Rige mænd på rov: Sådan vil sheikerne overtage FIFA

Platini ligner en færdig mand,og det baner vejen for den modbydelige sheik Salman fra Bahrain

Manden til venstre, sheik Salman fra Bahrain kan blive ham, der afløser Sepp Blatter, til højre i billedet, som ny præsident for FIFA. Foto: AP
Manden til venstre, sheik Salman fra Bahrain kan blive ham, der afløser Sepp Blatter, til højre i billedet, som ny præsident for FIFA. Foto: AP

DA MICHEL PLATINI for to måneder siden fortalte, at han stiller op til præsidentvalget i FIFA til februar, fik han straks støtte fra lederne af Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC.

Her residerer de to arabiske sheiker, Bahrain-sheiken Salman bin Al-Khalifa, præsident for AFC og vicepræsident i FIFA, samt sheik Al-Sabah fra Kuwait, som sidder i FIFA’s eksekutivkomite.

Det er to mænd, som de færreste vil være venner med, men i det spegede spil om magten i FIFA er der ikke plads til fine fornemmelser. Platini har indgået en pagt med sheikerne, men den ser ud til at lide en krank skæbne, thi Platini ligner en færdig mand.

Han er kandidaten uden noget program. Ingen aner, om han har tænkt sig at rydde op i det korruptionsbefængte FIFA, hvis han skulle gå hen og blive præsident.

På to måneder har han ikke evnet at indtage blot et enkelt ledigt standpunkt i forhold til det kaos, som hersker i fodboldens verdensforbund. Derfor er han også blevet kaldt en kopi af Blatter.

Se også: Derfor skal Platini ikke være præsident for FIFA

Platini virker som en mand helt uden handlekraft. Sidste fredag blev det afsløret, at han i 2011 havde fået knap 14 millioner kroner af Blatter for et stykke arbejde, han angivelig havde lavet for FIFA i årene fra 1999 til 2002. Afsløringen fik Platini til at gå i sort.

DET TOG ham fire dage at finde på en forklaring, som alligevel ikke var nogen forklaring. I stedet rejste den bunker af spørgsmål, som han stadig ikke har svaret på.

Var de små 14 millioner i virkeligheden bestikkelsespenge? Var det for at støtte Blatters genvalg i 2011? Var det for at løbe fra et løfte om at stemme på USA og i stedet støtte Qatars VM-drøm ved afstemningen i december 2010? Det er de store sprængfarlige spørgsmål, der svæver i luften, og som Platini ikke har formået at demontere.

Franskmandens troværdighed er stort set lig nul. Selv den normalt så kælne presse i Frankrig stiller sig nu kritisk over for Platini. De europæiske fodboldledere som velvilligt bakkede ham op, da han bekendtgjorde sit kandidatur, er begyndt at trække i land. Hos bookmakerne er Platini ikke længere den soleklare favorit.

Blatter afviser alle anklager om korruption og kører stadig butikken i Zürich. Foto: AP Jan Jensen - 1. okt. 2015 - kl. 14:52 Sådan styrer Blatter stadig FIFA

Den schweiziske statsanklager siger, at Platini befinder sig et sted mellem at være et vidne og være anklaget. Manden er tæt på at være færdig, og jo før han trækker sig, jo bedre vil det stille de europæiske fodboldledere. Det giver dem tid til at finde en ny og troværdig kandidat.

FRISTEN FOR at stille op til præsidentvalget udløber 26. oktober. Hvis europæerne ikke handler, ender det med, at sheikerne sætter sig på magten i FIFA.

Arabiske pressekilder har de seneste dage sendt signaler i retning af, at Sheik Salman overvejer at stille op, hvis Platini må opgive eller bliver udelukket.

Sheik Salman vil i givet fald få fuld støtte af sheik Al-Sabah, som måske er den mest indflydelsesrige mand i international idræt. Ud over sædet i FIFA’s eksekutivkomite har den 51-årige Al-Sabah store poster i IOC, og han var om nogen manden, der støbte kuglerne, da tyskeren Thomas Bach blev ny IOC-præsident.

