Sådan kan FIFA fifle med VM

Slutrunden i 2026 bliver et opgør mellem Marokko og USA/Canada/Mexico - hvis pengene bliver den afgørende faktor taber afrikanerne

Der er flest penge i et VM i USA. Det argument vægter meget i FIFA. Foto: AP
Der er flest penge i et VM i USA. Det argument vægter meget i FIFA. Foto: AP

KAN MAN forestille sig, at stærke kræfter i FIFA vil fifle med valget af VM-vært i 2026? Måske fordi FIFA’s præsident Gianni Infantino i 2016 lovede USA slutrunden, hvis amerikanerne støttede hans valg. Og USA støttede ham.

Jeg kan sagtens forestille mig situationen. Og som altid når det handler om FIFA, skal vi følge pengene.

SOM BEKENDT står valget af VM-vært i 2026 mellem Marokko og USA/Canada/Mexico.

Meget længe var det fælles amerikanske bud alene på banen, men i 11. time meldte Marokko sig, og lige siden har nordafrikanerne haft medvind. Først var det tidligere FIFA-præsident Sepp Blatter, der var ude at støtte Marokko, som har en ganske stærk fodboldkultur.

SÅLEDES VANDT klubholdet Wydad Casablanca i november den afrikanske Champions League, og Marokko er med ved VM i Rusland til sommer. Her formåede USA ikke at kvalificere sig.

Præsidenten for det Afrikanske Fodboldforbund, CAF, Ahmad Ahmad, har givet Marokko sin opbakning, og det ventes, at alle lande i Afrika vil gøre det samme. Også fra Asien ses der med sympati på Marokkos ansøgning, og hvis Rusland samler sine normale støtter i Europa bag Marokko, bliver det svært for den amerikanske alliance, der kalder sig United 2026.

DE EUROPÆISKE lande i Middelhavsområdet ventes også at gå med marokkanerne, og vi før set, at politikere kan udøve en vis indflydelse. Derfor var det bemærkelsesværdigt, at den tidligere franske præsident Francois Hollande i sidste uge sagde, at Frankrig støtter Marokko, som i hans optik har det bedste bud på VM i 2026.

Dagen efter fulgte præsidenten for det franske fodboldforbund Noel Le Graet op ved at sige, at Frankrig vil være en stærk støtte bag Marokkos VM-drøm.

Artiklen fortsætter under billedet

Marokko er klar til VM til sommer i Rusland. USA kvalificerede sig ikke. Foto: AP
Marokko er klar til VM til sommer i Rusland. USA kvalificerede sig ikke. Foto: AP
 

MEN HVAD gør FIFA, hvis Infantino nu har lovet, at USA skal have VM, og det så viser sig, at United 2026 risikerer at tabe til Marokko, når FIFA’s medlemslande skal stemme på kongressen i Moskva den 13. juni.

Godt spørgsmål. Den letteste løsning vil være at Marokko slet ikke deltager i afstemningen. Kan det lade sig gøre? Ja, det kan det sagtens.

EFTER DE kaotiske og korruptionsbefængte afstemninger i FIFA’s 24-mands store eksekutivkomite i december 2010, som endte med at Rusland fik VM i år og Qatar slutrunden i 2022, har organisationen ændret valgprocedure, således at det nu er kongressen, der i sidste ende træffer afgørelsen.

Men. Og der er altid et men. Eksekutivkomiteen, som nu har skiftet navn til FIFA’s Council, har stadig meget magt. I dagene inden kongressen i Moskva skal Council således godkende kandidaterne. Det sker på baggrund af en rapport fra en Task Force, som er nedsat af Council.

I Task Forcen, som består af fem medlemmer, finder vi to af Infantinos nærmeste medarbejdere, vicegeneralsekretærerne Zvonimir Boban og Marco Villiger. Sidstnævnte er den eneste, som er tilbage fra det gamle regime under Sepp Blatter. Når Villiger har overlevet, kan det skyldes, at han ved alt om alle.

VILLIGER og kompagni har fået til opgave at evaluere buddene fra United 2026 og Marokko. Der skal gives karakterer for stadionanlæg, træningsanlæg, infrastruktur, menneskerettigheder og ikke mindst økonomi. Hvor meget kan FIFA tjene på slutrunden?

Både Mexico og USA har før afholdt VM. Med stor succes. Og der er mange penge i at afholde VM i Nordamerika. 

AF DET materiale, United 2026 har sendt til FIFA’s medlemslande, fremgår det, at de kommercielle aktiviteter, tv-aftaler og et forventet rekordstort billetsalg vil betyde, at alle i FIFA-familien kan se frem til en sund og blomstrende, økonomisk fremtid.

Engelske medier har afsløret, at FIFA forventer en ekstra tv-bonus på to milliarder kroner fra de amerikanske tv-stationer, hvis slutrunden ender på de kanter.

PENGE BETYDER voldsomt meget i den verden, og hvis Task Forcen giver meget lave karakterer, kan FIFA Council vælge at dumpe en kandidat. For eksempel Marokko som derfor vil være ude af billedet, når kongressen 13. juni beslutter, hvem der skal have VM i 2026.

Det vil i givet fald ikke være første gang, at Marokko bliver forbigået. Landet har fire gange tidligere forgæves søgt om at arrangere VM. Senest tabte marokkanerne kampen om slutrunden i 2010, som gik til Sydafrika.

Grådige FIFA skaber tvivl om VM: Afslag på afslag

DBU-formand søger hjælp hos Amnesty International

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+