Sådan kan Rusland miste VM

Putin leder efter penge til sit store prestigeprojekt i 2018

Blatter underholder Putin og IOC's præsident Thomas Bach med størrelsen på sin seneste fangst. Foto: AP
Blatter underholder Putin og IOC's præsident Thomas Bach med størrelsen på sin seneste fangst. Foto: AP

MENS VERDEN nærmer sig en ny kold krig, forsøger Rusland desperat at finde penge til at afholde VM-slutrunden i 2018. En øvelse, som slet ikke er let, og som bør fremkalde angstens koldsved hos de ledende kræfter i verdensforbundet FIFA.

For kan man overhovedet afvikle en slutrunde i et land, som mere eller mindre er aktiv deltager i en krig i nabolandet Ukraine, en af værterne for EM-slutrunden i 2012?

SOM ALTID PÅ DE breddegrader spiller Ruslands præsident Vladimir Putin hovedrollen. Han sad med ved bordet i den hviderussiske hovedstad Minsk i forrige uge, hvor en aftale om våbenhvile i Østukraine blev indgået. Aftalen blev udlagt som en sejr for Putin, men våbenhvile blev der ikke.

Kampene fortsætter, og derfor bliver EU og Natolandene igen nødt til at stramme de i forvejen mange økonomiske sanktioner, som Rusland er blevet ramt af. Og sanktionerne virker. Putin har fået ondt i pengepungen, men han lovede i sidste måned sin personlige ven, FIFA’s præsident Sepp Blatter, at de økonomiske problemer ikke vil ramme VM-slutrunden.

DET ER DOG et udsagn, der skal tages med et gran salt. På blot et år er værdien af den russiske rubel halveret, og oliepriserne er faldet drastisk. Den russiske sportsminister Vitaly Mutko, der sidder ved siden af Blatter i FIFA’s eksekutivkomite, siger nok, at alt går efter planen, men det holder ikke stik i virkelighedens verden.

Rusland fastholder, at VM-slutrunden skal afvikles i 11 byer og på 12 stadioner. Moskva skal stille to arenaer til rådighed, mens de øvrige spillebyer er St. Petersborg, Sochi, Kazan, Saransk, Kaliningrad, Volgograd, Rostov, Nizhny Novgorod, Jekaterinburg og Samara. FIFA havde ellers tilbudt Rusland at spare penge ved at afvikle VM i færre byer, men her fornægtede den russiske stolthed sig ikke.

FORSLAGET BLEV afvist, men til gengæld er alle budgetter barberet med ti procent, og i Kaliningrad og Jekaterinburg er tilskuerkapaciteten reduceret fra 45.000 til 35.000. Det strider ganske vist mod FIFA’s regler. Men russerne får lang snor hos Blatter, der føler sig godt tilpas, når han er i Moskva, hvor han ud over Putin også hilser på landets førende Mafia-boss.Blatters russiske forbindelser

Blatters russiske forbindelser

Men krisen kradser. Det kan hverken Blatter eller Putin tale sig fra. Således fik Ruslands italienske landstræner, Fabio Capello, ikke udbetalt løn i mere end et halvt år. Først her i begyndelsen af februar fik han de 40 millioner kroner, som fodboldforbundet skyldte ham. Udbetalingen kunne kun lade sig gøre, fordi Ruslands rigeste mand og storaktionær i Arsenal, Alexander Usmanov trådte til med et lån. Stadig er der 23 andre ansatte i fodboldforbundet, som ikke har fået løn siden i sommer.

DEN ENGELSKE avis, The Independent, har berettet, at Putin har henvendt sig til Usmanov og til Chelseas russiske ejer, Roman Abramovich, for at få økonomisk støtte til VM-projektet. Samme mønster så vi i forbindelse med Vinter-OL i Sochi sidste år. Her trådte en række russiske oligarker til med økonomisk hjælp mod til gengæld at få en lang række privilegier.

KORRUPTION ER stadig en del af virkeligheden i Rusland, og det er en kendt sag, at mange oligarker i kredsen omkring Putin bruger banker i vesten til at hvidvaske deres penge. Hvis den amerikanske præsident Barack Obama og hans allierede i EU for alvor sætter ind også på dette felt, bliver den russiske økonomi lagt i ruiner. Og så hænger VM for alvor i en tynd tråd.

Hvad gør FIFA så ved det? Ingenting – ud over at lukke øjnene og håbe det bedste. Rusland er mistænkt for at have bestukket sig til VM slutrunden i 2018, men da FIFA’s undersøgere dukkede op i Moskva, var russerne kommet til at destruere al materialet fra ansøgningsrunden. Selv computerne var smadret. Det fik ingen konsekvenser. Blatter reagerede ikke så meget som med et løftet øjenbryn.

DA RUSLAND annekterede Krim-halvøen og fra den ene dag til den anden overførte tre klubber fra den ukrainske til den russiske liga, reagerede FIFA ikke med sanktioner.

VM er Putins syge blærerøvsprojekt

Det er en kendt sag, at mange af sportens ledere stædigt holder fast i, at man kan adskille sport og politik. Det er naivt. Hvis spændingerne mellem Rusland på den ene side og Ukraine og vesten på den anden fortsat eskalerer, hvis USA begynder at forsyne Ukraine med våben, og hvis sanktionerne mod Rusland yderligere forstærkes, så bliver FIFA nødt til at se sig om efter en anden VM-vært.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.