Top-boss kupper FIFA i diktaturstat

De færreste havde nok forestillet sig, at vi nogensinde ville opleve et FIFA i værre tilstand end under Sepp Blatters regime. Men det er præcis, hvad vi er vidner til i disse måneder

Præsident Gianni Infantino på talerstolen Foto: AP
Præsident Gianni Infantino på talerstolen Foto: AP

FIFA'S PRÆSIDENT Gianni Infantino er ved at tiltage sig mere magt, end Blatter nogensinde turde drømme om. Infantinos seneste svinestreg blev meget sigende udført i går i diktaturstaten Bahrain, hvor FIFA i disse dage afholder kongres.

UDEN nogen form for varsel fyrede Infantino de to ledere af FIFA’s såkaldte uafhængige etiske komite, som er delt op i en efterforskningsenhed og  i en dømmende enhed. Øksen ramte den tyske højesteretsdommer, Hans-Joachim Eckert og den den schweiziske anklager Cornel Borbely. Sidstnævnte havde til opgave at undersøge om FIFA’s ledende personer var fedtet ind i korruption og lignende, mens det var Eckerts ansvar at udfærdige en egentlig dom.

Det var således Eckert der sidste år fældede både Sepp Blatter og Michel Platini for korruption.

HVERKEN ECKERT eller Borbely var klar over, at de var i farezonen. De sad intetanende i et fly på vej fra Europa til kongressen i Bahrain, da Infantino ofrede dem til fordel for juristen Maria Claudia Rojas fra Columbia og den græske dommer Vassillios Skouris.

Tidligere i dag indkaldte Eckert og Borbely til et pressemøde i Bahrain. Her lagde de ikke skjul på, at de mener, de er fyret af politiske grunde. Borbely sagde, at han var i gang med at efterforske mere end 100 FIFA-personer, og at det arbejde nu bliver sat i stå. 

DET VIL jeg tillade mig at kalde en mild udlægning. Fyringen af Eckert og Borbely kommer blot en uge efter, at en domstol i New York sandsynliggjorde, at en af FIFA’s helt store kanoner, sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait, har bestukket en lang række fodboldledere i både det Asiatiske Fodboldforbund, AFC og i FIFA. Selv siger sheiken at han er uskyldig, men alligevel trak han sig i sidste weekend fra FIFA’s bestyrelse, det såkaldte counsil.

Infantino har fyret Hans-Joachim Eckert. Foto: All Over Press/Ullstein Bild
Infantino har fyret Hans-Joachim Eckert. Foto: All Over Press/Ullstein Bild

Han er en mand, som Borbely straks måtte kaste sig over, men da sheiken samtidig er en af Infantinos allierede, passer det sikkert meget godt, at sagen nu bliver lagt på is.

INFANTINO var også selv i Borbelys søgelys. Det har han være siden en række medier, herunder også Ekstra Bladet sidste år kunne fortælle, at han lod sig fragte verden rundt i private jetfly, som var ejet af russiske oligarker.

Det bør efterhånden stå klart for enhver, også for DBU’s formand Jesper Møller, at Infantino ikke har gjort FIFA til et bedre foretagende end under Blatter.

Fyringen af Eckert og Borbely er blot et enkelt eksempel. Ikke fordi de to var uden fejl, for det var de ikke. Eckert var således manden, der undertrykte den tidligere chefefterforsker, Michael Garcias rapport om korruptionsanklagerne mod Rusland og Qatar, der under særegne omstændigheder vandt retten til at arrangere VM i henholdsvis 2018 og 2022.

BORBELY var i øvrigt manden, der havde fået til opgave at undersøge russerne, men han fandt intet.

Alligevel er fyringen af dem et skridt i den forkerte retning. Og sagen er endnu et bevis på, at Infantino brutalt skaffer sig af med alle, som kan volde ham problemer.

OP TIL kongressen i Bahrain skulle de forskellige konføderationer vælge deres medlemmer til FIFA’s bestyrelse. I AFC var den australske kvinde Moya Dodd på genvalg. Hun har skabt sig et navn ikke mindst for sit arbejde for kvindefodbolden, og hun har også tilladt sig at sige Infantino imod i FIFA’s bestyrelse. Men hun er nu også sendt ud i kulden. Hun tabte overraskende afstemningen i AFC til en i denne sammenhæng totalt ukendt kvinde fra Bangladesh.

INFANTINO styrer nu FIFA i et uskønt samarbejde med stærke russere, mellemøstlige sheiker og Kina som går efter at arrangere VM i 2030. Kina har da også netop gået valgt et medlem til FIFA’s bestyrelse og kinesiske milliardforetagender som Wanda Group og Alibaba har tegnet store sponsorater med FIFA frem til netop 2030.

I det hele taget lever Infantinos FIFA på de nærmeste veners nåde. Efter skandalerne i 2015 og 2016 flygtede en række af de store sponsorer, og nu er det stort set kun russiske, kinesiske og selskaber fra Golfstaterne, som vil lege med FIFA. Senest har Qatar airways tegnet et sponsorat, som løber frem til VM i 2022.

NOGEN vil måske spørge, hvem skal egentlig have VM i 2026. Det skal USA i samarbejde med Mexico og Canada. Beslutningen er ganske vist ikke ikke truffet endnu, me det er kun e formsag.

Infantino var næppe blevet valgt som præsident for FIFA på kongressen i Zürich sidste år, hvis ikke han i anden valg runde havde fået støtte fra præsidenten for USA’s fodboldforbund. Manden hedder Sunil Gulati, og han havde sat Infantino pistolen for panden.

'Giv mig VM i 2026, og jeg sørger for, at du bliver præsident for FIFA'.

Egentlig skulle beslutningen om VM i 2026 først have været et tema på FIFA’s kongres om et år. Men USA presser på, og derfor besluttede FIFA’s bestyrelse i går, at give andre ansøgere tre måneder til at melde sig på banen. Kun Marokko har tidligere vist interesse, men landet magter næppe opgaven. VM i 2026 er nemlig det første, hvor 48 lande skal deltage.

DER SKER således meget i disse dage i Bahrain, hvor værten er FIFA’s vicepræsident sheik Salman. Han er også præsident for AFC og han er en meget nær ven med den førnævnte sheik Al-Sabah. Det er ikke for meget sagt, at de to har blandet blod.

Det er ikke folk, der bryder sig om kritik. Det har en af mine gode kolleger fra Tyskland, Robert Kempe fået at mærke. Kempe arbejder blandt andet for tv-stationen WDR, hvor han sidste år lavede et en kritisk dokumentar om sheik Salman.

Konsekvnsen er blevet at Robert Kempe ikke har fået indrejsetilades til Bahrain. Han kan således ikke dække FIFA’s kongres.

Det er et problem, men endnu værre er det, at FIFA overhovedet kan få den tanke at afvikle en kongres i Bahrain. Her er sheik Salman sammen med andre af landets ledende figurer af menneskerettighedsorganisationer anklaget for direkte eller indirekte at have medvirket til fængsling og tortur at landets egne fodboldspillere. Det skulle være sket i forbindelse med fredelige demonstrationer under Det Arabiske Forår for nogle år siden.

ALT det blæser Infantino på. Lige som han er kold over for at nordkoreanske slaver er med til at bygge VM-stadionerne i Rusland og at tusindvis at migrantarbejdere dør under arbejdet med at gøre Qatar klar til VM i 2022.

Sepp Blatters bødler står til at blive udskiftet. Foto: AP Intl. fodbold Vragede Blatter-bødler: Fodboldens fremtid er i fare

FIFA's økonomi er solid, ifølge Infantino. Foto: AP Intl. fodbold FIFA-præsident afviser pengeproblemer trods megaunderskud

FIFAs nye præsident, Gianni Infantino, varsler store ændringer i verdens fodboldtuneringer. Foto: AP/Claude Paris Sport Hele historien om magtspillet: Sådan er din fodbold ved at blive ændret for altid