Statsministeren skal svare: Hvorfor gjorde kronprinsen det, han ikke skulle?

Statsministeren skal i Folketinget forklare, hvorfor kronprinsen Frederik ikke ville udelukke Rusland fra OL i Rio

Kronprinsen, der her hylder  Camilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen for deres sølvmedaljer, er havnet i en olympisk klemme. Foto: Gregers Tycho
Kronprinsen, der her hylder Camilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen for deres sølvmedaljer, er havnet i en olympisk klemme. Foto: Gregers Tycho

I MORGEN skal statsminister Lars Løkke Rasmussen i Folketingsalen forsøge at drible sig ud af det politiske morads, som kronprins Frederik satte både sig selv og regeringen i, da han i Den Olympiske Komité, IOC, stemte for, at Rusland ikke skulle udelukkes fra De Olympiske Lege i Rio i august sidste år.

Se også: Gik mod flertal i Folketinget: Nu får Kronprinsen massiv kritik

Afstemningen fandt sted, kort tid før legene skulle begynde, og efterfølgende gik kronprinsen ud og forsvarede sin beslutning, som ellers stred mod regeringens officielle politik. Således var daværende kulturminister Bertel Haarder sammen med kolleger fra 18 europæiske lande ude med en støtteerklæring til antidoping-agenturet Wada, som anbefalede en udelukkelse af Rusland. Desuden agiterede både Danmarks Idrætsforbund og Anti Doping Danmark for, at Rusland skulle holdes væk fra OL.

ÅRSAGEN VAR selvfølgelig de mange afsløringer af et statsstøttet dopingprogram i russisk eliteidræt. Det er Enhedslistens Søren Søndergaard, der har rejst en forespørgsel til statsministeren, og der er da også mange spørgsmål, der presser sig på. Både om regeringens rolle i sagen, men så sandelig også om kronprinsens.

Her er kronprinsen til mountainbike med Annika Langvad. Foto: Tariq Mikkel Khan.
Her er kronprinsen til mountainbike med Annika Langvad. Foto: Tariq Mikkel Khan.
 

På blot en måned gik vores kommende konge fra rollen som høg til due i spørgsmålet om udelukkelse af Rusland. Sammen med kollega Troels Christensen interviewede jeg kronprins Frederik i slutningen af juni sidste år. Det var kort tid efter, at Det Internationale Atletikforbund, IAAF, havde besluttet at udelukke de russiske atletikudøvere fra OL i Rio.

VED DEN lejlighed sagde kronprinsen:

– Jeg er meget tilfreds med, at IAAF satte en streg i sandet og udelukkede de russiske atletikudøvere fra OL. Det er på en trist baggrund, man er nået til den beslutning, men jeg håbede, de ville gøre det. Sikker var jeg dog ikke, så derfor blev jeg egentlig ret lettet, da det skete.

– Der er ingen tvivl om, at der har været et pres i baglandet, særligt på IAAF, for at lade russerne slippe. Derfor er det flot, at de siger: Det her holder ikke. Kollektiv afstraffelse er ikke noget, vi normalt bruger i den vestlige verden, og heller ikke noget, man bør bruge. Men i det her tilfælde har vi så mange beviser på, at det er styret højt oppe i systemet. Derfor er man nødt til at statuere et eksempel.

– Det gik så ud over russerne, men det er berettiget. Der er beviser på, at russerne bevidst har en politik om det her. Så er vi nødt til at gå ind og sige: Godt, vi bryder os ikke om det her princip, men vi er nødt til at udelukke jer alle sammen.

MEN EN MÅNED efter havde piben fået en anden lyd. Kronprinsen stemte i IOC for at Rusland ikke som helhed skulle udelukkes fra OL. Inden afstemningen havde kronprins Frederik modtaget en række mails fra Kulturministeriet. Men regeringen ønsker ikke at oplyse om indholdet. På Christiansborg er der politikere, som har tænkt den tanke, at regeringen har bedt kronprinsen om at slå koldt vand i blodet for ikke yderligere at belaste forholdet til Rusland.

Kronprins Frederik ville ikke stå i vejen for den russiske OL-deltagelse. Foto: AP
Kronprins Frederik ville ikke stå i vejen for den russiske OL-deltagelse. Foto: AP
 

Kun ét IOC-medlem, en englænder, stemte for, at russerne skulle smides på porten. Hvis kronprins Frederik som det kun andet IOC-medlem havde stemt for en udelukkelse, ville det have skabt international opmærksomhed. Sådan er det jo i politik. Men faktum er, at kronprins Frederik med sin beslutning gik stik imod den officielle danske politik, og daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen lovede ellers i 2008, da kronprinsen blev valgt ind i IOC, at den slags aldrig ville komme til at ske.

TIL DET formål nedsatte Anders Fogh et embedsmandsudvalg, den såkaldte IOC-koordinationsgruppe, som skulle rådgive kronprinsen om hans arbejde i den olympiske verden. Gruppen skulle sikre, at der ikke opstår et modsætningsforhold mellem regeringens og kronprins Frederiks politiske linje i forbindelse med prinsens medlemskab af IOC.

Vores nuværende statsminister, Lars Løkke, har efter balladen i Rio oplyst, at han ikke ved, hvad embedsmændene i IOC-koordinationsgruppen har talt med kronprinsen om.

Der er ikke taget notater fra møderne, ingen aner, hvor mange møder der er afholdt, men det skulle dog ligge fast, at følgegruppen ikke mødtes i forbindelse med kronprins Frederiks omdiskuterede stemmeafgivning kort før starten på OL.

INTERNATIONAL idræt handler i den grad om storpolitik, og derfor rådede mange kloge hoveder tilbage i 2008 kronprinsen til ikke at stille op til IOC, der på mange måder er et dybt belastet foretagende.

Og det er stadig en dårlig idé. Derfor bør kronprins Frederik også ved først givne lejlighed forlade IOC.

Men først skal statsministeren i morgen svare Søren Søndergaard på, om kronprinsens stemmeafgivning i IOC om udelukkelse af Rusland i virkeligheden var i overensstemmelse med regeringens politik, herunder om regeringen forud for afstemningen havde orienteret kronprinsen om regeringens holdning, og om regeringen finder det hensigtsmæssigt, at kronprinsen offentligt arbejder for det stik modsatte af regeringens officielle politik?

Et ganske interessant spørgsmål.

Se også: - Kronprinsen hører ikke til i IOC

Se også: Russiske hyklere: Knyt sylten!

Se også: Det sagde danskerne faktisk under OL

83 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere