Sådan styrer Blatter stadig FIFA

Fodboldforbundets egne efterforskere gør stadig, som præsidenten ønsker det

Her lavede en komiker et spektakulært stunt og kastede med penge efter Blatter (Video: AP)

EN JURIDISK DOMMER fra den lille ø Guam i den vestlige del af Stillehavet er manden, der skal afgøre, om Sepp Blatter skal suspenderes som præsident for FIFA. Det kan lyde indviklet, men det er det sådan set ikke. 

Dommeren hedder Robert Torres, og han er uddannet på de bedste universiteter i USA, herunder Harvard. Udover at styre lov og orden i Guam har han også sæde i FIFA’s eget undersøgelseskammer, som ledes af schweizeren Cornel Borbely. Normalt ville det være Borbely som skulle efterforske Blatter, men da de begge har schweizisk pas, er der dømt inhabilitet.

DERFOR SKAL Borbely efterforske, om Michel Platini skal suspenderes, og manden fra Guam skal tage sig af Blatter.

Så langt er den seneste skandale i FIFA nået, efter schweizisk politi i fredags rejste sag mod Blatter. Blandt andet skulle præsidenten illoyalt over for FIFA have udbetalt knap 14 millioner kroner til Platini i 2011.

Blatter er blevet afhørt af politiet. Det samme er Platini, som den schweiziske statsanklager Michael Lauber kalder for en person, der svæver mellem at være vidne og være anklaget. Lauber vil ikke afvise, at han vil ransage UEFA’s kontorer, hvor Platini til dagligt holder til. Man kan roligt sige, at sædet brænder under både Blatter og Platini.

Se også: Derfor skal Platini ikke være præsident for FIFA

SEPP BLATTER  har meddelt, at han ikke vil trække sig før FIFA’s ekstraordinære kongres den 26. februar, hvor hans afløser skal vælges. Platini drømmer om at blive afløseren og hævder stædigt, at han ikke har gjort noget forkert.

Efterhånden hober sagerne sig dog op omkring Platini, som virker totalt uegnet til at blive fodboldens førstemand. Men det bliver det schweiziske politi i samarbejde med FBI, der kommer til at grave sandheden om Platini frem.

FOR FIFA’s EGNE efterforskere kan man ikke bruge til noget som helst. De gør stadig i vid udstrækning, som Blatter vil have det. I praksis betyder det, at FIFA holder hånden over de folk, som Blatter kan bruge i sit magtspil, mens hans modstandere hurtigt bliver økset. Først når politiet nagler nogle af hans kumpaner, drager FIFA selv konsekvensen.

Se også: Panik i FIFA: Blatter aflyser pressemøde

Vi fik et godt eksempel i denne uge, da FIFA’s dømmende kammer under ledelse af den tyske højesteretsdommer, Hans-Joachim Eckert, udelukkede FIFA’s tidligere vicepræsident, Jack Warner fra Trinidad Tobago fra al fodbold på livstid.

WARNER ER EN gennemført skidt person, som har raget til sig af fodboldens penge. Men samtidig var han i 15 år Blatters tro væbner. Jack Warner var præsident for CONCACAF, forbundet der dækker Nord- og Mellemamerika samt Caribien, og Warner havde kontrol over de stemmer, som Blatter havde brug for, når han skulle genvælges som FIFA-præsident.

Warner leverede stemmerne, og til gengæld tog han sig godt betalt i tv-kontrakter og billetter til VM-slutrunderne. Blatter blev i fredags anklaget for tilbage i 2005 at have solgt tv-rettighederne til VM i 2010 og 2014 til visning i Caribien til Jack Warner for 600.000 dollars, knap fire millioner kroner. Warner overførte rettighederne til sit eget selskab og videresolgte dem for et sted mellem 100 og 130 millioner kroner.

Se også: Alt for magten: Platinis seneste svinestreg

EFTER DEN kaotiske afstemning i FIFA’s eksekutivkomite i december 2012, hvor Rusland fik VM i 2018 og Qatar i 2022, blev der udefra rejst en storm af anklager om korruption mod de stemmeberettigede. Ikke mindst mod Jack Warner som havde været på turne hos de ansøgende lande for at høre, hvad de ville betale for hans stemme.

FIFA’s undersøgelseskammer blev i 2011 tvunget til at indlede en undersøgelse mod Warner, men han kom dem i forkøbet og trak sig selv. Det fik FIFA til at udsende en kvalmende meddelelse:

’FIFA’s eksekutivkomite, FIFA’s præsident og FIFA’s ledelse takker Mr. Warner for hans mangeårige arbejde for Caribien, for CONCACAF og for international fodbold og ønsker ham alt godt i fremtiden. Som en konsekvens af, at Mr Warner har trukket sig, er den etiske komites efterforskning af ham blevet lukket, og han vil bevare sin status som uskyldig.’

MEN NU, DA FBI har afsløret Warners mangeårige korrupte liv, har FIFA med fire et halvt års forsinkelse udelukket han for livstid. Så meget for FIFA’s eget juridiske system.

Derfor er det svært at tro, at dommeren fra Guam krummer et hår på Blatters hoved, eller at Cornel Borbely får afsløret, om de knap 14 millioner fra Blatter til Platini var bestikkelse, om det er korrekt, at Platini fik et Picasso-maleri af Putin for at stemme på Rusland som VM-vært i 2018, og om Platini fik økonomisk gevinst ud af at forråde USA og i stedet stemme på Qatar som vært for VM i 2022.

Og så har jeg slet ikke nævnt de gaver, som Platini fik ved VM i Brasilien sidste år, og som han har nægtet at levere tilbage, selv om værdien langt overstiger FIFA’s eget regulativ på området.

3 kommentarer
Vis kommentarer