'Ro på, det var ikke dommernes skyld'

Det var ikke dommernes skyld, at Tønder løb med den samlede sejr i det vildeste håndboldrama på dansk jord i år

Ekstra Bladets sportskommentator Jan Jensen forklarer hvorfor Nordsjælland selv var skyld i at Tønder løb med pladsen i håndboldligaen.

REAKTIONEN fra Ian Marko Fog sagde det hele. Med iturevet trøje, med tårer i øjnene og desparation i blikket var han selve indbegrebet af det drama, han netop havde genemlevet. Og tabt.

Nordsjælland er ikke længere i den bedste håndboldrække. Men forhåbentligt fortsætter Ian Marko Fog som holdets træner. For han har ilden i sig sig, og der er talent i truppen, som blot endnu er ung og urutineret.

Og netop det sidste kostede i den helt vanvittige afslutning mod Tønder, der nu for første gang i klubbens historie skal spille i vores bedste række.

MANGE HAR været ude på de sociale medier for at stille spørgsmålstegn ved, om det var korrekt, at dommerne dømte nøl mod Nordsjællland med blot fem sekunder tilbage af kampen. Nu hvor blodet er faldet til ro igen, tror jeg de fleste vil erkende, at dommerne dømte efter regelsættet.

Ian Marko Fog er så bitter over, at Nordsjælland Håndbold ikke er at finde i den bedste danske håndboldrække næste år (Arkivfoto: Rasmus Terkelsen) Håndbold Knust træner totalt knækket efter sindssygt drama

Inden for det sidste minut kan der dømmes nøl over alt på banen, også uden at dommeren har haft hånden oppe. Faktisk kan der dømmes nøl efter blot få sekunder hvis spilleren blot bliver stående med bolden.

Nordsjælland lavede to fejl inden for 15 sekunder. Først driblede en spiller baglæns på banen, hvorefter han afleverede til målmanden, der blot kastede bolden så langt væk som muligt. Straffen faldt prompte i form af en udvisning og straffe. Havde Nordsjælland i stedet spillet bolden fremad, ville de næppe have givet dommerne mulighed for at dømme nøl.

AT DET så måske ikke ville være alle dommere, der havde haft modet til at dømme for nøl i den fortættede stemning er en anden diskussion. Men man kan dårligt bebrejde dommerne fra mandagens gyser, at de dømmer efter et regelsæt, som faktisk burde være kendt af alle i dansk håndbold.

Vi havde sidst diskussionen om reglen ved kvindernes VM i december i Danmark. IHF opererer dog kun med en 30 sekunders regel, mens vi herhjemme taler om det sidste minut.

Tønder i bunkejubel efter dramaet mod Nordsjælland. Foto: Polfoto
Tønder i bunkejubel efter dramaet mod Nordsjælland. Foto: Polfoto
 

Mikkel Hansen og Bo Spellerberg var blandt mange, der undrede sig over den vilde afgørelse i nedrykningskampen (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Forrykt nedrykningsdrama: Stjernerne fatter det ikke

I øvrigt er der næppe tvivl om, at rigtig mange i dansk håndbold har ondt af Nordsjælland, som med et spinkelt budget har leveret en rigtig god sæson. Men holdet har været ramt af voldsomme skader og har tabt en del kampe med blot en enkelt mål.

En anden grund til at man kan ærgre sig over, at netop Nordsjælland skal forlade den bedste række er selvfølgelig, at vi nu får en håndboldliga uden en eneste klub øst for Storebælt. KIF Kolding København med forstæder er nu det eneste hold, der med mellemrum optræder med hjemmebane i en Københavns arena.

MEN DET skal nu ikke tage noget fra Tønder, som overraskende for mange nu får debut i den bedste række. Holdet har en solid hjemmebane, og der bliver knald på i det Syd- og Sønderjyske med lokalopgør mod KIF, Sønderjyske og Ribe Esbjerg.        

32 kommentarer
Vis kommentarer