Sandheden om 96 døde fodboldfans

Familierne til ofrene for Hillsborough har endelig opnået retfærdighed

Fodboldfans i alle aldre har stået sammen i kampen for retfærdighed. Her i skikkelse af en Everton og en Liverpool-fan. Foto: AP
Fodboldfans i alle aldre har stået sammen i kampen for retfærdighed. Her i skikkelse af en Everton og en Liverpool-fan. Foto: AP

DE TO BØRN er klædt i henholdsvis Everton og Liverpools farver. Normalt er de to klubber arvefjender, men her markeres der sammenhold. I respekt for ofrene efter Hillsborough-katastrofen for 27 år siden.

De to børns manifestation er fra 25-årsdagen. I mediernes arkiver er der tusinder af billeder fra lignende markeringer. Billeder af almindelige mennesker, som har søgt svar og retfærdighed. Børn af forældre som blev dræbt for 27 år siden. Forældre til børn som blev dræbt for 27 år siden.

I dag oplevede de endelig følelsen af at få ret. Liverpools fodboldfans, pårørende til de 96 som blev trampet og mast ihjel 15. april 1989 i en af fodboldhistoriens største og mest uheldssvangre katastrofer fik omsider ro i sindet.

LIVERPOOL SKULLE møde Nottingham Forest i en FA Cup-semifinale på neutral bane på Hillsborough i Sheffield. Liverpools 25.000 medrejsende fans havde fået den ene tribune stillet til rådighed, og allerede inden kampen var der tumult, fordi der ikke var nok åbne adgangsveje til stadion.

Hillsborough-tragedien: Her er dommen

Politiet var hurtigt ude med en melding om, at fansene selv var skyld i katastrofen der, udover 96 dødsfald, også talte 766 sårede. Myndighederne bakkede op om politiet og fortalte historier om, at det var fulde fans og fans uden billetter, der havde udløst massedrabene.

DE 96 OFRE var fra 10 til 67 år. Der var 37 teenagere imellem og 26 forældre. Lige siden har deres familier kæmpet for at få sandheden frem. Det har holdt hårdt.

Der udspillede sig forfærdelige scener til det, der skulle have været en fodboldens festdag. Foto: AP
Der udspillede sig forfærdelige scener til det, der skulle have været en fodboldens festdag. Foto: AP
 

Først i 2012 lykkedes det en uafhængig undersøgelsesgruppe at fremlægge en rapport, der påviste, at politiet havde dækket over egne fejl ved at forfalske dokumenter og ved at skyde skylden på sagesløse fans.

I DAG fastslog en jury omsider, at det var politiets fejl og manglende planlægning, der var en medvirkende årsag til, at så mange mennesker omkom. En del af ansvaret må politiet dele med arrangør-klubben Sheffield Wednesday, som burde have gjort mere for at sikre stadion.

Men hovedansvaret hviler på en politistyrke, som i 27 år har brugt ufatteligt meget energi på at hvidvaske sig selv. Alt for mange har troet blindt på politiet og alt for få i det etablerede England har villet lytte til ofrenes familier.

Liverpool-legender jubler over Hillsborough-dom

JULIE FALLON mistede sin bror, Andrew Sefton i blodbadet på Hillsborough. I dag havde hun svært ved at fatte, at hun stadig kan stå på benene efter 27 års kamp.

- Men vi har taget magten tilbage. Vi har vist vejen for andre som kæmper for sandhed og retfærdighed for almindelige mennesker.

Her kan du høre mere om tirsdagens dom

Hillsborough-tragedien

Det var politiets og ikke fansenes skyld, at Hillsborough-tragedien endte, som den gjorde, fastslår jury.

27 år efter tragedien på fodboldstadionet Hillsborough i Sheffield, hvor 96 Liverpool-fans mistede livet og 766 blev såret i optakten til FA Cup-semifinalen mod Nottingham Forest, har en jury slået fast, at politiet var skyld i katastrofen.

Samtidig bliver fansene frikendt for at have båret et ansvar for tragedien.

Her er en kronologisk gennemgang af sagen:

15. april 1989: 94 fodboldtilhængere bliver klemt ihjel af presset fra de bagvedstående i forbindelse med FA Cup-semifinalen mellem Liverpool og Nottingham Forest. Kampen bliver afblæst allerede efter seks minutters spil, men manges liv står på det tidspunkt ikke til at redde.

18. april 1989: 14-årige Lee Nicol dør efter at have ligget tre dage i respirator. Dermed er dødstallet oppe på 95.

August 1989: Den første rapport om katastrofen giver politiet skylden for ulykken, fordi man lukkede for mange fans ind og samtidig spærrede af for den tunnel, der førte ind til tilskuerafsnittene. Samtidig kritiseres politistyrken for at være for langsom til at reagere.

Januar 1990: Sikkerhedsreglerne for engelske stadions ændres. Inden for en årrække skal alle ståpladser og sidelinjehegn fjernes.

Marts 1993: Tony Bland tages ud af respiratoren og dør efter at have været uden for bevidsthed i fire år. Han bliver dermed ulykkens 96. og sidste offer.

Juni 1997: Indenrigsminister Jack Straw beordrer sagen genoptaget. Senere bliver politiets næstkommanderende, Bernard Murray, frikendt for uagtsomt manddrab, mens juryen ikke kan blive enige om politichef David Duckenfields eventuelle skyld, og han slipper for straf.

April 2009: I forbindelse med 20-års-dagen nedsætter regeringen det såkaldte Hillsborough Independent Panel, der skal forsøge at komme til bunds i, hvad der egentlig skete.

September 2012: Hillsborough Independent Panel fremlægger sin rapport, som blandt andet konkluderer, at politiet dækkede over egne fejl ved at forfalske dokumenter og skyde skylden på sagesløse fans. Ifølge rapporten kunne 41 liv have været sparet.

Oktober 2012: Den uafhængige politiklagemyndighed i England meddeler, at man vil undersøge, om nogen fra politiet har begået strafbare handlinger i forbindelse med ulykken og dens efterspil.

Marts 2014: En ny runde afhøringer i sagen påbegyndes.

Januar 2016: Juryen er færdig med granskning af beviser fra over 800 vidner.

6. april 2016: Juryen trækker sig tilbage for at tage endelig stilling til, om de 96 dødsfald skyldes en eller flere strafbare handlinger, der i dansk retsterminologi bedst kan oversættes med uagtsomt manddrab.

26. april: Juryen afsiger dommen, som lyder, at de 96 fans blev "unlawfully killed" - altså som følge af en strafbar handling begået af politiet, og fansene fritages samtidig for ansvar for tragedien. Det fører til jubel og glædestårer i og uden for retten, hvor familier til de dræbte er mødt frem.

Kilder: AFP/Ritzau

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.