Sheiken fra helvede vil være FIFA-præsident

Sheik Salman fra Bahrain har meldt sig som sjette kandidat som FIFA-præsident

Sheik Salman til venstre kan overtage FIFA efter Sepp Blatter som ses til højre. Foto: AP
Sheik Salman til venstre kan overtage FIFA efter Sepp Blatter som ses til højre. Foto: AP

Som ventet eller frygtet, alt efter temperament, har sheik Salman fra Bahrain nu meldt sig som den sjette kandidat til posten som præsident for FIFA.

Fristen for at stille op udløber i dag, og sheik Salman meldte sit kandidatur ved midnatstid efter at han i den forløbne uge har ført intense samtaler med ledere fra europæisk og afrikansk fodbold.

Sheiken, som selv er præsident for Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, havde ellers lovet, at hele Asien ville støtte UEFA’s præsident Michel Platini, men nu hvor Platini er røget i unåde og er blevet suspenderet, flytter en del af stemmerne hen til sheik Salman.

Hvis han ellers bliver godkendt af FIFA’s etiske komite, som nu skal foretage et integritetstjek af alle seks kandidater. Og det bliver op ad bakke for sheiken.

Allerede i nat meddelte en langt række menneskerettighedsorganisationer, at de vil sagsøge FIFA her fra og til helvede, hvis Salman bliver ny præsident for det internationale fodboldforbund.

Se også: FIFA-valget: Blatter og Platini trækker stadig i trådene

Efter Det Arabiske Forår, som også udløste en række demonstrationer i Bahrain, blev flere hundrede sportsfolk, herunder mange landsholdspillere, arresteret. Mange blev fængslet i længere tid og der er mange eksempler på, at de er blevet udsat for tortur.

Sheik Salman afviser, at han har gjort noget galt, men menneskerettighedsorganisationerne anklager ham for at have deltaget i en gruppe af bahrainske ledere som via videooptagelser udpegede de sportsfolk, som havde deltaget i demonstrationerne.

Det er ganske alvorlige anklager, som FIFA ikke bør sidde overhørigt, men man kan have sine tvivl. FIFA arbejder ikke efter de samme etiske standarder som de fleste af os andre.

Dog bliver der nu talt meget om behovet for reformer og gennemskuelighed i FIFA. Hvis det står til troende skal man ikke vælge sheik Salman. Som præsident for  AFC står han for præcis det modsatte.

Se også: Rige mænd på rov: Sådan vil sheikerne overtage FIFA

Tilbage i 2012 stoppede han en uafhængig revisorundersøgelse af pengestrømmene i AFC. Det skete efter der var rejst spørgsmål om bestikkelse, korruption skattesvindel og ulovligt rettighedssalg til AFC’s turneringer.

Sheik Salman kører AFC som et diktatur. Han er totalt uegnet som ny præsident for FIFA. Om muligt er han endnu værre end Sepp Blatter.

Men hvis han har overtaget opbakningen fra den kreds, som oprindeligt stod bag Michel Platini, så vinder sheiken fra helvede valget, der finder sted 26. februar.

Der er næppe tvivl om, at UEFA vil blive splittet i den her sag. DBU’s formand Jesper Møller kan ikke stemme på sheik Salman. Møller er en ganske fornuftig mand.

Med Platini dømt ude er der i skrivende stund fire kandidater tilbage udover sheiken:

* Sydafrikaneren Tokyo Sexwale meldte sit kandidatur lørdag aften. Han er Blatters mand og har blandt andet fået moralsk opbakning fra den tyske fodboldkejser, Franz Beckenbauer.

Se også: Alt for magten: Platinis seneste svinestreg

* Franskmanden Jerome Champagne som blev fyret i FIFA i 2010. Inden da havde han arbejdet 11 år for Blatter, og han menes stadig, at være meget tæt på den nu suspenderede FIFA-præsident

* Prins Ali fra Jordan, der tabte valget til Sepp Blatter i maj. Prinsen har tidligere været en del af FIFA’s eksekutivkomite, og han har ikke opbakning fra nogen af de seks konføderationer, som udgør FIFA. Det ligner en ny tabersag.

* Og endelig den tidligere professionelle fodboldspiller, David Nakhid fra Trinidad & Tobago. Han har ikke været indblandet i nogen skandaler, men alligevel har han næppe nogen chancer. Han har opbakning fra lande i Caribien, men det rækker ikke langt.

Champagne og Nakhid optræder begge i aften ved sportskonferencen Play The Game i Aarhus. Her bliver vi måske lidt klogere på, hvordan de står i det samlede billede.

Men de kan næppe røre sheik Salman, hvis han altså bliver godkendt af FIFA’s etiske komite. Og gør han det, så viser det blot, at FIFA går fra ondt til værre.

Et nyt og bedre FIFA får vi kun, hvis man river det hele ned og bygger op igen fra grunden. Med hjælp fra folk uden for fodbolden.

FIFA bliver ikke bedre af ved blot at skifte en skurk ud med en anden.   

4 kommentarer
Vis kommentarer