I forvejen har Asien to kandidater til præsidentvalget i FIFA. Prins Ali fra Jordan, som tabte til Blatter i maj, stiller op igen, men han har ikke støtte fra hverken Asien eller Europa. Det ligner en umulig opgave.

Se også: FIFA's sponsorer vil have Blatter ud nu

Milliardæren Chung Mong-joon fra Sydkorea har også meldt sig, men han er i øjeblikket ved at blive efterforsket af FIFA’s etiske komité.

Sydkoreaneren er anklaget for i 2010 at have have bestukket Haiti og Pakistan i et forsøg på at samle opbakning til Sydkoreas ønske om at afholde VM i 2022. Chung Mong-joon risikerer allerede i den kommende uge at blive slettet af kandidatlisten. I øvrigt har han heller ikke opbakning fra ret mange lande i AFC.

DERFOR ER banen klar til sheik Salman fra Bahrain. Sammen med sheik Al-Sabah har han både penge og magt til at sikre opbakning fra en lang række lande i Asien, Oceanien og Afrika.

De to sheiker har været blandt Sepp Blatters varmeste støtter, og især har sheik Salman gjort sig bemærket som en arg modstander af alle tiltag til reformer i FIFA. Han kører også AFC som et diktatur, og i den store offentlighed gjorde han sig bemærket under Det Arabiske Forår.

Flere af Bahrains landsholdsspillere deltog i demonstrationerne. Sheik Salman var efterfølgende med til at pege dem ud på forskellige videooptagelser. Spillerne blev arresteret, og flere af dem blev udsat for tortur.

SÅDAN EN mand må ikke blive præsident for FIFA, men desværre er det en mulighed.

Fakta om FIFA-gate

December 2010: På en og samme dag beslutter FIFA’s eksekutivkomite at tildele Rusland VM i 2018 og Qatar i 2022. Det skete kun få dage efter, at BBC havde afsløret at tre medlemmer af eksekutivkomiteen, Nicolas Leoz, Issa Hayatou og Ricardo Teixeira havde modtaget bestikkelse tilbage i 90’erne

Februar 2011: Eksekutivmedlemmerne Amos Adamu og Reynald Temarii bliver udelukket fra al fodbold i tre år. De blev afsløret som korrupte af Sunday Times.

Maj 2011: FIFA suspenderer præsidentkandidaten Mohamed Bin Hammam fra Qatar på grund af anklager om bestikkelse og korruption. Samtidig indleder FIFA en undersøgelse af vicepræsidenten Jack Warner fra Trinidad Tobago.

Maj 2011: Qatar afviser alle anklager om at have købt sig til VM 2022. Sheikerne siger, de er blevet trukket gennem mudderet helt uden grund.

Juni 2011: Bin Hammam udelukkes fra al fodbold på livstid. Jack Warner trækker sig fra FIFA, inden undersøgelsen er færdig.

Juli 2012: FIFA kan ikke længere sidde anklagerne om korruption overhørigt. Den tidligere statsanklager i New York, Michael Garcia, bliver ansat til at efterforske tildelingen af VM-slutrunderne til Rusland og Qatar.

Juni 2014: Sunday Times fortæller, at avisen har modtaget tusindvis af dokumenter, som beviser, at Bin Hammam har købt VM-slutrunden i 2022 til Qatar.

September 2014: Garcia færdiggør sin 430 sider lange rapport om korruptionsanklagerne. Rapporten sendes til FIFA.

November 2014: FIFA’s egen dommer, Hans-Joachim Eckert, offentliggør et 42 sider langt resume af Garcias rapport. Dommeren når frem til, at Rusland og Qatar kun i mindre tilfælde har forbrudt sig mod de etiske regler. De kan beholde deres slutrunder.

November 2014: Garcia kalder Eckerts resume for fordrejet og ufuldstændigt og appellerer dommerens konklusioner.

December 2014: Garcia taber sin appelsag og trækker sig øjeblikkeligt som FIFA’s efterforsker. Han siger ved samme lejlighed, at FIFA lider under manglende lederskab, og at han ikke alene kan ændre kulturen i fodboldens verdensforbund.

December 2014: FIFA’s eksekutivkomite fortæller, at de vil offentliggøre en større del af Garcias rapport. Det er stadig ikke sket.

Maj 2015: FBI rejser tiltale mod 14 personer - herunder ni ledende FIFA-folk for omfattende svindel og korruption. Syv FIFA-officials blev 27. maj anholdt i Zürich.

De anholdte personer er tiltalt for at have modtaget mere end en milliard kroner i bestikkelse.

De syv anholdte i Schweiz er:

1) Jeffrey Webb, Cayman Islands. Vicepræsident i FIFA.

2) Eugenio Figueredo, Uruguay. Tidligere præsident for Uruguays fodboldforbund og tidligere CONMEBOL-præsident.

3) Eduardo Li, Costa Rica. Medlem af FIFA's eksekutivkomite.

4) Julio Rocha, Nicaragua. Udviklingsofficer i FIFA og tidligere præsident for det centralamerikanske fodboldforbund.

5) Costas Takkas, Cayman Islands. Attaché for CONCACAF's præsident.

6) Rafael Esquivel, Venezuela. Præsident for Venezuelas fodboldforbund og eksekutivmedlem i CONMEBOL.

7) José Maria Marin, Brasilien. Tidligere præsident for det brasilianske fodboldforbund og tidligere guvernør i São Paulo.

Nicolás Leoz, Paraguay, tidligere medlem af FIFA’s eksekutivkomite og Jack Warner, Trinidad Tobago, tidligere vicepræsident i FIFA er også tiltalt i sagen.

Maj 2015: De schweiziske myndigheder indleder en undersøgelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskaberne til Rusland og Qatar. FIFA's hovedkvarter endevendes for elektronisk data og dokumenter.

Maj 2015: Sepp Blatter genvælges som præsident for FIFA. Han slår prins Ali fra Jordan ved afstemningen.

Juni 2015: Sepp Blatter indkalder til pressemøde og meddeler, at han stiller sit mandat til rådighed på en ekstraordinær kongres 26. februar næste år.

Juli 2015: FIFA’s eksekutivkomite nedsætter en reformkomite, som skal ledes af den 77-årige schweiziske advokat, Francois Carrard.

August 2014: Den schweiziske statsanklager meddeler, at han har modtaget 103 rapporter om mistænkelige pengeoverførsler med relation til tildelingen af VM til henholdsvis Rusland og Qatar.

September 2015: Generalsekretær i FIFA, Jérôme Valcke, bliver suspenderet. Han bliver undersøgt af FIFA's etiske komité for en række forhold - senest beskyldningen om, at han har været med til at arrangere salg af VM-billetter til overpris mod selv at få del i profitten.

September 2015: Den schweiziske statsanklager rejser sag mod Sepp Blatter for at have handlet illoyalt over for FIFA. Han har solgt tv-rettigheder langt under markedsprisen til sin tidligere vicepræsident Jack Warner. Desuden har han i 2011 udbetalt knap 14 millioner til Michel Platini for arbejde, som Platini angiveligt udførte for FIFA fra 1999 til 2002.

September 2015: Platini afhøres og betragtes af statsanklageren som en person, der svæver mellem at være vidne og være anklaget.

Oktober 2015: Fire af FIFA's hovedsponsorer, Coca-Cola, McDonald, Visa og Budweiser opfordrer på én og samme dag Sepp Blatter til at trække sig straks. Gennem sin amerikanske advokat afviser Blatter ønsket.

FIFA's juridiske kammer suspenderer præsident Sepp Blatter, UEFA-præsident Michel Platini og FIFA-generalsekretær Jerome Valcke i 90 dage. Præsidentkandidaten Chung Mong-joon fra Sydkorea udelukkes i seks år fra al fodbold.  

24 kommentarer
Vis kommentarer