Skyggen over slutrunden: Derfor skulle VM aldrig være afholdt

Tre slutrunder på et år er et for meget - og det kan have kostet Danmark og Tyskland dyrt

Frankrig fester efter den fortjente sejr på 33-26 over de norske opkomlinge. Foto: AP
Frankrig fester efter den fortjente sejr på 33-26 over de norske opkomlinge. Foto: AP

FRANKRIG vandt fortjent finalen i en fantastisk flot afviklet VM-slutrunde. De franske arrangører formåede at skabe fremragende kulisser i alle hallerne i det smukke land. Især har det været en oplevelse at opleve stemningen hos det håndboldkyndige publikum i Bercy-hallen, hvor storfavoritterne gjorde arbejdet færdigt mod et norsk hold, som blot kom med på et wildcard, men som har været turneringens helt store positive overraskelse.

Vi havde jo håbet på, at det var Danmark, der skulle have været modstanderen i finalen. Vi har holdet til det, men vi havde ikke momentum, da det gjaldt. Men der kommer nye udfordringer og en ny træner i Nikolaj Jacobsen, og talentmassen i dansk håndbold er så stor, at vi selvfølgelig skal blive ved med at gå efter det VM-guld, som vi mangler i samlingen. Det kan så passende blive om to år, hvor Danmark skal dele værtsskabet med Tyskland.

Foto: Polfoto.
Foto: Polfoto.

EFTER VM i Frankrig vil diskussionen om de mange slutrunder endnu engang blive rejst. Tre slutrunder på bare 12 måneder er hård kost, når mange af de bedste spillere samtidig arbejder på tophold, som også er med i Champions League. Det har især mærket det danske og det tyske landshold, hvor mange spillere tjener til føden i Bundesligaen, som uden sammenligning er verdens hårdeste klubturnering.

Det er måske en del af forklaringen på, at de tyske Europamestre og de danske OL-guldvindere allerede måtte forlade VM i 1/8-finalerene. Jeg synes ikke, det skal bruges som undskyldning for den matte indsats, som Danmark leverede i opgøret mod Ungarn. I den kamp savnede jeg alt det, som Norge er kommet med i Frankrig: Fart, gejst og en enorm spilleglæde. Men når det er sagt, så er tre slutrunder på et år en for mange. I de år, hvor der afvikles OL, bør man springe det efterfølgende VM over.

NORGE VAR ikke med ved OL og har altså ikke været igennem samme hårde program som Danmark. Det skal dog ikke få mig til at pille ved nordmændenes fortjente sølvmedalje. Norge har været et frisk pust ved VM. Måske i virkeligheden det eneste, selv om også Sverige undervejs imponerede med frisk og hurtigt håndbold. Men ellers er verdensordenen uændret.

Foto: AP.
Foto: AP.

Det er stadig de europæiske lande, der dominerer den internationale håndboldscene. De seneste år er det kun Qatars købehold, som har kunnet blande sig i topstriden, men selv om sheikholdet slog Tyskland ud af VM, så lignede Qatar et hold, som er på vej mod glemslen. Og godt for det. Qatar har ikke givet håndbolden noget godt.

DE AFRIKANSKE lande har heller ikke nærmet sig de bedste europæiske. Bevares, Egypten og Tunesien var da muntre bekendtskaber, men det er ikke derfra, truslen kommer mod lande som Frankrig, Tyskland og Danmark, som jeg stadig betragter som de bedste nationer. Især når vi ser på spillermaterialet. Heldigvis der det ud til at Kroatien, som er vært for EM næste år, Slovenien, Norge og Sverige alle har hold på vej med masser af udviklingspotentiale. Håndbolden lever, men rovdriften må stoppes ved at skære et VM fra i OL-årene.   

Se også: Stop nu, Gudmundur!

Se også: Norske opkomlinge smadret: Frankrig vinder VM

Se også: Succes-træner: Bundesligaen ødelagde Danmarks VM

55 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere