Sheik og mafiaboss på vej: FIFA bliver endnu værre

Kan det blive værre i FIFA? Ja, det kan det tilsyneladende

Sheik Al-Sabah og hans våbendrager, Gafur Rakhimov, som anklages for at være en af verdens største heroinhandlere. Foto: Privat
Sheik Al-Sabah og hans våbendrager, Gafur Rakhimov, som anklages for at være en af verdens største heroinhandlere. Foto: Privat

FIFA’s elendige omdømme lider kun yderligere skade, når den 79-årige Sepp Blatter bliver genvalgt som præsident på fodboldforbundets kongres den 29. maj i Zürich. Men kan det da overhovedet blive værre, vil nogen sikkert spørge. Ja, det kan det.

For ved samme lejlighed skiftes der ud i FIFA’s magtfulde 25 mands store eksekutivkomite. Ind kommer som nyt medlem en af verdens mest magtfulde sportspolitikere, en sheik fra Kuwait, som de amerikanske myndigheder har betegnet som korrupt.

Og det bliver værre endnu. En af sheikens nærmeste allierede i sportens verden, er i følge FBI og USA’s skatteministerium, samtidig boss i en af verdens største mafiaorganisationer, ’Brothers Circle’ med speciale i heroinsmugling til det europæiske marked.

Sheiken er den 51-årige Ahmed Al-Sabah fra Kuwaits regerende familie. Al-Sabah har tidligere været leder af OPEC og har bestridt en lang række ministerposter. Men det er spillet i sportens verden, der har hans store interesse. Han er uden tvivl en af de mest magtfulde mænd i international idræt. Han var kongemageren, da tyskeren Thomas Bach i september 2013 blev valgt som præsident for Den internationale Olympiske komite, IOC.

Her sidder Al-Sabah også selv, og han forvalter IOC’s solidaritetsfond, en pengekasse der råder over næsten fire milliarder kroner. Også i den verden er penge lig med magt, og milliarderne skal fordeles mellem IOC’s 205 medlemslande over de kommende år.

Al-Sabah, Ilham Aliyev, Thomas Bach, Sepp Blatter og Marius Vizer er magtens mænd i sportens verden (Foto: EB) Jan Jensen Her er sportens fem mest magtfulde mænd

Sheikens far skabte Den Asiatiske Olympiske komite, OCA, i 1981. Da faren blev dræbt i forsvaret af Emirens palads i 1990, hvor Irak invaderede Kuwait, arvede Al-Sabah præsidentposten i OCA og sædet i IOC.

Han er desuden præsident for Det Asiatiske Håndboldforbund og vicepræsident i Det Internationale Håndboldforbund, IHF. Nu er turen kommet til FIFA. Det asiatiske fodboldforbund, AFC, har kongres i slutningen af måneden i Bahrain. Her skal der vælges tre medlemmer til FIFA’s eksekutivkomite. Syv kandidater har meldt sig, men der hersker næppe tvivl om, at Al-Sabah tager en af pladserne. Når det sker, vil han samtidig melde sig blandt favoritterne til at tage over, når Sepp Blatter som forventet træder tilbage som præsident for FIFA i 2019.

Tyske Thomas Bach (tv) blev i september i Buenos Aires valgt som ny præsident for IOC. Første mand til at lykønske var selvfølgelig sheiken, der havde stået for hans kampagne. (Foto: Getty Images) Sport og Spil Magtens mænd 1: Kongemageren

Det kan godt give kuldegysninger. Sheik Al-Sabah forsvarer hidsigt slavestaten Qatars ret til at afholde fodbold-VM i 2022. Også selv om engelske medier har afsløret, hvordan ledende FIFA-folk blev bestukket inden afstemningen. Al-Sabah møder kritikerne på følgende facon:

– Sammen med Qatar vil vi modstå alle disse racistiske angreb.

Sådan man man jo også afspore debatten. Sheiken er selv flere gange blevet beskyldt for at benytte sig af brune kuverter. I 2008 sendte den amerikanske ambassadør en rapport hjem til Washington, hvori det hedder, at sheik Al-Sabah generelt opfattes som værende korrupt. Han bliver også kaldt dygtig og ambitiøs, og det fremhæves, at han synes at være det eneste medlem af den regerende familie, der har viljen og kapaciteten til at overtage tronen.

I 1999 fik sheik Al-Sabah en ny højrehånd som vicepræsident i OCA. Gafur Rakhimov fra Usbekistan var en ledende figur i international amatørboksning, og nu tog han et seriøst skridt op ad stigen.

