Sandheden om Qatar-hykleriet: Derfor får terror-ballade ingen VM-konsekvens

Den lille ørkenstat er blevet isoleret af Saudi-Arabien og flere andre naboer, men hyklerne i FIFA gør ingenting, og der er stadig lang tid til 2022

Bag skudsikkert glas hilser Qatars emir på tilskuerne ved håndbold-VM i Doha i 2015. Nu drømmer han om fodbold-VM i 2022. foto: Lars Poulsen
Bag skudsikkert glas hilser Qatars emir på tilskuerne ved håndbold-VM i Doha i 2015. Nu drømmer han om fodbold-VM i 2022. foto: Lars Poulsen

KAN QATAR virkelig blive frataget VM-slutrunden i 2022? Spørgsmålet er blevet rejst i internationale fodboldkredse, efter at den lille ørkenstat i den forløbne uge er blevet boykottet af en lang række lande i regionen. Saudi-Arabien, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten har afbrudt de diplomatiske forbindelser, lukket luftrummet, spærret grænserne og udvist statsborgere fra Qatar.

Med andre ord er bissen skruet på. Den Saudi-Arabisk ledede koalition beskylder Qatar for at støtte terrorgrupper, for at blande sig i nabolandenes indre anliggender samt for at støtte bevægelser, som underminerer den politiske stabilitet i regionen. Det kan dog virke komisk, at netop Saudi-Arabien er ude med anklager om terrorstøtte, når man tænker på, at styret i Riyadh er blevet beskyldt for præcis det samme i årtier. 

HVIS SAUDI-ARABIEN havde tænkt sig at vinde international anerkendelse på grund af boykotten af Qatar, blev det i den grad sat over styr i torsdags. Her mødte det saudiske landshold på udebane Australien i en VM-kvalifikationskamp. Australien havde bedt om et minuts stilhed i respekt for ofrene for den seneste terror i London, hvor der var to australske ofre.

Saudi-Arabien stillede ikke op ved midtercirklen i respekt, men stod i stedet spredt rundt på deres egen banehalvdel. Det kaldes for et selvmål af dimensioner, og det hjalp kun lidt, at det saudiske fodboldforbund fredag var ude med en undskyldning.

FIFA indrømmer skandale: Udnyttede slavearbejdere

UGENS BEGIVENHDER ændrer dog ikke ved det essentielle i sagen. Qatar skulle aldrig havde haft VM-slutrunden. Og terrorvinklen er ikke af ny dato. Den var også kendt, da FIFA’s eksekutivkomite den 2. december 2010 besluttede at tildele Qatar VM i 2022. Derfor klinger det også hult, når præsidenten for det tyske fodboldforbund, Reinhard Grindel nu siger, at fodboldverdenen må blive enig om, at store turneringer ikke afvikles i lande, som støtter terror.

FIFA’s præsident Gianni Infantino har valgt at forholde sig tavs. Han har også det problem, at Qatar Airways er blevet en af FIFA’s hovedsponsorer. Og han kan godt bruge pengene. Men hykleri er ikke nyt i FIFA-regi. I 1978 blev VM afviklet i Argentina, samtidig med at militærjuntaen myrdede løs blandt civilbefolkningen.

Der er lang tid til 2022, og Qatar har før været på kant med sine naboer. Så med mindre at boykotten udvides til også at gælde nationer i den vestlige verden, er der ingen grund til at tro, at FIFA fjerner VM fra Qatar.

FOR QATARS 37-årige Emir, Tamin bin Hamad Al-Thani, ville det være et voldsomt prestigetab. Derfor holder han sig gode venner med store nationer som Tyskland, Frankrig og England. Det gør han ved at foretage enorme investeringer. Qatar ejer dele af VW-fabrikkerne i Tyskland, PSG i Frankrig og så har emiren flere gange sendt sin sin mor, sheika Mozah til London, hvor hun ofte bliver fotograferet med den engelske dronning.

Sheika Mozah har altid penge med, og hun har brugt en del på en af Englands dyreste boliger. Med udsigt til Regent Park i London råder sheikaen over et slot på 33.000 kvadratmeter. Pris, ca 1,2 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter under billedet

Sheika Mozah som anes bag Sepp Blatter har altid den store pung med, når hun shopper i London. Manden med VM-trofæet er Qatars tidligere emir og mozahs mand. Foto: AP
Sheika Mozah som anes bag Sepp Blatter har altid den store pung med, når hun shopper i London. Manden med VM-trofæet er Qatars tidligere emir og mozahs mand. Foto: AP
 

Men det er blot en lille del af familiens besiddelser i London. Al-Thani kan også sætte flueben ud for The Shard, Harrods, hele den olympiske landsby, bygningen som den amerikanske ambassade holder til i, en del af det netop terrorramte Camden Marked, halvdelen af verdens dyreste lejlighedskompleks i Hyde Park nummer et, samt mindre ejerandele af Londons børs, banker og stormagasiner.

HJEMME I Qatar har den amerikanske ambassade i Doha flere gange advaret om terrorfaren. Uden dog at sætte navn på den eller de grupperinger, som frygtes at kunne slå til i Qatar: Det er dog ingen hemmelighed, at både engelske og amerikanske myndigheder har talt et alvorsord med Qatars ledere på grund af landets tætte forhold til kendte terrororganisationer.

I rapporter fra Udenrigsministeriet i Washington er der sat navne på fremtrædende Qatar-sheiker, blandt andet den tidligere præsident for Qatars fodboldforbund, som økonomisk støtter Islamisk Stat og andre terrororganisationer. Man kan vælge at tro, at støtten gives i et forsøg på at holde Islamisk Stat væk fra Qatar, eller man kan få den tanke, at sheikerne og Islamisk Stat deler tankegods.

Den amerikanske ambassade i Doha råder amerikanske statsborgere til at holde sig væk fra arrangementer, hvor mange mennesker er samlet. Hvilket uvægerligt vil ske, hvis Qatar får lov til at beholde VM-slutrunden i 2022.

SELV HAR Islamisk Stat også blandet sig i debatten. Terrororganisationen skrev i 2014 et åbent brev til FIFA’s daværende præsident, Sepp Blatter. Heri hed det, at han godt kunne glemme alt om en VM-slutrunde i Qatar i 2022.

Til den tid vil Qatar være en del af kalifatet, og så vil fodbold være forbudt, hed det i brevet.

Artiklen fortsætter under billedet

Der kom et brev fra Islamisk Stat. Foto: AP
Der kom et brev fra Islamisk Stat. Foto: AP
 

Inden FIFA i december 2010 besluttede at tildele Qatar VM-slutrunden i 2022 var terroraspektet en del af beslutningsgrundlaget. 

I sikkerhedsrapporten, som komiteen havde at forholde sig til, stod sort på hvidt, at blandt ansøgerne var Qatar det land, hvor der var størst risiko for terroraktioner. 

Alligevel fik Qatar VM foran lande som USA, Australien, Japan og Sydkorea.

DER ER mange gode grunde til, at Qatar bør fratages værtsskabet i 2002. Blandt dem der vejer tungets er de slaveforhold, som migrantarbejderne i Qatar lever under. Op mod 2000 er døde siden december 2010, og mere end 4000 vil have mistet livet, inden den første kamp i givet fald bliver fløjtet i gang i 2022. 

Det er den største menneskelige skandale i fodboldens historie. En skamplet der vil forfølge FIFA ledere resten af deres dage.

Oven i kommer så frygten for terror. Og man skal være meget naiv, hvis man blot fejer den af bordet. 

VALGET AF Qatar kom bag på en hel fodboldverden, og ikke mindst på chileneren Harold Mayne-Nicholls, som på vegne af FIFA havde lavet sikkerhedsrapporten om ansøgerlandene. 

Han havde dumpet den lillebitte, men ufatteligt rige Golfstat.

Qatar var suverænt det dårligste bud blandt de lande, der søgte om VM i 2022.

- Det spørgsmål, jeg har stillet mig selv de sidste mange år, er, hvordan FIFA kunne lade Qatar byde på VM. De skulle aldrig have haft slutrunden. Det er 100 procent forkert. I øvrigt er det ikke noget fodboldland.

- Logistisk er det håbløst. Hovedstaden Doha er en lille by med mindre end en million indbyggere. 

Under VM vil der være dage, hvor der skal afvikles fire kampe i byen. Det betyder, at mere end 160.000 tilskuere skal flytte sig rundt blandt stadionerne, har Mayne-Nicholls tidligere sagt til Ekstra Bladet. 

Og det er jo et drømmescenarium for en terrorist.

FIFA-boss bankede kæresten og stjal dronningens vinglas

Ny chokerende VM-rapport: Slavearbejdere udnyttes groft

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri