Rusland er ude, men det er ikke nok

Russere får ikke lov til at deltage i atletik ved OL - man langt flere burde udelukkes 

SELV OM DET Internationale Atletikforbund, IAAF, har besluttet at fastholde udelukkelsen af Rusland fra al international atletik, og dermed også fra OL i Rio i august, er det langt fra ensbetydende med, at der nu er ryddet op i al svineriet.

Vi har stadig kun set en lille del af det omfattende dopingmisbrug, som desværre er en stor del af international idræt.

Og sport er også politik. Derfor vil sportspolitikere i de kommende dage gøre sig store anstrengelser for at russiske atletikudøvere alligevel får lov til at stille op ved legene i Brasilien.

ALLEREDE PÅ på IAAF-pressemødet fredag blev der åbnet for, at rene russere, som har trænet og levet uden for Rusland, kan få lov til at stille op ved internationale konkurrencer. Hvis de vel og mærke kan bevise, at de har gennemgået de nødvendige test.    

På tirsdag er der møde i Den Internationale Olympiske Komite, IOC, hvor præsidenten, Thomas Bach, vil gøre et ihærdigt forsøg på at finde en kattelem, der kan sikre at også rene og altså aldrig tidligere dømte russiske atletikudøvere fra Rusland kan få lov til at snige sig ind til legene. IOC har magten til at omstøde kendelserne fra IAAF.

DET ER EN kendt sag, at Thomas Bach har et meget nært forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin. Derfor vil Bach også gå langt for, at Putin ikke skal tabe ansigt, og for at legene ikke skal miste den indbyggede nationskonkurrence mellem øst og vest og i sær mellem USA og Rusland.

Men russerne har allerede tabt al troværdighed. Og egentlig burde det ikke kun være de russiske atletikudøvere, som bliver sendt ud i kulden. Det seneste års massive afsløringer af systematisk doping i russisk idræt burde udelukke alle russere fra OL. Også buffetatleterne med den russiske sportsminister Vitaly Mutko i spidsen.

Så sent som i denne uge blev der i en ny rapport fra Det Internationale dopingagentur, Wada, beskrevet hvordan russerne forhindrede internationale dopingkontrollanter i at teste landets eliteidrætsudøvere. Således oplevede kontrollanterne, at russiske sportsfolk havde henlagt deres træning til lukkede militærlejre, hvor ingen udefrakommende har adgang. 

KONTROLLANTERNE oplevede også, at der i stor stil blev løjet om, hvor atleterne opholdt sig. Den seneste rapport kommer oven i en række tv-dokumentarer, der har afsløret et omfattende statsstøttet dopingprogram i Rusland. 

Den nu afhoppede leder af det russiske dopinglaboratorium har fortalt, hvordan den russiske efterretningstjeneste ved Vinter-OL i Sochi i 2014 deltog i en aktion, hvor russiske guldvinderes positive dopingprøver blev skiftet ud med tidligere afgivne urinprøver.

Nye test af urinprøver fra legene i Beijing i 2008 og London i 2012 afslørede 22 positive prøver blandt russiske atleter. Heriblandt en lang række guldvindere.

MEN DER stopper det jo heller ikke. Hele systemet er råddent.

De tidligere ledere i IAAF er anklaget for at have modtaget bestikkelse for at lade russiske dopingsyndere slippe for straf.

Pilen peger også på den nuværende præsident for IAAF, engelske Lord Sebastian Coe, der vandt guld ved OL i Moskva i 1980. Det var de lege, som USA boykottede, og de historiske lege, hvor der ikke blev fundet en eneste positiv dopingprøve. Imponerende.

Torsdag aften viste engelske BBC i en dokumentarudsendelse, at Sebastian Coe i lang tid burde have været vidende om tilstandene i russisk atletik og om den korruption der foregik. Det afviser han selvfølgelig, men så er manden da også komplet uegnet til at varetage sit job.

SPORTSVERDENEN har brug for stærke ledere. Hvis de findes et sted derude, ville de sørge for, at russerne ikke fik lov til at stille op ved legene. Hverken i atletik eller i de øvrige discipliner. Rusland har svigtet på alle parametre i kampen mod doping. Igen og igen og igen.

Stærke ledere ville også sørge for, at IAAF fik en ny præsident. Sebastian Coe har alt for mange bånd til den tidligere korrupte ledelse med Lamine Diack i spidsen. Diack sad også i IOC, hvor der ligeledes er brug for en rask omgang hovedrengøring.

Der er en lang række dopingdømte russere, der ikke får lov til at deltage ved OL i Rio. Men det er langt fra nok.

Det er svært at tro på at Sebastian Coe, som her ses i forgrunden, er manden der kan rydde op i international atletik. Foto: AP Jan Jensen Vi kan leve uden russere i Rio

Lilya Shobukhova skulle, ifølge et af dokumenterne, betale betale 450.00 euro for at kunne stille op til OL i 2012 grundet en positiv dopingprøve. Denne viden havde IAAF-præsident, Sebastian Coe, fire måneder inden, at den russiske dopingskandale blev afsløret. (Foto: AP) OL 2016 BBC-program belaster atletikpræsident Sebastian Coe

Mutko er en belastning for international idræt. Foto. AP Jan Jensen Fjern ham dog: Russisk minister vader i dopingskandaler

25 kommentarer
Vis kommentarer