Sheik Al-Sabah i midten med Gafur Rakhimov ved sin højre hånd. Foto: Privat
Sheik Al-Sabah i midten med Gafur Rakhimov ved sin højre hånd. Foto: Privat
 

Det selv om det amerikanske forbundspoliti, FBI, allerede i 1995 havde åbnet en sag mod Rakhimov. Her blev han sat i forbindelse med russiske mafiabosser og koblet til handel med heroin på det europæiske marked.

Tre år senere blev han spottet af politiet i Paris. Rakhimov var i selskab med prins Jean fra Luxembourg, en yngre bror til prins Henri af Luxembourg som på det tidspunkt var ved at overtage familiens sæde i IOC. Fra Paris fortsatte Rakhimov til Lausanne i Schweiz, hvor han var gæst hos IOC’s daværende præsident, den gamle spanske fascist, Juan Antonio Samaranch. Da Rakhimov ville tilbage til Frankrig, blev han afvist af politiet, som sendte ham hjem til Tasjkent.

Rakhimov besøgte besøgte i 1999 den daværende IOC-præsident, Juan Antonio Samaranch i Lausanne. Foto: Privat
Rakhimov besøgte besøgte i 1999 den daværende IOC-præsident, Juan Antonio Samaranch i Lausanne. Foto: Privat
 

Rakhimov blev nægtet visum til legene i Sydney i 2000 på grund af anklagerne om mafiavirksomhed. Det forstyrrede dog ikke præsidenten for OCA, sheik Al-Sabah. Han blev heller ikke bekymret, da Rakhimov i 2012 igen skabte overskrifter. På foranledning af præsident Barack Obama indefrøs de amerikanske skattemyndigheder usbekerens konti og anklagede ham for at være en af verdens største heroinsmuglere og leder af Brothers Circle.

Det er et forbrydersyndikat, som sammenlignes med Camorraen i Italien. Brothers Circle opererer i Sydøstasien og i landene omkring Den Persiske Golf. Aktiviteten er i sær stor i Kirgisistan, Usbekistan, Rusland og De Forenede Arabiske Emirater. En stor del af heroinen ender i Europa.

Englands tidligere ambassadør i Usbekistan, Craig Murray, sagde i januar sidste år til den amerikanske tv-station, ABC, at Rakhimov er en af de fire-fem største heroinhandlere i verden.

– Han er absolut en meget indflydelsesrig og farlig gangster, sagde Murray.

Ambassadørens udtalelse faldt i forbindelse med de Olympiske Vinterlege i den russiske Sortehavsby, Sochi.

I indslaget i ABC-TV blev Rakhimov fra flere sider anklaget for at have bestukket en række IOC-medlemmer med tasker fyldt med penge for at stemme på Sochi.

Jaques Rogge til venstre var IOC-præsident frem til 2013. Han nåede også at hilse på Rakhimov. Foto: Privat
Jaques Rogge til venstre var IOC-præsident frem til 2013. Han nåede også at hilse på Rakhimov. Foto: Privat
 

Umiddelbart efter at IOC ved en afstemning i 2007 havde tildelt Sochi legene, takkede præsidenten for Den russiske Olympiske komite offentligt Rakhimov for at have arbejdet hårdt for at skaffe opbakning fra en række asiatiske lande. Uden de stemmer ville det have været svært for Sochi at vinde afstemningen.

Via en talsmand bekræftede Rakhimov over for ABC, at han havde hjulpet Rusland med at sikre stemmer gennem sine gode kontakter i olympiske kredse. Men han afviste at have bestukket dem.

Både Rakhimov og sheik Al-Sabah har gode kontakter til styret i Kreml, og sheiken støttede da også varmt Putins vinterlege i Sochi.

Et halvt år efter Sochi udarbejdede de amerikanske skattemyndigheder en ny rapport om Rakhimov. Her blev han igen anklaget for at være en magtfuld mafialeder og en af verdens største heroinhandlere.

Det har dog ikke rokket ved hans position i OCA. Han er stadig vicepræsident og nærmeste allierede til sheik Al-Sabah, der nu har blikket stift rettet mod FIFA.

Kuwaits fodboldforbund står bag indstillingen af sheik Al-Sabah til FIFA’s eksekutivkomite og roste i den forbindelse hans ihærdige arbejde for at skabe lighed og ærlig og gennemskuelig ledelse i sportens verden.

Artiklen er lavet i samarbejde med den britiske journalist Andrew Jennings

27 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere