Sådan arbejder Blatters tæskehold

De grove metoder tages i brug frem mod præsidentvalget

Blatters tæskehold er gået i aktion. I baggrunden er det FIFA's kommunikationsdirektør, Walter de Gregorio og i forgrunden den pengeglade Peter Hargitay. (Foto: PR-foto)
Blatters tæskehold er gået i aktion. I baggrunden er det FIFA's kommunikationsdirektør, Walter de Gregorio og i forgrunden den pengeglade Peter Hargitay. (Foto: PR-foto)

MED KUN godt halvanden måned til præsidentvalget i FIFA er valgkampen ved at spidse til, og nu bliver de beskidte tricks taget i brug. De tre udfordrere, Prins Ali fra Jordan, Luis Figo fra Portugal og Michael van Praag fra Holland, har ellers opfordret til en åben dialog og en ærlig valgkamp. Alle tre har fremlagt omfangsrige programmer med mange nye og demokratiske tiltag.

Men den siddende præsident, 79-årige Sepp Blatter, har valgt at holde lav profil. Til gengæld har han sendt sit tæskehold på banen. Bøllerne er FIFA’s kommunikationsdirektør, Walter de Gregorio og Blatters personlige kommunikationsrådgiver, Peter Hargitay. De har fået til opgave at lukke kæften på FIFA’s hårdeste kritikere, og første offer lige før påske blev den australske kvinde Bonita Mersiades.

HUN ARBEJDEDE tidligere for det australske fodboldforbund, der tabte klart til Qatar i forsøget på at skaffe sig VM-slutrunden i 2022. Australierne havde ellers hyret netop Peter Hargitay som konsulent, men selv om han undervejs i en storstilet kampagne brugte millioner af de australske skatteborgeres penge, lykkedes det kun Australien at hente en enkelt stemme ved afstemningen i december 2010.

Siden er det kommet frem, at Peter Hargitay også arbejdede tæt sammen med Mohamed bin Hammam, som spillede en afgørende rolle i Qatars anstrengelser på at gafle VM-slutrunden. Bonita Mersiades blev aldrig bonkammerat med Peter Hargitay, og efter at VM-slaget var tabt, blev hun en af fodboldens få whistleblovere. Med et løfte om anonymitet fortalte hun om sine oplevelser til FIFA’s efterforsker, Michael Garcia. Det løfte holdt FIFA selvfølgelig ikke.

FIFA gjorde kvinder fortræd

Bonita Mersiades bliver angrebet af FIFA's tæskehold. (Foto: Privat)
Bonita Mersiades bliver angrebet af FIFA's tæskehold. (Foto: Privat)
 

ALLIGEVEL HAR HUN valgt at fortsætte sin kamp for et bedre FIFA og en sundere fodboldverden. Hun har deltaget i utallige paneldiskussioner, hvor kun konsekvent har holdt fast i, at FIFA er plaget af korruption. Hun har udvist mod, og 28. marts var hun inviteret i studiet til en direkte udsendelse hos det tyske tv-selskab ZDF. Som modpart var Walter de Gregerio med på et signal fra FIFA’s hovedkvarter i Zürich.

Efter VM-hvidvask: Efterforsker raser mod FIFA

Dagen før havde Gregorio optrådt sammen med Peter Hargitay ved en konference i Moskva, hvor de havde forklaret, hvordan FIFA tackler kritik og kritikere. Gregorio fik her sagt, at kritik fra en modstander kan være brugbar, hvis den er konstruktiv.

MEN DA ZDF  tændte for kameraerne, var Walter de Gregorio ikke i det konstruktive hjørne. Han var på krigsstien. FIFA’s tæskehold havde fundet en 23 år gammel sag frem. Tilbage i 1992 blev Bonita Mersiades rodet ind i en sag om manglende rejseafregning i det statslige selskab, hun arbejdede for. Sagen endte med, at hun blev idømt en bøde på 500 australske dollar, svarende til 2600 kroner. Walter Gregorio trak sagen frem i ZDF og forklarede, at man derfor ikke kunne have tillid til Bonita Mersiades.

Men dermed sluttede det ikke. Alle ser jo ikke tysk tv. Peter Hargitay har gode forbindelser til chefredaktør Paul Nicholson på det internationale fodboldsite Inside World Football. 30. marts rykkede Nicholson ud med en ordentlig bredside mod Bonita Mersiades. Her blev hele den 23 år gamle sag bredt ud i detaljer. Et tydeligt bestillingsarbejde. Sådan arbejder Inside World Football helst. Det skal jeg vende vende tilbage til.

– DU VED, at du er ved at afsløre rotterne, når du bliver angrebet af FIFA og deres venner, er svaret fra Bonita Mersiades.

– De mener ikke, jeg har ret til at kritisere FIFA på grund af en sag om rejseomkostninger fra 1992. Pengene blev betalt tilbage, og det troede jeg var enden på det. Men deres angreb stopper mig ikke. Jeg har ret til at advokere for FIFA-reformer. Jeg har ret til at fortælle om Australiens VM-bud. Og jeg har ret til, som australsk skatteyder, at spørge, hvad Peter Hargitay præcist lavede for de godt syv millioner kroner, vi betalte ham for blot at opnå en luset stemme.

Sådan kan prinsen vælte Blatter

SOM NÆVNT er Peter Hargitay tæt forbundet med Paul Nicholson på Inside World Football, som hører hjemme i Schweiz. Det er umiddelbart et underligt medie, der tilsyneladende lever uden annoncer og betalende brugere. Selv om Inside World Football hævder at være et uafhængigt medie fyldt med historier, man SKAL læse, er det nok en sandhed med modifikationer.

Jeg er i besiddelse af et fire sider langt brev, som Inside World Footballs chefredaktør, Paul Nicholson, har sendt til Qatars VM-arrangører. Nicholson tilbyder en daglig dækning af VM-forberedelserne frem mod 2022 garneret med større featureartikler, reportager og et månedligt interview med en af de sportslige ledere i ørkenstaten.

Alt sammen for den nette sum af 125.000 kroner om måneden. Jeg ved ikke, hvad de kalder det i Schweiz og Qatar, men i Danmark går det ikke under betegnelsen fri og uafhængig journalistik.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind