Ståle floppede med William Kvist

I stedet blev det Brøndbys arbejdsmænd der reddede lidt af æren for dansk fodbold.

Dansk klubfodbold er stadig i krise, og vi bevæger os fortsat i den forkerte retning på den europæiske rangliste. FC København  er meget skuffende færdige i Europa i år. Brøndby er lidt heldigt videre, men holdet har næppe i sin nuværende udgave format til at kunne spille sig videre fra næste runde.

Mestrene fra FC Midtjylland er dumpet ned i Europa League. Holdet har ikke indfriet hverken forventninger eller potentiale. Holdet lider under et europæisk kompleks, hvilket blev tydeliggjort på Cypern i tirdags.

Men lad os se nærmere på aftenens to kampe.   

Man kan undre sig over, hvorfor Ståle Solbakken havde valgt William Kvist til startopstillingen, og hvorfor FC København skulle bruge en hel halvleg på at komme i gang mod de ikke uefne og godt organiserede tjekker fra Jablonec.

Havde Solbakken ikke lært af FC Midtjyllands første kamp hjemme mod Apoel, hvor gæsterne ikke blev udsat for det tryk, som de altså skal mærke, når de kommer på et dansk stadion? Åbenbart ikke. 

Jablonec mærkede ikke trykket i Parken, hvor FC København mere var interesseret i at forsvare end hurtigt at afgøre kampen. Sådan må man udlægge teksten, når Ståle Solbakken havde valgt Kvist i stedet for Kasper Kusk.

Klogskaben i den disposition kan man diskutere herfra og til evigheden, men FC København havde ikke de offensive kvaliteter, der skulle til for at vende kampen efter gæsterne forholdsvis tidlige scoring.

Indledningen på anden halvleg gav ganske vidst løfter, men da Jablonec på et smukt frisparksmål bragte sig foran 2-0 måtte det jo næsten ende galt. Især fordi FC København på det tidspunkt endnu ikke havde formået at skabe åbne chancer.

Jeg ved ikke, hvad nyindkøbet Verbic sagde til dommeren efter 64 minutter, men han skulle have holdt sin kæft. At trække et rødt kort på det tidspunkt er ikke velgørende.

Se også: Fra slemt til håbløst: FCK i europæisk fiasko

Men det fik da vækket de slumrende løver og ikke mindst Nicolai Jørgensen, som vi altid har så store forventninger til. Med reduceringen fik kan vist hvorfor.   

Men 10 mod 11 og bagud bliver aldrig en god udgangsposition. FC København skal have den ros at holdet forsøgte, men chancerne kom ikke, og da gæsterne med knap 10 minutter tilbage høvlede endnu en bold op i trekanten, så var den potte ude. 

Til gengæld er Brøndby lidt heldigt videre. Ingen kan med rette stille spørgsmålstegn ved arbejdslysten hos Brøndby-folkene. Der blev løbet mange kilometer i den dramatiske kamp på Cypern. Og heldigvis kan man stadig komme et stykke med flid. Men når det er sagt, må vi også erkende, at Thomas Franks tropper mangler meget rent spillemæssigt.

Selv om Brøndbys pressede træner på forhånd forsøgte at puste Omunia Nicosia op til noget meget farligt, så er det i realiteten blot et ganske ordinært hold. Det er Brøndby desværre også i holdets nuværende forfatning.

Igen i dag fik vi set, hvor meget drengene fra Vestegnen lider under savnet af ledertyper som Daniel Agger og Thomas Kahlemberg. Det er jo to, der kan og vil spille fodbold, og som har den kølighed, der skal til i opgør som mod Omunia, der selvfølgelig kom blæsende og lagde tryk på.

Brøndby blev reddet og er videre ikke mindst på grund af to genialiteter fra duoen Elmander og Pukki, som viste at de er ved at forstå hinanden i både tanke og handling. Der var lidt af den gamle Elmander, men trods sin store rutine er er han ikke en mand, der kan kontrollere en kamp på samme måde som Kahlenberg.

Se også: TV: Brøndby videre efter grotesk drama

Bortser fra de to scoringer var første halvleg en rædselsfuld oplevelse. Jeg er sikker på, at Thomas Frank ikke har sagt til at sine folk, at de skulle losse læderet ude af kommunen i en uendelighed. Men det var præcis, hvad der skete, og så beder man også om at komme under pres.

Heldigvis blev det en smule bedre i anden halvleg, hvor Martin Ørnskov tog ansvar og begyndte at dirigere spillet. Ørnskov er en god boldspiller, og han voksede yderligere, da han fik hjælp af den indskiftede Lebogang Phiri, som fik vist, at han har kvaliteter til at begå sig på den internationale scene.  Den lille sydafrikaner er god med bolden og havde roen til at kombinere i stedet for blot at spille lange bolde.´

Brøndby er videre, Dejligt for dansk fodbold der næsten ikke kan bære flere skuffelser i de internationale klubturneringer. For Thomas Frank betyder resultatet, at han nu får arbejdsro et stykke tid, og der venter ham en stor opgave. Spillet trænger i den grad til at blive løftet adskillige niveauer.

115 kommentarer
Vis kommentarer