Total kolbøtte: Nu rejser FIFA straffesag efter VM-skandalen

Personer involveret i Qatars VM 2022 skal undersøges ved retten i Schweiz

FIFA har slået en total kolbøtte. I torsdags hed det sig, at ingen havde begået noget ulovligt, da Rusland og Qatar tilbage i december 2010 fik tildelt VM-slutrunderne i 2018 og 2022. Men nu har piben fået en anden lyd.

FIFA's egen dommer, tyske Hans Joachim Eckert, der i torsdags frikendte en hel fodboldverden, har i dag anbefalet FIFA's præsident, den 78-årige Sepp Blatter, at der rejses straffesag mod en række personer involveret i afstemningerne i 2010, som førte til, at Qatar og Rusland løb med VM.

Efter VM-hvidvask: Efterforsker raser mod FIFA

Det bliver statsanklageren i Bern, der skal køre sagen, og i anmeldelsen fra FIFA hedder det, at mistænkelige overførsler af penge med forbindelse til Schweiz fandt sted i tidsrummet op til tildelingen af VM-værtsskaberne den 2. december 2010.

Anmeldelsen fra FIFA kommer efter, at fodboldforbundets egen efterforsker, Michael Garcia, truede med at gå til FIFA's appelkomite, fordi han var lodret uenig med Hans Joachims Eckerts frifindelse i sidste uge.

Siden FIFA-spidserne røg i totterne på hinanden over Eckerts frifindelse, hvor han også slog fast, at der ikke var grund til at foretage nye afstemninger omkring Rusland og Qatar, har en lang række fodboldpersonligheder åbent opfordret FIFA til at offentliggøre hele Garcias 350 sider lange rapport. Det har både Eckert og Sepp Blatter hidtil afvist kategorisk. Men nu bliver rapporten udleveret til statsanklageren i Bern.

Selv har Garcia også ønsket, at hans rapport kom ud til offentligheden, og i følge den amerikanske avis, The Wall Street Journal, var han især fortørnet over Eckerts frifindelse i sidste uge, fordi Eckert i sit resumme af Garcias rapport havde udeladt en lang række væsentlige anklager mod enkelpersoner. Herunder også Sepp Blatter, som skulle have spillet en ikke uvæsentlig rolle i afstemningerne tilbage i 2010.

Selv om vi nu muligvis kommer et skridt nærmere en opklaring af, hvad der foregik af lyssky ting for fire år siden, så er vi dog alligevel langt fra hele sandheden. Garcia har ikke haft frie hænder i sin efterforskning. Han har ikke haft mandat til at tvinge folk til afhøring, og på samme måde har han heller ikke kunnet kræve skriftligt materiale udleveret.

En stor del af hans efterforskning har således bygget på frivillighed, og vi ved således, at seks af de 22 personer i FIFA's eksekutivkomite, som deltog i afstemningen i 2010 ikke har ønsket at tale med Garcia. Vi ved også, at Rusland har slettet al deres skriftlige materiale og destrueret deres computere, så der fik Garcia kun en sludder for en sladder.

Den helt centrale person i Qatars overraskende sejr i kapløbet om at skaffe VM, var FIFA's tidligere vicepræsident, Mohamed Bin Hamman, Han er selv fra Qatar og han brugte millioner af kroner på i sær afrikanske og caribiske fodboldledere op til afstemningen. Bin Hamman har heller ikke ønsket at tale med Garcia.

De mange håndsky personer har ikke samme mulighed for at undslå sig, hvis statsanklageren i Bern indkalder dem til forhør. Det kan måske kaste lidt mere lys over sagen.

Også det amerikanske forbundspoliti, FBI, er ved at kulegrave forløbet omkring afstemningerne i 2010. Det er en efterforskning, der nu har har stået på i tre år og som skulle være intensiveret de seneste måneder.

Hvis Garcia skulle ligge inde med materiale, som kunne være interessant for politiet, kan han fortælle det til sin kone. Hun er agent i FBI.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind