Tinkov-typerne ødelægger cykelsporten

Hvis vi skal dopingen til livs, skal milliarderne i sporten fordeles på en anden måde

Tinkov, som her ses sammen med Contador, truer gerne med at skære i lønnen, hvis rytterne ikke leverer de forventede resultater.
Tinkov, som her ses sammen med Contador, truer gerne med at skære i lønnen, hvis rytterne ikke leverer de forventede resultater.

Noget misvisende har Anti Doping Danmark (ADD) og DIF kaldt resultatet af deres længe ventede efterforskning for Rapport om Doping i Dansk Cykelsport 1998-2015.

Virkeligheden er, at alle de sager, som er indeholdt i den 100 sider lange rapport, er mere end otte-ti år gamle, og dermed falder de for forældesesfristen.

Men anderledes kunne det vel ikke være, når hele undersøgelsen bygger på frivillighed, og desværre har ingen ledere eller ryttere haft lyst eller mod til at fortælle om nye, aktuelle sager. Den nye generation af danske ryttere har i stedet valgt omertaen, tavsheden lov.

Der er flere forhold om Bjarne Riis, der godt kunne være uddybet i dopingrapporten, mener Michael Rasmussen. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling Her er Riis-historierne Kyllingen savner

Det kan der være gode grunde til. Ikke mindst økonomiske og her rører vi ved noget helt centralt i international cykelsport.

Dopingproblemerne er stadig massive. Rytterne er under et kolossalt pres for at levere resultater, fordi de ofte kører på korttidskontrakter på hold, som kun har en enkelt finansieringskilde, sponsorerne. Og de tegner i mange tilfælde kun et eller toårige kontrakter. Og vi ser jo hold dukke op og forsvinde hurtigt igen.

På det økonomiske område adskiller cykelsporten sig fra idrætsgrene som fodbold og håndbold, der har indtægter fra billetsalg, sponsorer og ikke mindst fra salg af tv-rettigheder. Netop aftalerne om tv-rettighederne løber gerne over flere år, hvilket giver et godt økonomisk sikkerhedsnet. 

Carlos Sastre kørte for Bjarne Riis' cykelhold fra 2002 til 2008 og havde et nært forhold til den danske direktør - indtil de kom på kant med hinanden i 2008. Hvad der var årsagen til, at de kom på kant, er de ikke helt enige om den dag i dag. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling Riis fik raserianfald på Tour-vinder

Der er masser af penge i cykelsporten, men holdene er i alt for mange tilfælde afhængige af en enkelt sponsor eller en enkelt mands lune.

Tidligere på sæsonen gik den russiske holdejer Oleg Tinkov offentligt ud og kritiserede sin slovakiske stjerne, Peter Sagan. Tinkov krævede bedre resultater og flere sejre, og han truede med at skære i Sagans løn.

Siden har Sagan leveret. Jeg siger ikke, det skyldes doping. Men i rapporten fra ADD og DIF lægges ikke skjul på, at pres fra holdejere kan tvinge rytterne ud i et dopingmisbrug.

Dopingdømte typer som Bjarne Riis bør ikke kunne fungere i international cykelsport, mener Ekstra Bladets sportschef Allan Olsen. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan) Allan Olsen Sørg nu for, at Riis ALDRIG kan arbejde med cykling igen!

Et eksempel fra rapporten er historien om det danske cykelhold Team Home Jack & Jones, som blev etableret i 1998. Holdet blev senere købt af Bjarne Riis, men allerede inden han tog over, var doping en integreret del af holdet.

I efteråret 1999 blev Johnny Weltz tilknyttet som sportsdirektør, og han var med til at skaffe forsyninger til en dopinglejlighed i Luxembourg.

I dopingrapporten står der således:

En række personer, som undersøgelses-gruppen har interviewet, herunder Michael Rasmussen og Bo Hamburger, har oplyst, at de har fået fortalt, at der blev leveret dopingmidler, herunder væksthormon og epo, til en lejlighed i Luxembourg, hvor en af rytterne på holdet boede (rytterens navn er undersøgelsesgruppen bekendt), og hvor flere danske ryttere havde deres gang.

Dopingstofferne blev opbevaret i køleskabet i lejligheden og derfra distribueret videre til primært ryttere på det danske hold.

Fra venstre: Michael Ask, Direktør Anti Doping Danmark,
Morten Mølholm Hansen, direktør Dansk Idræts Forbund og
Jesper Frigast, juridisk konsulent i Anti Doping Danmark. (Foto: Filip Davali) Cykling 10 ting vi lærte af dopingrapporten: Meget snak - ingen dom

Interviewpersonerne har endvidere oplyst, at det var holdets daværende sportsdirektør Johnny Weltz, der stod for leverancen af dopingstofferne.

Johnny Weltz har over for undersøgelsesgruppen erkendt at have været involveret i at arrangere en leverance af epo og væksthormon fra et apotek i Andorra til lejligheden i Luxembourg i 2000.

Ifølge Johnny Weltz følte han sig presset til at forsyne holdet med doping, fordi ledelsen med direktør Torben Kølbæk og sportsdirektør Alex Pedersen pressede på for at skabe bedre resultater.

Torben Kølbæk nægter at have haft kendskab til lejligheden, hvilket bakkes op af Alex Pedersen, som til gengæld indrømmer, at han fik kendskab til det, men ikke havde noget med dopinglejligheden eller dens virke at gøre.

Johnny Weltz' indrømmelse får dog ikke konsekvenser, fordi forseelsen falder for forældelsesfristen. Rapporten fastslår ellers, at der var grundlag for at rejse en sag.

Cykling Dopingrapport chokerer cykelboss

I rapporten fra ADD og DIF er der en række anbefalinger som den internationale cykelunion, UCI, bør lytte til. Det gælder ikke mindst omkring cykelholdenes økonomi. Således skal de professionelle cykelhold gøres mindre afhængige af enkelte sponsorer.

Holdene skal have del i de mange penge, som tv-selskaberne betaler for rettighederne til ikke mindst de store klassikere og etapeløb.  

Cykelekspert Brian Askvig fortæller her, om Bjarne Riis' rolle i sagen

Her udlægger ekspert Brian Askvig sagen om Nicki Sørensens dopingtilståelse

16 kommentarer
Vis kommentarer