Tag konsekvensen: Smid Rusland ud af OL

De fortsatte dopingafsløringer skal have konsekvenser for Putin og kompagni

Dopingkontrollen i Sochi i 2014. I følge chefen på stedet blev der svindlet med prøverne. Foto: AP
Dopingkontrollen i Sochi i 2014. I følge chefen på stedet blev der svindlet med prøverne. Foto: AP

RUSSERNE FØLER sig forfulgt. I fredags var det den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, der langede ud efter os. Vi er antirussiske, sagde han klagende til Politiken.

Anledningen er, at Danmark vil sende soldater til en fælles Nato-indsats i Baltikum. Den slags tirrer russerne.

MEN RUSSERNE beder nu selv om at få os på nakken, og nu vil jeg holde mig til sportens verden, hvor russerne er ved at smadre alle værdier.

Og alligevel klynker de.

Det seneste halve år har budt på en lang række dopingafsløringer i russisk idræt. 

Doping er desværre en del af international sport. Vi finder dopingsyndere i alle lande og i de fleste idrætsgrene. Men det er dog i de færreste lande, at doping er sat i system af staten.

ANKLAGERNE mod Rusland fra internationale organisationer som antidopingagenturet WADA går på, at den russiske regering har stået bag storstilede dopingprogrammer ikke mindst blandt landets atletikudøvere.

Det internationale atletikforbund er ved at undersøge, hvor grelt det står til, og 17. juni får vi svar på, om de russiske atletikudøvere får lov til at deltage ved sommerens Olympiske Lege i Rio.

MEN DET ER langt fra den eneste dopingskandale, som er ved at blive undersøgt. Senest er den russiske stat og landets efterretningstjeneste, FSB, blevet beskyldt for at stå bag et vanvittigt dopingprojekt ved Vinter-OL i den russiske sortehavsby Sochi i 2014. Gennem huller i væggen ind til dopinglaboratoriet blev de russiske atleters positive dopingprøver byttet ud med tidligere indsamlede rene urinprøver.

Manden bag afsløringerne er Grigory Rodchenkov. Han var chef for dopinglaboratoriet i Sochi og deltog aktivt i svindelnummeret. Nu har han fået kolde fødder. Han er flygtet til USA, hvor han har fortalt om svineriet, og han har tilbudt WADA al sin hjælp i forbindelse med opklaringsarbejdet.

Artiklen fortsætter under billedet

Rodchenkov står bag de voldsomme anklager. Nu er han flygtet til USA. Foto: AP
Rodchenkov står bag de voldsomme anklager. Nu er han flygtet til USA. Foto: AP
 

SAMLET SET er det voldsomme anklager, vi taler om. Regeringen i en af verdens mægtigste idrætsnationer står bag et dopingprogram i et omfang, som vi ikke har set, siden DDR blev opløst.

Men hvad skal konsekvensen være? Formanden for Danmarks Idrætsforbund, Niels Nygaard, siger, at hvis det, der foregår i Rusland, er så groft, som noget indikerer, vil det være et naturligt skridt at udelukke dem fra OL.

Det kan dog kun de enkelte forbund. Og derfor hviler verdens øjne på det internationale atletikforbund. Har præsidenten Sebastian Coe og den øvrige bestyrelse modet til sende den russiske bjørn ud i kulden.

DET HÅBER jeg, men stærke kræfter arbejder for det modsatte. Præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach, og præsidenten for Den Europæiske Olympiske Komité, Patrick Hickey, vil begge gå langt for at holde russerne inde i varmen. Doping eller ej. 

Tyskeren Bach er nær ven af den russiske præsident, Vladimir Putin, og Bach vil føle det som et enormt prestigetab, hvis ikke russerne får lov til at folde sig ud på Rios olympiske stadion. 

FOR DEN IRSKE gadedreng Hickey står der meget mere på spil. Han er manden bag De Europæiske Lege, som første gang fandt sted sidste år i Baku i Aserbajdsjan. Det var ikke nogen stor succes.

Der er da heller ingen lande, som har lagt billet ind på at være vært for de næste europæiske lege, der efter planen skal finde sted i 2019. Altså bortset fra Rusland, som vil afvikle legene i Kazan og Sochi. Hickeys projekt står og falder altså med, om Rusland forbliver en del af det gode selskab.

MEN HVORFOR skulle de det? Det vælter stadig ind med afsløringer. 

Nye metoder har gjort det muligt at genteste gamle dopingprøver. Det har IOC gjort i to tilfælde. Hele 454 prøver fra legene i Beijing i 2008 er blevet gentestet. Heraf viste 31 sig at være positive. 14 af dem var russiske. 

Fra legene i London i 2012 er 256 prøver blevet testet igen. 23 viste sig at være positive. Altså procentvis flere end ved legene i Beijing. Det går skidt med kampen mod doping. 

I går kunne den olympiske komite i Rusland så offentliggøre, at otte af de 23 positive prøver kom fra russiske atleter. Navnene kender vi stadig ikke. 

DE ATLETER fra Beijing og London, som er blevet knaldet, får ikke lov til at stille op i Rio. Det er selvfølgelig fint. Men når det gælder Rusland, er det ikke nok. Hvis Putins regering har orkesteret et stats-dopingprogram, bør alle de russiske specialforbund, som har været en del af det, udelukkes fra Rio. 

Alt andet vil være hykleri.

Det er svært at tro på at Sebastian Coe, som her ses i forgrunden, er manden der kan rydde op i international atletik. Foto: AP Jan Jensen Vi kan leve uden russere i Rio

Som præsident for IAAF har Lamine Diack vidst aldrig sagt nej til en brun kuvert. Nu forbindes han også med korruption i Tokyo. Foto: AP Anden sport Hård anklage: Rusland dopede deres guldvindere og Tokyo købte sig til OL

7 kommentarer
Vis kommentarer