkelsesværdigt, at bortset fra jublende udtalelser fra Infantino og Florentino Pérez, har der været fuldstændig tavshed i europæisk fodbold. Ingen lyd fra UEFA eller ECA.

Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til ECA, blandt andet for at høre om den brudte musketered, men vi har ikke fået svar.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Sådan kommer de til klub-VM

Selv om AC Milan har været med til at stifte den nye organisation, WFCA, er det ingen garanti for, at den italienske klub kommer med til det nye klub-VM i 2021.

Milan har ikke præsteret stort de seneste år, og for at komme med i 2021 kræver det, at klubben vinder Champions League eller Europa League senest i 2021. Og det er der ikke meget, der tyder på. Milan er mere en midterklub end en topklub i Serie A.

Hvis Milan alligevel kommer med til klub-VM i 2021, vil det i givet fald være betalingen fra FIFA for at bryde den europæiske boykot af den nye turnering. 

Real Madrid er som vinder af Champions League i 2018 garanteret en plads i det nye klub-VM. 

Spørgsmål om penge

Oprindeligt var Europa tildelt 12 pladser ved slutrunden, men det sagde UEFA nej til. 

Selv om ECA officielt fastholder boykotten, så stiller de europæiske klubber selvfølgelig op. Det er blot et spørgsmål om betaling, og i øvrigt vil et klub-VM uden europæisk deltagelse aldrig blive interessant for tilskuere og tv-seere.

De 24 hold bliver fordelt med otte til Europa, seks til Sydamerika, tre til Asien, tre til Afrika og tre til Nord– og Centralamerika. Den sidste plads skal findes i en playoffkamp mellem et hold fra Oceanien og det kinesiske mesterhold.

Begrænsninger

I udgangspunktet bliver de otte europæiske hold vinderne af Champions League og Europa League fra 2018 til 2021. 

Det er turneringer, som Spanien og England dominerer, men FIFA vil gerne have flere lande/klubber repræsenteret – læs Bayern München, Juventus og PSG – så der vil uden tvivl blive indført en grænse for, hvor mange klubber fra det samme land, som må deltage.

FIFA fedter for brutale Kina

Markant CL-udspil: Knytnæve til de store klubber

Danmark vil være vært for stor slutrunde

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind